🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Председателят на ЦИК подаде оставка; ЕС и AstraZeneca с договор за анти-COVID ваксина

И още: Плаж "Градина централен" остава при стария си концесионер; Прокуратурата разследва длъжностно лице от Бургас заради Алепу

В унисон с метеорологичната прогноза за високи температури през следващите дни жегата в средите на управляващите продължава да се усеща и в четвъртък. Изненадващо оставка подаде председателят на ключовата Централна избирателна комисия Стефка Стоева, като неофициалната причина за това е прехвърлената й от ГЕРБ отговорност да организира и избере машини за гласуване на предстоящите избори.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов не изневери на стила си и коментира оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов така: "Както е тръгнало, ще разрушим държавата, за да угаждаме на планетата на маймуните от жълтите плочки. Не, благодаря. Няма нужда."

Извън жълтите павета обаче проблемите на хората са доста по-прозаични. Второ денонощие хората в Свищов са без каквато и да е вода, а причината е авария, която едва сега започва да се отстранява.

С наближаването на новата учебна година се възраждат и вълненията за това при какви правила ще стартира тя. В четвъртък вече официално стана ясно, че окончателното решение на просветните и здравните власти е учебната година да започне присъствено за всички, защото "ако оставим училищата затворени, рискуваме да причиним повече негативни ефекти върху децата, отколкото пандемията", каза Вълчев. Някои изключения ще има за деца и родители със здравословни проблеми, но алтернативите на присъственото обучение ще са доста ограничени и предимно в посока индивидуално (или самостоятелно), а не толкова дистанционно обучение, което със сигурност ще предизвика още спорове.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Председателят на ЦИК Стефка Стоева подаде оставка

Председателят на ЦИК Стефка Стоева изненадващо подаде оставка. Решението й идва седмица след като парламентарната група на ГЕРБ внесе проект със спорни промени в Изборния кодекс, без дори да уведоми преди това избирателната комисия. Пред състава на ЦИК Стоева е заявила принципното си възражение срещу една от предложените промени в изборния закон, която изрично възлага на комисията да осигури машините за гласуване "чрез наемане или закупуване" (още по темата можете да прочетете тук).

Прокуратурата разследва длъжностно лице от Бургас заради Алепу

Окръжната прокуратура в Бургас съобщи, че е образувала досъдебно производство срещу длъжностното лице, издало през 2018 г. разрешението за строеж на името на "Алепу вилидж", с което е станало възможно построяването на т.нар. подпорен хотел в местността Алепу край Созопол. Според прокуратурата това е станало с цел да бъде набавена облага за други лица, като от тези действия могат да настъпят немаловажни вредни последици. Ще бъдат разпитани свидетели, назначена е и тройна техническа, съдебно-оценъчна и екологична експертиза.

Плаж "Градина централен" остава при стария си концесионер

Дружеството "Солей дор", собственост на Екатерина Русимова, е определено за концесионер на част от плажа на "Градина" - "Градина Централен част 1". Тя стопанисва тази част от плажа от 2016 г., но под наем. Там се намира известното заведение в залива Kite Bar. През дружеството си "Кафе Градина" тя държи и плаж "Червенка" - в северния край на залива, пак под наем. Там той е съчетан с други две заведения - "Джанка дел мар" и "Бар Ботаник". Максималната цена за чадър и шезлонг за срока на концесионния договор е 8 лв., а предвидените инвестиции - 258 хил. лв.

ЕС подписа договор за 300 млн. дози от потенциалната ваксина на AstraZeneca

След като преди малко повече от седмица обяви, че има предварително споразумение, сега ЕС е подписал договор за доставка на поне 300 млн. дози от потенциалната ваксина срещу COVID-19 с британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca, предаде Reuters. Това е първият договор, подписан от ЕС със създател на потенциална ваксина. Продуктът на базираната в Кеймбридж компания вече бе тестван с обнадеждаващи резултати и продължава ключовите изпитания в трета фаза на процедурата, която включва тестове с хиляди доброволци. Договорът допуска купуването на още 100 млн. дози, които ще се разпределят пропорционално на базата на населението на държавите. Към юли 2020 г. то според Евростат е 447.7 млн. души. ЕС води разговори и с още няколко потенциални производителя на ваксини, сред които са и Sanofi-GSK, Johnson & Johnson и CureVac.

Фед ще позволи по-висока инфлация, за да помогне на американската икономика

Федералният резерв променя стратегията си за паричната политика и ще толерира временно увеличение на инфлацията. Така централната банка на САЩ потвърждава очакванията, че дълго време ще остави лихвите ниски. Председателят на Фед Джером Пауъл обяви промяната по време икономическия форум в Джаксън Хоул, който започна в четвъртък във виртуален формат заради пандемията. Промените предвиждат инфлацията да може да остане над целевите в момента 2% в продължение на известно време, преди Фед да бъде принуден да реагира с увеличаване на лихвите, изтъкна Паул и отново подчерта, че централната банка е готова да използва пълната си гама от инструменти, за да подкрепи икономиката на САЩ.

