НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Гешев топи президента пред Брюксел

Главният прокурор е изпратил до писмо до шефа на Европейския парламент, в което повтаря опорните точки на правителствената пропаганда

Иван Гешев отговори в специално изявление на коментарите и критиките на Румен Радев
Иван Гешев отговори в специално изявление на коментарите и критиките на Румен Радев
Иван Гешев отговори в специално изявление на коментарите и критиките на Румен Радев    ©  Юлия Лазарова
Иван Гешев отговори в специално изявление на коментарите и критиките на Румен Радев    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В средата на юли - в разгара на протестите за оставка на главния прокурор, той е изпратил поне едно писмо до Европейския парламент, в което повтаря основните опорни точки на правителствената пропаганда срещу президента. Приблизително същите тези могат да се чуят и в официални изявления на Иван Гешев в България, както и в медиите, близки до правителството и Делян Пеевски. Нещо повече - стилът на едно от писмата, с което "Капитал" разполага, е подобен на този в публикациите, които обслужват властта.

"В последните дни Прокуратурата на Република България беше подложена на безпрецедентен политически натиск от Президента на Република България и от обслужващи го политически формации. Политическите борби и скандали целят дискредитирането на институцията и накърняване на принципа на независимостта на съдебната власт". Така започва писмото, подписано от Иван Гешев на 13 юли, до председателя на Европейския парламент Давид Мария Сасоли и до председателя на комисията по граждански свободи и правосъдие Хуан Фернандо Агилар.

Това се случва само няколко дни след избухването на масовите протести срещу правителството и главния прокурор. Повод за тях стана нахлуването на тежко въоръжени екипи от прокуратурата в президентството ден след като Румен Радев поиска Ахмед Доган и Делян Пеевски да не бъдат охранявани от НСО. Писмото е изпратено веднага след началото на протестите и идеята вероятно е била европейските институции превантивно да се запознаят с гледната точка на властта в България, като се изпреварят евентуално оплаквания срещу нея в Брюксел.

По-далечната цел вероятно е да се помогне на ГЕРБ в маневрирането им в групата на ЕНП в европарламента. През последните седмици там темата за върховенството на закона става все по-важна и този въпрос ще се превръща в ключов за властта в България, тъй като всички основни групи в Брюксел не са склонни да пуснат новата бюджетна рамка, ако няма условия за спазване на закона, правата на гражданите и медийната свобода.

"В изявленията на политици от последните дни се излагат твърдения за неравнопоставеност и избирателност при провеждане на разследвания срещу лица, заемащи високи държавни длъжности, което представлява директен опит за намеса в независимостта на прокуратурата и поставянето ѝ в ситуация на зависимост от политически субекти", пише Иван Гешев до председателя на Европейския парламент.

"Държавният глава на Република България, който по дефиниция би следвало да олицетворява единството на нацията, в серия от политически изказвания - "Нежеланието на прокуратурата да види сигналите за огромна корупция и грабеж на държавни средства издава страх и зависимости", "Прокуратурата говори с гласа и действа с прийомите на жълтите медии", заяви, че не вярва на прокуратурата", оплаква се обвинител №1 на Брюксел. Според него Румен Радев дори "си е позволил да изкаже мнение, че българската прокуратура е мафия". "Отправяйки призив за изчистване на мутрите от прокуратурата, реално "обединителят на нацията" наруши една от основните си функции, (...) тъй като целта би могла да бъде всяка друга, но не и осигуряване на нормални взаимоотношения между държавни органи". Според главния прокурор тези изказвания са "безпрецедентни" и дават "изключително лош сигнал за държавността".

В писмото си Иван Гешев дори обвинява президента, че не зачита принципа за разделение на властите ("основополагащ за правовата държава"), като иронията в случая е, че една от най-сериозните критики към главния прокурор преди време беше именно за пренебрежението му към тази идея. "Не споделям виждането на, да ги наречем, десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени", каза главният прокурор в интервю за БНТ малко преди да бъде избран на този пост.

По-нататък в писмото до Европейския парламент се описват повдигнатите обвинения на двамата съветници на парламента - Пламен Узунов и Илия Милушев, и след това се преминава към декларации. "Българската прокуратура е зависима само от закона, от българските граждани и от интересите на родината. Заявяваме и показваме по категоричен начин, че всеки български гражданин, включително и богатите българи, нямат причини да се притесняват, ако спазват закона и си плащат данъците по начина, по който го правят мнозинството честни българи", пише Иван Гешев.

