🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Дали ще спрете парите на тези бандити?" или как Борисов започва да губи подкрепата на Брюксел

Очаква се на 23 септември ЕК да предложи силно критичен доклад за върховенството на закона в България

European parliament (audiovisual service)
European parliament (audiovisual service)
European parliament (audiovisual service)    ©  European parliament (audiovisual service)
European parliament (audiovisual service)    ©  European parliament (audiovisual service)
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Новият механизъм на ЕС за върховенство на закона дава възможност за наблюдение на ситуацията в България и за гарантиране на прехода й от Механизма за сътрудничество и оценка (МСП). Това уклончиво заявление дойде от еврокомисаря за прозрачността и ценностите Вера Йоурова на заседание на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в европарламента, на което се обсъждаше бъдещето на МСП по отношение на България и Румъния. Акцент в изложението й беше положението в България, като тя подчерта, че отблизо следи настоящата ситуация и протестите в страната, които показват, че гражданите отдават голямо значение на независима и ефективна съдебна система.

По принцип на подобни заседания се обръща много малко внимание, но този път е различно, защото то показва дали правителството на Борисов ще започне да губи подкрепата, която получава от всички институции в Брюксел. Това е важно и защото загубата на политическа подкрепа може да доведе до загуба на пари през евентуално спиране на еврофондове. Парите от ЕС са един от основните парични потоци в структурата, която държи ГЕРБ и интересите около тях на власт.

Краткият извод от днешното заседание е, че промяната на настроенията към правителството на ГЕРБ вече са много видими. Те могат да бъдат видени на ниво евродепутати. "Хората по улиците в София искат да знаят дали стриктно ще следите с този мониторинг, но също така и дали ще спрете парите на тези бандити. Защото европейските фондове овластяват тези хора и им позволяват да се развихрят в пълномащабна корупция, която всъщност наказва българите", каза днес в прав текст ирландската евродепутатка Клеър Дали (от групата Европейска обединена левица/Северна зелена левица). Промяната в настроенията можеше да бъде видяна и в тона на еврокомисарката Вера Йоурова, която в отговор на констатациите, че комисията е съучастник на сегашното правителство заяви: "Категорично отхвърлям вашите обвинения, че съм съучастник на г-н Борисов! Не ме обиждайте по този начин!".

"Настроенията в ЕП са остро критични. Много депутати, от различни групи, са вече добре запознати с проблемите" - това, според евродепутата Радан Кънев е станало ясно на днешното заседание. Според него ЕК и депутатите от северните държави открито заплашват със спиране на еврофондове, ако няма реформи. "Европейските институции призовават за широк реформаторски консенсус, а не самодейни политически акции, като "конституцията" на Данаил Кирилов", казва той във facebook.

На заседанието Вера Йоурова заяви, че наблюдението по МСП може да приключи, но България трябва да продължи да работи за постигане на конкретни резултати, за да затвърди постигнатия напредък, особено в борбата срещу корупцията по високите етажи. Тя направи уговорка, че все още предстои Съветът на ЕС да вземе решение за прекратяване на МСП за България. "Би било преждевременно да дам дата в момента. Трябва да огледаме събитията в България, тъй като те не би трябвало да доведат до обратимост на тенденциите, очертани през 2017 г. Усилията ни сега са насочени към новия механизъм", каза Йоурова.

Наблюдението на по-нататъшното изпълнение на реформите ще се гарантира в контекста на новия механизъм за върховенството на закона, който има по-широк обхват от МСП, доколкото включва наблюдение не само по отношение на съдебната реформа и борбата срещу системната корупция, но и медийната свобода и плурализма, както и институционалните възпиращи и проверяващи механизми, посочи Йоурова.

Интеграцията на България в новия механизъм показва, че сътрудничеството между комисията и България влиза на нов етап. При всички случаи ЕК ще продължи да следи ситуацията в България и да докладва, каза Йоурова. Тя очерта областите, по които България има особен ангажимент да продължава да работи:

  • реформи по отношение на борбата срещу корупцията;
  • процедури по отношение на отговорността и отчетността за главния прокурор;
  • реформи за независимост на съда в съответствие с препоръките на Венецианската комисия;
  • мерки за контрол върху действията на прокурорите в рамките на досъдебното производство;
  • да се продължава сътрудничеството със Съвета на Европа по темите за борбата с корупцията и ефективността на разследването и др.