Русия създаде резерв от служители на реда за помощ на Беларус при нужда

Засега няма условия да бъдат задействани руски сили в помощ на властите в Беларус, но това може да се случи, ако ситуацията се изостри. По молба на Александър Лукашенко в Москва вече бил създаден резерв от служители на правоохранителните органи. Това заяви руският президент Владимир Путин в извънредно интервю за държавната телевизия.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Ураганът Лора връхлетя бреговете на щата Луизиана с пориви на вятъра, достигащи 240 км/ч, и предупреждения, че това може да е най-катастрофалното бедствие в района от 160 години насам. В момента той е от предпоследната 4 категория и предизвикването на приливна вълна, наводнения и разрушения от вятъра между Луизиана и Тексас може да нанесе икономически загуби от 25 млрд. долара, от които 5 млрд. в петролните рафинерии, съобщава Bloomberg. Според прогнозите силата му на ураган може да се запази и до 320 км навътре в сушата. Властите наредиха незабавна евакуация на поне 620 000 души. Причината е, че мястото, където Лора достигна сушата близо до Порт Артур, са блата, през които очакваната 6-метрова приливна вълна може да проникне до 65 км навътре в щата.

КОРОНА НОВИНИ

Нови 162 случая на COVID-19 са потвърдени в страната за последното денонощие при направени 3844 PCR теста, или 4.21% положителни проби. Общият брой на регистрираните случаи от началото на епидемията достига 15 751, от които активни към момента са 4415. В лечебни заведения са настанени 741 пациенти, от тях 60 са в интензивни отделения. За последните 24 часа са регистрирани 149 излекувани до общо 10 750, както и 14 смъртни случая до общо 586.

Още шест случая на COVID-19 са потвърдени в мебелната фабрика в ямболското село Кукорево през последното денонощие, съобщиха от местната РЗИ, предава БТА. Така броят на свързаните с това огнище случаи достига 37.

Три жени на възраст между 30 и 40 г. от Дома за хора с физически увреждания в с. Джурково, община Лъки, са дали положителни проби за COVID-19 и са настанени за лечение в Инфекциозното отделение на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. На всички 40 обитатели на дома са направени тестове, като резултатите от тях трябва да станат ясни до края на деня или в петък, съобщава БНР.

Болниците вече почти напълно са възстановили обема на работата си отпреди епидемията с коронавируса, отчете пред БНТ управителят на здравната каса Петко Салчев. По думите му през последните месеци свиването в обема на дейност в болничната помощ е с около 2.6-3%, а в извънболничната - с около 4%. По-сериозно все още остава ограничаването на дейността в денталната медицина, където свиването в обема е в рамките на 30%. От началото на епидемията за лечение на болни от коронавирус са изплатени 4.453 млн. лв., а дневно касата плаща по 2300 - 2500 PCR теста на фиксирана цена от 60 лв., когато РЗИ реши да се правят, съобщи още той.

Франция ще нареди задължителното носене на маски в Париж, за да ограничи нарастващите коронавирусни инфекции, заяви премиерът Жан Кастекс в четвъртък, предупреждавайки, че ситуацията може да извън контрол, ако не се предприемат бързи действия. "Вирусът се разпространява в цялата страна", каза Кастекс. В последното денонощие страната отчете над 5400 инфекции на ден.

Белият дом е наредил на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ да спрат да препоръчват коронавирусни тестове за хората, които са имали по-близък досег със заразени, алармират здравни експерти. CDC препоръчваше тест за всеки, който е бил по-близо от 2 м до заразен човек в продължение на 15 минути или повече. Сега в уебсайта на институцията пише, че в тези случаи "не е задължително да се нуждаете от тест, освен ако не покажете симптоми". Експертите се опасяват, че промяната ще доведе до повече инфекции, защото безсимптомните носители могат да разпространят болестта. Президентът Тръмп многократно е казвал, че процентът на зараза в страната ще изглежда по-добър, ако по-малко американци се тестват.

Южнокорейският парламент бе затворен днес, след като отразяващ работата му фотограф е дал положителна проба за новия коронавирус. Група депутати ще бъдат поставени в самоизолация, предаде "Франс прес". Страната отчете над 400 случая за последното денонощие, което е най-високият брой от предходния пик насам.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Бойкот заради расовото неравенство замрази спорта в САЩ

Националната баскетболна асоциация е изправена пред историческо предизвикателство, след като "Милуоки бъкс" бойкотира мача си с "Орландо меджик" от плейофите. Състезателите на отбора не излязоха за петата среща в серията в знак на протест срещу расовата несправедливост. Решението идва, след като Джейкъб Блейк беше прострелян пред очите на децата си в неделя. Случаят предизвика нова вълна от напрежение в САЩ. Заради действията на "Милуоки" ръководството на НБА реши да отложи всички мачове в сряда. Отложени двубои има в бейзболната лига, футболното първенство, женската баскетболна лига. В тениса носителката на две титли от Големия шлем Наоми Осака се оттегли от турнира в Ню Йорк, в който стигна до полуфиналите. Това принуди организаторите да обявят един ден прекъсване на надпреварата.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар