Неяснотите около прекратената визита на Румен Радев в Естония

РЗИ е уведомена, че е контактен на заразен с коронавирус едва след заминаването му, не се знае и кой е съобщил на властите в Талин

Румен Радев
Румен Радев
Румен Радев    ©  Юлия Лазарова
Румен Радев    ©  Юлия Лазарова

Историята около прекратената визитата на президента Румен Радев в Естония се заплита. Радев беше принуден да прекрати участието си в среща в Талин по инициативата "Три морета" заради информация, че е имал контакт със заразен с COVID-19 в петък.

Няма отговор и на въпроса как тази информация е достигнала и до естонските власти. Самият Радев видя в случилото се "активно мероприятие", при което негови "доброжелатели" са предали своя версия на фактите в Талин. В отговор в сряда премиерът Борисов обяви, че е възложил проверка на агенциите за национална сигурност и разузнаването (ДАНС и ДАР). През това време Радев беше освободен от карантина само ден след прибирането си и с втори пореден отрицателен PCR тест.

Радев замина за Талин в понеделник, а в сряда столичната РЗИ съобщи, че са били уведомени, че е контактен във вторник, преди завръщането му. Още по-подозрителна е бързата отмяна на предписаната му карантина и тестването му в два поредни дни. В утвърдената практика това не може да се случи на нито едно контактно лице освен ако не са проявени тежки симптоми.

"Три морета" е неинституционализиран политически проект на 12 държави от ЕС на ниво държавни глави, лансиран през 2016 г., който цели по-дълбока интеграция и сътрудничество на държавите-членки. В инициативата участват България, Австрия, Хърватска, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Една от главните й цели е енергийната сигурност и насърчаването на съдействие за развитие на енергийна инфраструктура. Към края на работния ден в сряда казусът с прекратеното посещение на Радев в Талин прерасна в спор между президентството, МВнР и Министерски съвет дали правителството подкрепя достатъчно иницативата и защо от МВнР са били против България да поеме домакинството на проекта през 2021 г.

Какво стана

Радев беше принуден предсрочно да прекрати официалното си участие в Талин по инициативата във вторник, след като стана ясно, че преди заминаването си е имал контакт със заразения с коронавирус командир на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Димитър Петров. Заедно с министъра на отбраната Красимир Каракачанов Петров и Радев са били на празника на ВСС. По думите на здравния министър Костадин Ангелов ген. Петров е дал положителен тест за коронавирус в неделя, а в понеделник Радев е излетял за Естония.

По някакъв начин естонските власти са разбрали, че Радев е контактен. От пост във Facebook на естонския президент Керсти Калюлайд от вторник става ясно, че българският президент е пропуснал официалната вечеря в понеделник вечер, а той и делегацията му са били изолирани.

"Благодаря на доброжелателите ми в България, които, дълбоко загрижени за моето здраве и това на колегите ми президенти, както и за моите международни изяви, побързаха зад гърба ми да уведомят естонската страна за своята версия на COVID-19. За мен това е пример за активно мероприятие", обяви Радев при кацането си в София във вторник и показа отрицателен PCR тест, направен в понеделник.

По-късно пресслужбата на президентството отрече естонската версия, че Радев и делегацията му са били изолирани. Остава неясно защо тогава Радев беше принуден да се завърне в България преждевременно.

Нарушил ли е Радев мерки

По време на пресконференция в Ловеч във вторник здравният министър Костадин Ангелов каза, че президентът трябва да бъде поставен под карантина и обяви, че когато е отлитал за Естония, Радев е знаел, че ген. Димитър Петров е с COVID-19. "В неделя, когато е излязъл PCR тестът, всички контактни, включително и президентът, са били уведомени, а Румен Радев е бил уведомен от началника на отбраната - вицеадмирал Емил Ефтимов", уточни Ангелов.

Официалната версия на пресслужбата на президентството е, че "президентът Румен Радев няма контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус". Това становище обаче не отговаря на въпроса дали президентът е знаел към понеделник, че нарушава мерки за самоизолация.

Кой кого е уведомявал

Всекидневно установените в лабораторията на Военномедицинска академия (ВМА) лица с положителен резултат от направено PCR изследване за COVID-19 се въвеждат в Единната информационна система, коментираха оттам. Те не посочват точно в колко часа в неделя е направен тестът на началника на ВВС и в колко е въведен. След като това се е случило, РЗИ трябва да започне епидемиологично проучване и да уведоми контактните лица.

