🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавата ще субсидира тютюнопроизводителите с милиони поне още 2 години

България опитва да договори в ЕС подпомагането за сектора и след 2022 г., въпреки че то трябваше да спре преди 10 години

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Десет години след като България трябваше да спре субсидирането на тютюнопроизводството, финансирането на този отрасъл с пари от държавния бюджет не само продължава, но ще продължи и поне още две години - 2021 и 2022 г. Земеделското министерство е поискало и получило одобрение на ниво ЕС да изплаща средствата в рамките на близо 79 млн. лв годишно.

Нещо повече - ведомството дори има планове да се бори тази помощ да продължи и занапред или да бъде под друга форма в периода след 2022 г., когато в ЕС ще започне да действа новата Обща селскостопанска политика.

Парите за тютюн се изплащат на исторически принцип на бивши производители с цел пренасочването им към друг вид земеделие. Този процес обаче така и не се случва изцяло, а не се и контролира. Същевременно тези субсидии изкривяват и самия сектор на тютюнопроизводството, защото производители, стартирали такъв бизнес след 2009 г., не получават подпомагане от държавата.

Ново удължаване на схемите за подпомагане

България трябваше да спре субсидирането на ненасърчаваното от ЕС тютюнопроизводство още с присъединяването си в съюза през 2007 г., но няколко пъти поиска и получи разрешение да удължи подпомагането до 2010 г., с мотив, че става въпрос за земеделци в икономически изостанали региони.

Впоследствие защити друга схема за финансиране, която трябваше да се осигури средства на тютюнопроизводителите да се пренасочат към друг вид производство. Така държавата започна да изплаща помощи на фермерите, работили в сектора в периода 2007-2009 г., за въпросното преориентиране. Това финансиране също трябваше да бъде приключи в годините назад, но срокът му на действие бе удължаван на няколко пъти, последно до 2020 г., когато е и краят на настоящия програмен период в ЕС.

Настоящата година обаче очевидно няма да е последната, в която от бюджета ще бъдат изсипвани милиони към тютюнопроизводителите. На среща с производители в Харманли земеделският министър Десислава Танева е съобщила, че България е успяла да получи одобрение в ЕС да продължи да изплаща подпомагането за тютюнопроизводството и през преходния период до началото на новата Общата селскостопанска политика. Той се наложи заради зациклените преговори по многогодишната финансова рамка на ЕС, както и споровете около самата земеделска политика и към момента се очертава да бъде 1+1 години: 2021 и 2022 г.

"Страната ни успя да убеди останалите страни - членки на ЕС, да ни подкрепят. Така защитихме преходната национална помощ, която е основно за тютюн. Към момента преходният период се очертава да бъде две години, а именно 2021 г. и 2022 г. По този начин, макар и намаляващи, тези плащания ще бъдат предоставени на производителите на тютюн", е съобщила Танева в разговора с производителите, цитирана от пресцентъра на агроведомството.

Офанзивата на агроведомството за запазване на т.нар. предходна национална помощ до началото на новата Обща селскостопанска политика, каквато не бе предвидено в проектоправилата за действието му, започна през миналата година. По неофициална информация България е получила още в началото на преговорите подкрепа от други пет държави, които също изплащат подобно бюджетно подпомагане, но за други отрасли: Полша, Унгария, Румъния, Чехия и Кипър. През април тази година бе получена зелена светлина за продължаване на финансирането и от комисията по земеделие в Европейския парламент.

Така се отваря възможност през следващите две години България да продължи да отделя от бюджета си средства в размер на около 137 млн. лв. за преходна национална помощ в земеделието, голямата част от които отиват по схемата за подпомагане на тютюна - 78.7 млн. лв. Останалите пари - 58.8 млн. лв., в момента се изплащат за животновъдство.

И опити за финансиране и след 2022 г.

Същевременно плановете на агроведомството включват да води битка за още финансиране на тютюна и в периода след 2022 г. Десислава Танева е обявила пред производителите в сектора, че проектоправилата на новата Обща селскостопанска политика не предвиждат възможност за преходна национална помощ, но дебатът по тях е в ход и "ние ще продължим да се борим за нея или за друга форма, под която тютюнопроизводителите да бъдат подкрепяни".

"Секторът е особен заради водената световна политика за намаляване на потреблението на тютюн и запазване здравето на хората. Именно поради тази причина подкрепата има определени рестрикции, които влияят на производителите", е съобщила още тя на срещата си с производителите.

Преговорите за бъдещата селскостопанска политика на ЕС по план трябва да приключат до края на годината.

Земеделското министерство планира да изплати субсидиите за тютюн за тазгодишната кампания в началото на февруари следващата година. Производителите в сектора получават още и средства по директните плащания на площ, а през тази година са и допустим кандидат за подпомагане по мерките за коронавируса в земеделието, е станало ясно още по време на срещата. За тях бяха пренасочени неусвоени средства от програмата за развитие на селските райони.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Държавата умишлено помогна на Пеевски да фалира основния клиент на хората, но продължава да ги финансира. Това е пълна подигравка!

    Нередност?
Нов коментар