Новия доклад за върховенството на закона във всички държави ще бъде оповестен на 23 септември т.г., каза Йоурова, като даде да се разбере, че той няма да е положителен за България. Изказването й наложи впечатлението, че очевидно на фона на протестите не е удачен ход да се прекрати МСП за България, но същевременно съществуването на два паралелни механизма за България не се оценява за приемливо.

Принципно МСП е замислен като временна мярка, очакваше се той да бъде прекратен още преди десет години. Същевременно настоящата комисия е обвързана с обещанията, дадени от предишния председател Жан-Клод Юнкер, който обяви, че мониторингът върху България ще бъде прекратен, с което въпросът бе политизиран. Независимо от заявките за високо вдигната летва по отношение на върховенство на закона и борба с корупцията, комисията Фон дер Лайен е хваната в капана на комисията Юнкер по повод България, коментира за "Капитал" Биляна Гяурова-Вегертседер, изпълнителен директор на Българския институт за правни инициативи, по повод на дилемата на ЕК.

В този контекст един от начините ЕК да излезе от този капан е на 23 септември да предложи силно критичен доклад за България в рамките на новия механизъм за върховенството на правото, като индикации, че той е достатъчно действен. За подобен ход вече има доста индикации.

На няколко пъти в изложението си тя подчерта, че ЕК "насърчава България" да се допитва до Венецианската комисия и другите органи на Съвета на Европа по отношение както на промените в Закона за съдебната власт, с които трябва да се въведе механизъм за отчетност на прокуратурата и главния прокурор, новите правила за отстраняване от длъжност на магистрати, срещу които има образувано разследване и др., така и по отношение на конституционните промени.

В Румъния отстъплението от реформите доведе до допълнителни препоръки през 2017 г., които все още не са изпълнени, каза накрая Йоурова.

Евродепутатите: В България има регрес и ендемична корупция

Изявлението й предизвика остра реакция на някои от евродепутатите, които дадоха да се разбере, че ЕК си затваря очите пред проблемите в България. Мнозина в изказването си подчертаха, че събитията в страната показват сериозен регрес по отношение на демократичните процеси, съдебната реформа и корупцията. В България има данни за ендемична корупция, а преди да се прекрати настоящият МСП и да се замени с новия механизъм, трябва да се види как ще действа новият.

Румънски депутати заговориха за двойни стандарти на ЕК спрямо България и Румъния, защото при протестите в Румъния ЕК реагира, а в момента няма такава реакция, въпреки данните за корупцията в страната, случаи като "Апартаментгейт" и др.

Румънката Рамона Стругару направи паралел между България и Беларус. В Беларус 12-13 годишни деца са бити и задържани по протестите, а в България протестиращи са задържани и държани с часове без вода, храна, лекарства и медицинска помощ. Срамно е това в страна от ЕС, ЕК дава лош сигнал в момента, никой не иска МСП завинаги, но преди това трябва да се постигнат определени стандарти, каза тях.

Много остра бе реакцията на ирландката Клеър Дели от групата на Европейска обединена левица/Северна зелена левица, която охарактеризира България като най-бедната и най-корумпираната страна в ЕС: "Ако Европейската комисия наистина смята, че напредъкът в България през последните 13 години е добър, то заключението ми е, че вие сте или дълбоко некомпетентни, или че напълно слугувате на интересите на Бойко Борисов заради връзките му с определени групи в този парламент и с интереси в Европейския съюз. Сигурна съм, че хората, които споменавам, сега ни гледат и ни се присмиват. Гешев, когото поканихме, ни се присмива, присмива се на процедурите и механизмите на Европейския съюз, които са толкова откъснати от реалността. През април 2019 г. Европейската комисия каза, че Механизмът за сътрудничество и проверка не бива да бъде отменян. Сега се колебаете как да постъпите с него", каза Дели.

Как точно ще се действа по два паралелни механизма, които формално съществуват, попитаха някои евродепутати. Елена Йончева попита, след като все още не е отменен МСП, дали се готви доклад за България по него и ако не - защо не се използва тази възможност. Какви конкретни действия планира ЕК по отношение на събитията в България, попита още тя.