От РЗИ обаче обявиха, че са били уведомени за случая с президента във вторник, след като вече е бил заминал. И го чакаха на летището, за да му връчат предписание за карантина и да му направят тест за коронавирус, който се оказал отрицателен. В сряда е направен втори тест, който също е отрицателен и от РЗИ съобщиха, че предписаната карантина на президента е отменена. Стандартно контактните лица на заразени с COVID-19 прекарват 14-дневна карантина у дома, но за държавния глава явно е направено изключение.

От ВМА обявиха, че епидемиологичното проучване по отношение на военнослужещите се извършва от Научно-приложен център по военна епидемиология и хигиена към ВМА и се докладва по команден ред на Министерството на отбраната. От пресцентъра препратиха към Министерството на отбраната за информация в колко часа началникът на ВВС е бил установен с положителна проба и кога са установени контактните му лица.

Има ли активно мероприятие

Интересно остава от кого точно естонските власти са разбрали в понеделник, че българският президент е контактен със заразен от COVID-19. "В рамките на своите компетенции по подготовката на визитата на президента в Естония Министерството на външните работи, съгласувано с администрацията на президента, би уведомило по съответния ред предварително естонската страна, ако разполагаше с такава информация. Подобни данни не са постъпвали в МВнР от български държавни институции, като министерството съответно не е предоставяло подобна информация на Естония. Самото министерство научи новината вчера от прессъобщението на президентството", отговориха от пресцентъра на МВнР на запитване на "Капитал".

От Министерството на отбраната също отрекоха да са информирали естонските власти за това, че Радев е контактен и уточниха, че началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и на ВМА ген. Мутафчийски са уведомили президентството.

На заседание на Министерския съвет в сряда Борисов също се намеси по темата, като каза, че е възложил на ДАНС и ДАР да проверят кои са тези "доброжелатели", които искат "да попречат на нещо, което е толкова важно за България", визирайки сътрудничеството по "Три морета", а след това добави, че "не е наш проблем", ако "някой е подценил темата с карантината".

Историческа справка за "Три морета" от президенството

На заседанието на Министерски съвет днес Борисов също заяви, че абсолютно всичко, което България е трябвало да направи по инциативата "Три морета" от страна на правителството е направено и че Борисов няма да приеме "каквато и да е критика, че не подкрепяаме "Три морета". В отговор на това изказване към края на работния ден в сряда прессекретариатът на президентството пусна кратка "историческа справка" за опити на правителството да отложи българското председателство на инициативата поне до 2022 г. - след президентските избори. "Съпротивата на правителството срещу българското домакинство на президентската инициатива "Три морета" през 2021 г. продължава до самата церемонията по предаване на флага на домакинството на президента Румен Радев в Талин. От 19 октомври т.г. България е домакин на инициативата "Три морета" с подкрепата на останалите страни-участнички," посочва справката.

Съобщение от прессекретариата на Президентството

Още в края на м.г. президентът Румен Радев декларира готовност да бъде домакин на срещата на върха на президентската инициатива "Три морета" през 2021 г. За целта са проведени разговори на българския държавен глава с президентите на всички страни-участнички, в които е изразена тяхната подкрепа за българско домакинство на инициативата през 2021 г.

На 26.02.2020 г. при посещение в чужбина българският премиер се разграничава от идеята за създаването на Инвестиционен фонд в рамките на ИТМ и подчертава, че България вече прави важните за регионалната свързаност проекти със собствени пари. Министър-председателят публично се разграничава от тази позиция едва в края на месец август т.г. след проведени международни срещи в Блед.

На 23 юни представител на българското МВнР изразява резерви пред акредитиран в страната ни дипломат, че България може да бъде домакин на ИТМ през 2021 г., въпреки заявеното желание за това от президентската институция.

В рамките на видеоконферентна връзка на министрите на външните работи на ИТМ на 30 юни т.г., българският представител заявява, че правителството на България счита за целесъобразно страната ни да не провежда домакинство на инициативата през 2021 г.

На 11 септември т.г. държавният глава проведе на "Дондуков" 2 среща с посланиците у нас на 12-те държави, които участват в инициативата. На срещата президентът представи идеите си за работа по българското домакинство на "Три морета" през 2021 г., която да се утвърждава като инструмент за социално и икономическо сближаване в Европа. В същия ден на среща с дипломатическите представители министърът на външните работи подчертава, че България е готова да подкрепи продължаване на естонското домакинството и през 2021 г., за което Естония вече е заявила своите амбиции. Външният министър предлага отлагане на българското домакинство на инициативата.

При подготовката на съвместната декларация, която следва да бъде приета на срещата на върха в Талин и да официализира българското домакинство, българското Министерство на външните работи изпраща становище до ресорните министерства на страните-участнички, в което се предлага "отпадане на последния параграф от съвместното изявление относно българското домакинство на срещата на високо равнище на ИТМ през 2021 г.".