Според него в последните месеци българската прокуратура "безпрецедентно след 1989 година повдигна обвинения на действащи министри (всъщност е само на един - Нено Димов от "Атака" и близкия до Валентин Златев зам.-министър от същото министерство - бел. ред.), депутати (всъщност в последните месеци няма повдигнато обвинение на депутат), кметове (всъщност няма и нито един кмет), висши полицейски началници (вероятно се има предвид шефът на отдела за наркотиците в ГДБОП), олигарси (тук сигурно се имат предвид Бобокови) и лица от ъндърграунда".

Всичко това според Иван Гешев е довело до активизирането на "огромен политически, медиен и финансов ресурс срещу нас". Истината е, че до момента няма нито едно действие на прокуратурата, откакто тя се оглавява от Иван Гешев, или пък от времето, когато той беше заместник главен прокурор, или докато беше шеф на специализираната прокуратура, което да е насочено към противодействие на корупцията по високите етажи на властта. Няма и нито един задържан, нито обвинен представител на ГЕРБ или ДПС.

Писмото завършва с това, че в сегашната сложна здравна и икономическа криза "българското общество има нужда от единство, мъдрост и здрав разум, а не от разделение и хаос", както и с обещание, че Иван Гешев ще продължи да държи адресатите на писмото в течение на следващите развития по тази тема.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-@
    scuby
    • - 40
    • + 9

    Че Радан ви и Йончева топят българското правителство и Главния прокурор в ЕП и то със същите опорки от медиите на Капитал и прокопиевската групировка. За мен вие топите България и правителството в Европа, за други Гешев ви топи Радев. В момента двете групировки пеевската и прокопиевската с медиите си разделят народа и жертва става българското правителство. Ако не се осъзнаете навреме ще докарате така нещата, че да застанат един срещу друг българи с българи. Двата олигархични клана в Америка точно това правят в момента. Вие ни водите натам!

    Нередност?
  • 2
    telqk avatar :-P
    telqk
    • - 2
    • + 31

    В опорните точки на правителството което каскета защитава споменато ли е за борбата със стари казани за варене на ракия и компоти. То май само това е успеха!

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 18
    • + 12

    До коментар [#2] от "telqk":

    Виждате ли как простолюдието се подвежда и защо Манолова прави тези акции и събира журналисти да ги отразят. Има подаден сигнал, че някой вари незаконно ракия и МВР прави проверка. И сега този по-горе свързва Гешев с компоти и казани. Чакам някой друг тук да напише и за плантациите на Борисов с наркотик край София. Манолова знае как да обработи дебилите и олигофрени, а те не са малко :(

    Нередност?
  • 4
    chichka avatar :-P
    chichka
    • - 20
    • + 10

    Аман от лъжи и манипулации:
    "тежко въоръжени екипи от прокуратурата"..... общо 9 човека с поемните лица!!!!
    "темата за върховенството на закона ".... правилно, в БГ няма върховенство на закона щом шепа лумпени и пияндета могат да блокират безнаказано центъра на столицата!!!
    " Румен Радев дори "си е позволил да изкаже мнение, че българската прокуратура е мафия". ".... много ми хареса червения президент как излезе от Президентството, вдигна юмруче и ревна "Мутри, вън!" , но никой не излезе от президентството и после РРадев сам влезе в сградата при мутрите си!

    Нередност?
  • 5
    mathoptimist avatar :-P
    mathoptimist
    • - 23
    • + 1

    Кое точно не е вярно в писмото?

    Нередност?
  • 7
    leo_k avatar :-|
    Лео
    • - 1
    • + 7

    До коментар [#1] от "scuby":

    Прав сте, че групировките разделят хората. Но и двете групировки са във властта. Затова има протести!

    Нередност?
  • 8
    mwb1554135282604988 avatar :-|
    Daniela Tsanova
    • + 6

    Милиционерите вън от властта, а мутрите - в затвора.

    Нередност?
  • 10
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    До коментар [#1] от "scuby":

    Какви групировки те гонят, герберец? От едната страна виждаш един ГЕРБ-ДПС октопод, заграбил властта и медиите, а от другата страна един бизнес ежеседмичник. Изкарваш коня равен на кокошката, и това получаваш като власт накрая - равностойността на кокошка.

    Нередност?
Нов коментар