"Следя ситуацията в България и съм разтревожена", отговори на въпросите Йоурова. "Ако демокрацията не функционира едновременно от горе надолу и от долу нагоре, ЕК не може да направи кой знае какво по отношение на държавите членки. Функционирането на демокрацията отгоре надолу означава добре функционираща система за контрол и насрещен контрол, означава, че политиците трябва добре да си вършат работата, докато са обект на контрол от страна институциите. Функционирането на демокрацията от долу нагоре означава честни и свободни избори, правото на гражданите свободно да изразят политическите си възгледи и да участват в мирни протести. Те нямат тази възможност в България", каза Йоурова. Същевременно ЕК не е конституционен съд, не е прокурор, не е арбитър на вътрешни политически събития, каза еврокомисарката. Негативните тенденции в България са очевидни, и това ще стане ясно от доклада, но негативни тенденции има и в други страни, каза тя.

Йоурова категорично възрази на предположението на Клеър Дели, че колаборира с Борисов и заяви, че си върши работата прозрачно.

Заседанието на LIBE започна с дискусия по доклад на полякинята Магдалена Адамович за състоянието на медийната свобода в съюза, където отново България бе спомената неколкократно като лошия пример, която заема 111-о място в в класацията на "Репортери без граници". Рамона Стругариу отбеляза данните за посегателствата над журналисти в продължаващите протести в страната - малтретиране, арести, счупена техника и др. В този контекст бе поставен въпросът за необходимостта от европейски механизъм за наблюдение на състоянието на медиите, както и подпомагане на журналистите.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-?
    scuby
    • - 11
    • + 2

    Евродепутатката от групата на Европейската обединена левица Клеър Дейли обвини еврокомисаря за ценностите и прозрачността Вера Йоурова в зависимости с българския премиер Бойко Борисов. Това стана по време на дебати в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред в Европейския парламент, на които Йоурова представи състоянието на Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния.

    Дейли каза това в отговор на думите, че страната ни има добър напредък в реформите в съдебната система, каквото беше заключението и в последния доклад по Механизма от миналата година:

    "Шокирана съм от тона и съдържанието на Вашето изказване и смятам, че то е в пълен разрез с реалността в България. Ако Комисията смята, че там има добър напредък през последните 13 години, мога само да направя заключението, че или сте невероятно некомпетентна, или сте изцяло подчинена на интересите на Борисов заради връзките му с част от влиятелните групи в този парламент и Европейския съюз изобщо".

    На това еврокомисар Йоурова отговори:

    "Категорично отхвърлям Вашите обвинения, че съм съучастник на господин Борисов, Моля, не ме обиждайте по този начин. Върша работата си съвсем честно и обективно".

    Йоурова съобщи, че Комисията ще представи на 23-ти септември първите доклади за върховенството на закона по новия хоризонтален механизъм, който обхваща всички страни-членки. Тя допълни, че предстои Съветът да вземе окончателното решение дали да бъде прекратен механизмът за сътрудничество и проверка за България

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 16
    • + 2

    Сменихте невярното заглавие на статията с друго още по-манипулативно. Медията ви се превърща в един голям парцал :(

    Нередност?
  • 3
    alien04 avatar :-|
    alien04
    • - 3
    • + 11

    До коментар [#2] от "scuby":

    Като гледам колко чинно отделяш време да коментираш под всяка статия, май имаш раздвоение на личността и другото ти АЗ всъщност е сред най-големите почитатели на този "парцал"...защото другото обяснение е, че си просто обикновено тролче.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 13

    До коментар [#1] от "scuby":

    Нахално е да се цитират само подбрани реплики. Типична гербаджийска уйдурма.
    Ето цялото изказване на ирландката. А то далеч не се изчерпва с критики към ЕКомисарката за съучастие с "тия бандити" заради неглижирането на положението в БГ:

    "Шокирана съм от думите на еврокомисар Вера Юрова за ситуацията в България. Мисля, че те представят картина, напълно противоположна на реалността в тази страна.
    Ако Европейската комисия наистина смята, че напредъкът в България през последните 13 години е добър, то заключението ми е, че вие сте или дълбоко некомпетентни, или че напълно слугувате на интересите на Бойко Борисов заради връзките му с определени групи в този парламент и с интереси в Европейския съюз.
    Той достатъчно хитро избягва да преследва малцинствата, така както го правят Унгария и Полша, за да си спести остри критики за това, че управлява най-корумпираната държава в ЕС с най-бедното население. Разполагаме с безспорни свидетелства за връзките му и взаимодействието му с главния прокурор Иван Гешев. Той му казва кого да преследва, как да прикрива твърденията срещу него за пране на пари в Испания, за тормоз на съдии и т.н.
    Сега хората са по улиците, където полицията ги бие и пръска с лютив спрей, уважавани в обществото българи са затваряни, започнаха гладни стачки, а ние си говорим за мониторинг и напредък.
    Припомням ви, че миналата година, макар и в по-малка степен, отбелязахме нещо важно - продължаващият рекет в жилищен комплекс в Поморие, където мои сънародници имат апартаменти, но не ги допускат до тях и това стана още по-зле заради пандемията, а не могат да получат справедливост от полицията и съда.
    Сигурна съм, че хората, които споменавам, сега ни гледат и ни се присмиват. Гешев, когото поканихме, ни се присмива, присмива се на процедурите и механизмите на Европейския съюз, които са толкова откъснати от реалността. През април 2019 г. Европейската комисия каза, че Механизмът за сътрудничество и проверка не бива да бъде отменян. Сега се колебаете как да постъпите с него. Хората по улиците в София искат да знаят дали стриктно ще следите с този мониторинг, но също така и дали ще спрете парите на тези бандити. Защото европейските фондове овластяват тези хора и им позволяват да се развихрят в пълномащабна корупция, която всъщност наказва българите. Ще ви кажа, че е абсолютна срамота, че комисията се колебае по този въпрос и е съучастник в корупция."

    Както според Захари Стоянов е казал Бенковски след окървавяването на Априлското въстание, и които думи са много актуални в сегашната ситуация в БГ: "В сърцето на тирана отворих такава люта рана, която нивга няма да заздравей"
    Падането на Борисов ще дойде отвън. И то е напът.

    Нередност?
  • 7
    mapmot avatar :-|
    Димитър Хаджиев
    • - 4
    • + 2

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Това е накаква ваша фантазия. Нито от улицата, нито отвън могат да съборят Борисов, защото ЕвроБолшевиките са немощни, а Сфийския "майдан" - нефелен. Има избори през март, тогава съвсем резонно ще излезе от сцената Борисов и вече там вила в Испания с миска и малко детенце ли, остров в Средиземно море ли, Някоя тиха вила на Бали ли ... ще си намери място за почивка.

    Нередност?
  • 8
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#7] от "Димитър Хаджиев":

    Оф, Икономедия погребва Борисов от 2012-та насам. Аз мисля, че и сега са подранили.

    ГЕРБ ще са първа сила, когато и да са изборите. Това, което в момента не е ясно е с кого ще могат да партнират. Слави е голяма неизвестна - може да се продаде на всеки.

    Патриотите в този си състав може да изпаднат, но ако сключат предизборно споразумение с някой друг (напр. Марешки или ГЕРБ) могат и да прескочат бариерата.

    Също не е без значение каква изборна система ще се ползва - ако вкарат силен мажоритарен компонент то ще има повторение от местните избори миналата година когато ГЕРБ сгази всички останали. При преимуществено мажоритарна система ГЕРБ дори може да изкарат и повече мандати отколкото имат сега.

    С др. думи - на този етап всичко е възможно.

    Нередност?
  • 9
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    Йордан Христов - новият съпруг на "Мис Бикини" от Барселона, първо налита на бой, но после се отпуска и разказва...
    https://www.youtube.com/watch?v=ABOq262daA0

    Нередност?
  • 10
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 3

    https://bird.bg/barcelona-hristov-yovcheva/
    Новият съпруг на “Мис Бикини” от Барселона:
    Детето ѝ не е мое. Бракът ни е грешка.

    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159279668461189
    Борислава Йовчева, обитателката на “Къщата в Барселона”, се е сдобила с нов съпруг. Това е Йордан Христов – индустриалец и хотелиер, приближен с Иван Саздов и в миналото партньор по тенис на Бойко Борисов. В разговор с репортери той разказа любопитни неща. Христов спомена, че разследването в Испания около къщата и бизнеса на Йовчева било прекратено. Счита, че бракът му с бившата манекенка бил грешка. На въпрос за връзки с Бойко Борисов каза, че от познанството си с Борисов имал само ядове, а детето на Йовчева не било негово. В същото време Христов отрече да е инвестирал пари в модния бизнес на Йовчева в Барселона. Така въпросът кой именно стои зад офшорката, наляла милиони в луксозния бутик на Ermanno Scervino, управляван от Йовчева, остава висящ. #КъщавБарселона

    Нередност?
Нов коментар