На 16 октомври, в самото навечерие на посещението на президента Румен Радев в Талин, в президентската институция е получено електронно писмо от представител на МВнР, в което се заявява, че няма промяна в становището на външнополитическото ни ведомство, което е за отлагане на българското домакинство и удължаване на естонското през 2021 г.

Съпротивата на правителството срещу българското домакинство на президентската инициатива "Три морета" през 2021 г. продължава до самата церемонията по предаване на флага на домакинството на президента Румен Радев в Талин. От 19 октомври т.г. България е домакин на инициативата "Три морета" с подкрепата на останалите страни-участнички.

МВнР отвръща на удара

Опроверженията от страна на правителството не закъсняха. Правителствената информационна служба към Министерски съвет нарече твърденията на прессекретариата на президента неверни, посочи, че "Борисов в нито едно свое публично изявление не е изразявал негативно отношение спрямо инициативата" и изтъкна решението на правителството да участва с 20 млн. евро в Иневстиционния фонд към "Три морета".

МВнР пък обясниха, че българското правителство многократно е коментирало, че е по-добре българското председателство да се отложи за 2022 г., защото през 2021 г. съвпадат президентски и парламентарни избори и "в тази напрегната обстановка изпълнителната власт трудно би организирала добре събитията от тази инициатива." Според Външно министерство работата по инициативата включва не само срещи на върха, ами и работа по министерства и организация на бизнес форуми докато ролята на държавния глава е "повече фасадна, а истинската работа се поема от министерствата". Съобщението на Външно министерство посочва, че външният министър Екатерина Захариева ще бъде национален координатор при организацията на различните инициативи по "Три морета" в ресорните министерства и завършва с атака срещу Радев:

"Обръщаме внимание, че националният интерес изисква извън България институциите да работят в синхрон съобразно външнополитическите цели на страната. Затова от уважение към президентската институция ще спестим информация за срещите на представители на МВнР с президента и членове на неговия екип и какви искания са били поставяни на тях.

Въпреки че президентът Радев нарича законно избраното българско правителство "Мутри", то е готово да организира и проведе председателството на "Трите морета", чието лице ще бъде българският президент," пише в съобщението от МВнР.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • - 1

    Е какво толкова неясно има?

    Съвсем по мутренски Баце е сложил крак на едно от редките международни участия на Радев, като го е натопил (не лично!) пред домакините, че е контактен с човек (началникът на ВВС), дал положителен тест. за ковид. Което реално погледнато нищо не значи, но защото домакините са евромоделирани, възприеха Радев за чумав.
    И като към такъв се отнесоха.

    Ударът е безсмислен.
    Политическият му ефект е никакъв, защото със или без физическо участие на български висш представител, БГ е набутана в съживения стар полски (на маршал Пилсудски от 30-те години на миналия век) стратегически план Триморие, чиято крайна цел е да прокара санитарен коридор север-юг между Стара Европа и Русия.
    Я да попитам:
    - защо на Германия е отказано членство ?
    - защо Гърция не се натиска за в клуба на "санитарите"?

    Това е нов американски СИВ (Съвет за икономическа взаимопомощ - икономическата организация на соцстраните - б.м.) от бившите соцстрани: трите прибалтийски - Литва, Латвия, Естония - Полша, Румъния, Чехия, Словакия, Унгария, БГ,Хърватия, Словения, които погледнати на картата, правят една полоса от север на юг, разделяйки Европа.
    Стратегията на Триморие всъщност е антиевропейска и проамерианска, чиято цел е да възпрепятства контактите между Стара Европа и Русия. Ходи се по тънката струна на историческата русофобия на прибалтите, Полша и Румъния и на възкресените антикомунизми на останалите.
    "Лепилото" помежду им е противопоставянето, антилиберализма и... американският втечнен газ...

    Ако БГ многа иска да е в Европа, не й е мястото в проамерикански санитарен коридор, отделящ я от Европа. И ако Полша и прибалтите имат своите исторически комплекси, защото от 2000 г са била самостоятелни държави няма и 200 г, ние българите с най старата държава в Европа, оцеляла при всички превратности - какъв интерес имаме в тая антиевропейска баталия?

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 1

    Инициативата "Три морета" никак не се харесва на Русия, съответно руският агент Доган се е разпоредил Б. Б. всячески да възпрепятства работата ѝ.

    Нередност?
  • 4
    sarunka avatar :-|
    sarunka

    МО: Радев е уведомен за положителния тест на ген.-майор Петров ден, преди да отиде в Естония

    Нередност?
  • 5
    VladiDim avatar :-|
    Vladi Dim

    милиционерски работи....

    Нередност?
Нов коментар