Битката за правовия ред в България се пренася в ЕС, от нея зависят и милиардите за възстановяване

Дискусията в ЕП за корупцията и съдебната власт в страната е свързана и с механизма за разпределяне на средствата от Брюксел

Главният прокурор Иван Гешев поздравява предшественика си Никола Филчев. Ролята на прокуратурата в държавата вероятно ще бъде основен въпрос през следващите няколко месеца
Главният прокурор Иван Гешев поздравява предшественика си Никола Филчев. Ролята на прокуратурата в държавата вероятно ще бъде основен въпрос през следващите няколко месеца
Главният прокурор Иван Гешев поздравява предшественика си Никола Филчев. Ролята на прокуратурата в държавата вероятно ще бъде основен въпрос през следващите няколко месеца    ©  Цветелина Белутова
Главният прокурор Иван Гешев поздравява предшественика си Никола Филчев. Ролята на прокуратурата в държавата вероятно ще бъде основен въпрос през следващите няколко месеца    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статутът на главния прокурор, борбата с корупцията, интеграцията на малцинствата, свободата на медиите в България. Това са били основните теми на проведената в петък дискусия в Европейския парламент, организирана от Групата за наблюдение по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и основните права (DRFMG) към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE, на Европейския парламент.

Въпреки че са били поканени за участие в обсъждането на тези проблеми, което протече при затворени врати, премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев са изпратили своите заместници - Екатерина Захариева и Красимира Филипова, които са обяснили, че двамата са в платен годишен отпуск. Лошо впечатление е направил фактът, че главният прокурор днес е имал публични изяви, от които става ясно, че не е в отпуск.

От източник, присъствал на срещата, "Капитал" научи, че представителят на т.нар. Венецианска комисия (комисията към Съвета на Европа за демокрация чрез право) е поставил въпросите за отчетността на прокуратурата, безнаказаността на главния прокурор и теоретичната злоупотреба с власт от негова страна и цялата прокуратура. Екатерина Захариева е попитала организаторите дали изслушването не е провокирано от протестите в България, но е получила отрицателен отговор. Председателката на Комисията за защита от дискриминация Анна Джумалиева пък е определила протестите в България като проява на дискриминация и омраза към правителството и главния прокурор заради исканата им оставка, което е предизвикало бурна дискусия и поставяне на въпроса дали ръководената от нея институция е политически независима.

Заместник главният прокурор Красимира Филипова е повторила тезата, че критиките срещу държавното обвинение са провокирани заради големите успехи в противодействието на престъпността. Тя е обяснила, че никога не е имало толкова успехи и искането за оставка на Иван Гешев е резултат от засегнатите интереси.

Сайтът euractiv цитира друг участник от българска страна в изслушването - Димитър Стоянов от разследващия сайт "Биволъ", според когото на въпрос за проблемите в борбата с корупцията Филипова е започнала да изрежда успехи на правителството в борбата с контрабандата. Това на практика е моделът, използван от премиера Борисов, който на въпроси за корупцията отговаря за контрабандата.

С поставянето на проблемите в България с корупцията и правовия ред пред структурите на Европейския парламент са се ангажирали и двама български евродепутати - Елена Йончева и Радан Кънев. Пред "Дневник" Йончева посочи, че по нейна инициатива на 10 септември в комисията ЛИБЕ ще бъде дискутирана ситуацията в България, като допълни, че "това беше трудна битка, тъй като срещнахме съпротивата на ЕНП". Тя заедно с Радан Кънев са събрали необходимите подписи за поставянето на темата и в пленарната зала на ЕП, което ще се реши от председателския съвет.

Пресцентърът на Европарламента съобщи, че няма да се изнася публично информация от обсъждането в петък за България в Групата за наблюдение DRFMG. "Нашата група ще продължи темата за корупцията в България и ще изпратим допълнителни въпроси до много от участниците (в днешното заседание - б.р.), защото времето не ни стигна да влезем в детайли", е обяснила пред EURACTIV ръководителката й Софи ин'т Велд, евродепутат от Нидерландия, след заседанието.

Междувременно от пресцентъра на прокуратурата обявиха, че дискусията в Европейския парламент се е случил по предложение на главния прокурор Иван Гешев - "за обсъждане на актуалните предизвикателства пред Прокуратурата на Република България в контекста на засилен политически и медиен натиск".

В съобщението се цитират думите на зам. главния прокурор Красимира Филипова на заседанието на подкомисията в ЕП: "По конституция прокуратурата е единна, но не и централизирана. Единственото подчинение, което се дължи от прокурорите, е подчинението на закона. Те не са в йерархични отношения нито с главния прокурор, нито с административните си ръководители." В същото време именно законът - в лицето на Закона за съдебната власт, казва: "Прокуратурата е единна и централизирана. Всички прокурори и следователи са подчинени на главния прокурор."

"Твърдението на г-н Гешев, че той е организирал днешното изслушване в ЕП пред подкомисията за мониторинг на върховенството на закона към Комисията по правосъдие и граждански права (LIBE), е пряка и скандална лъжа.

Изслушването е организирано от евродепутата от Нидерландия Софи ин'т Велд, председател на подкомисията, като подготвителен етап от организацията на пленарен дебат за институционалната криза в България", коментира във фейсбук евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев.

"Кризата на българското правосъдие вече е тема на целия Европейски съюз. И това е добра новина за всички българи - защото като европейски граждани ние имаме правото и надеждата всички институции на ЕС да бъдат защитници и гаранти на нашите права", добави той.

Пред "Капитал" Кънев каза още, че фактът, че изслушването в групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права се проведе по време на ваканцията и в петък, което се случва много рядко в ЕП, дава надежда, че внесеното от него искане за дебат в европарламента за ситуацията в България, може да се разгледа на сесията още през септември". Другото оптимистично нещо според него е, че председателят на групата Софи ин'т Велд е от фракцията на либералите, което според него е "знак, че позицията на групата на либералите може да се промени в полза на искането на дебат". При събирането на подписите за провеждането на дебат за кризата в България евродепутатите от групата на либералите се въздържаха да подкрепят искането под влиянието на ДПС, чиито депутати членуват във фракцията.

Темата за борбата с корупцията и спазването на правовия ред в България е част от друга, по-голяма и актуална тема в Европейския съюз - обвързването на отпусканите от европейския бюджет средства с върховенството на правото в членуващите страни.

В четвъртък председателите на четирите най-големи групи депутати в Европейския парламент призоваха Ангела Меркел като временен председател на Съвета на ЕС незабавно да поднови техническите и политически срещи за изработване на регулация, обвързваща достъпа до следващия 7-годишен бюджет на ЕС със спазване на върховенството на правото и ценностите на съюза.

На 1 септември ще има дебати по въпроса в Комисията по бюджетите. Депутатите искат парламентът да има глас и за правилата за разпределяне на средствата за възстановяване на европейските икономики от пандемията, включително с прилагане на правило за върховенство на закона.

В писмо и до Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, лидерите на фракции в ЕП напомнят, че без съгласието на Европейския парламент няма да има одобрена Многогодишната финансова рамка за 2021 - 2027 г. Регулация за върховенство на закона като условие за ползване на евросредствата ще бъде приета съвместно от институциите на съюза и представителите на Европейската народна партия, "Социалисти и демократи", либералите от "Обнови Европа" и "Зелените - Европейски свободен алианс".

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    ugh03681915 avatar :-|
    ugh03681915
    • - 1
    • + 16

    Крайно време :) Сега, от нас се изисква гласност и да не спират протестите.

    Нередност?
  • 3
    b.manchev avatar :-P
    b.manchev
    • - 5
    • + 3

    Да очакваме от Брюксел да ни реши проблемите с демокрацията по различен от сегашния й подход е наивност до глупост. При положение, че те са предварително заложени в сега действащата ни Конституция.

    Геополитиката е проява на икономическа доминация гарантирана от военно превъзходство. Сегашното положение на света напълно отговаря на интересите и очакванията на Запада, така че оттам най-малко можем да се надяваме на подкрепа. ГЕРБ и вождът й са най-обгрижваната партия от ръководството на ЕК, защото изцяло робуват на нейните търговски интереси за сметка на националните ни такива.

    Нередност?
  • 5
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    Ясно си проличава каква е разликата между нашия -стан и ЕС. Политическите зависимости са същите, неохотността за прозрачност - и тя. Само че я няма тази безпардонна наглост, която ни сервират тук Бойко и Гешев.

    Нередност?
Нов коментар