🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

По-лесно е да влезеш в Сорбоната, отколкото в ясла в София

Прием 2024/2025 вече е в ход, но отсега е ясно - хиляди деца отново ще останат извън градините

Ако детето е над 3 г. шансът му за прием в градина е по-голям.
Ако детето е над 3 г. шансът му за прием в градина е по-голям.
Ако детето е над 3 г. шансът му за прием в градина е по-голям.    ©  Цветелина Белутова
Ако детето е над 3 г. шансът му за прием в градина е по-голям.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • В София неприетите деца в градина през кампания 2023/2024 са около 10 хиляди.
  • Ситуацията тази година няма да бъде по-различна и под чертата отново ще останат хиляди.
  • Проблемът е комплексен - освен сгради за ясли и градини трябва и персонал.

Уважаеми родители, детето Ви не е класирано до този момент в общинско детско заведение на територията на Столична община. Предстоят следващи класирания. При откриване на нови групи или нови детски заведения всички родители, кандидатстващи за съответния район, ще бъдат уведомявани предварително. Системата преминава в режим на текущи класирания. Ще бъдете уведомени по е-поща, ако детето Ви бъде класирано на текущ прием.

Ако и вие сте от родителите, получили това съобщение миналата пролет, не се отчайвайте - не сте сами. С вас са майките и бащите на още около 10 хил. деца от София, които също не са успели да стигнат до прием в детска градина или ясла, поне на първо класиране. Лошата новина е, че много деца остават извън градините и на останалите текущи класирания. За тях шансът е да кандидатстват наново следващата година. Но и тогава не е сигурно, че няма да останат под чертата. Просто защото нямат достатъчно "екстра" точки, които да им гарантират място в така желаните и вече безплатни детски ясли и градини.

Бебета? Трудна работа

Само в София след първото класиране през 2023 г. за ясли и градини неприети остават 9879 деца (при приети 10 954). Ситуацията през т.г. не се очаква да бъде много по-различна и извън градините вероятно отново ще останат хиляди. От години обаче най-големият проблем е с ясленчетата, т.е. най-малките деца на възраст до 3 години. По данни на Столичната община за тях местата в общинските ясли са 5681, а кандидатите - над 12 хил.

Трудностите при яслите до голяма степен идват от това, че за децата трябва да се грижат и медицински сестри, а такива просто няма. По данни на Столичната община, цитирани от бТВ, за най-малките в София се грижат предимно възрастни специалисти. По-конкретно - 366 от сестрите са на възраст между 61 и 70 години, а 123 са в диапазона 71 - 80. Две от тях пък са над 81 години, а едва пет са на възраст до 30 години. Данните са красноречиви и макар да са от преди две години, ситуацията към момента едва ли се е променила съществено. Работата с деца е все така трудна, отговорна и рискова, а заплатите нямат общо с тези, които една сестра би получавала в нова частна клиника например. От 1 април основната брутна заплата на работещите в детското здравеопазване в София вече е 1890 лв., което е увеличение с 35% спрямо това, което са получавали заетите там досега. Това беше договорено с кмета на София Васил Терзиев и впоследствие записано в Колективния трудов договор след протести на сестри и други медицински работници пред общината. Доскоро те получаваха около 1500 лв. бруто, което подсказва защо такива специалисти трудно се наемат да гледат деца.

С 15 точки закъде?

Кандидатстването в самата система става чрез създаването на профил или регистрация в сайта за прием в ясла и детска градина (в случай че нямате такъв). Това става бързо и лесно на сайта - https://kg.sofia.bg. Тази година системата за кандидатстване за детски ясли и градини отвори на 8 април. Тогава бяха обявени свободните места (от септември) за децата, родени през 2021, 2022 и 2023 г., както и за тези, родени през 2018 и 2019 година (предучилищна група). Първото класиране излиза на 10 май, като пренареждането на кандидатурите може да става почти до последния момент. Ден по-рано - в 12 ч. на 9 май, системата ще бъде заключена, за да могат данните да бъдат обработени.

Ако не сте от късметлиите, получили място още при първото отсяване на кандидатурите, то имате шанс при второто и третото класиране, които ще се проведат съответно на 23 май и 7 юни. През юли класирания няма да има, но от август започват текущите. Вероятността за прием обаче пада значително, тъй като се разчита, че в някои градини местата не са запълнени или пък някой родител се е отказал да запише детето си.

Златната точка

Системата класира децата по броя на събраните точки, които зависят от много и различни неща като постоянен и настоящ адрес на родителите, дали някой от тях двамата учи, дали детето има брат или сестра, посещаващи детска градина, дали детето има някакви хронични заболявания и още, и още. В стандартния случай при едно дете, двама работещи родители с постоянен и настоящ адрес, който не е променян от години, точките са 15. А вероятността за прием с 15 точки в най-проблемните райони - "Витоша", "Лозенец", "Овча купел" и "Красно село", т.е. кварталите с бурно строителство и млади новодомци, на практика е невъзможно.

Някои от частните градини дават "бонус" точка. За целта детето трябва да е посещавало заведението най-малко 6 месеца. Проблемът тук е, че и тези градини не са много - в Столичната община през миналата година те бяха 20, като в някои райони като "Люлин", "Сердика", "Студентски" и др. те бяха само по една. Цените им варират, но в общия случай става въпрос за около 1000 лв. на месец с включена храна (обикновено не се готви на място, а се използват услугите на някоя от частните детски кухни). Някои от градините допускат отстъпка от цената за дните, в които детето отсъства по уважителна причина, като болничен например.

Или пък при баба

Някогашния модел, при който бабите имаха възможност да се грижат за своите внуци (почти), отмина. Най-малкото с вдигането на пенсионната възраст и по-късното раждане се случва естествено разминаване между поколенията. Друг вариант по-бързо да се върнете на работа, докато детето ви е малко, е да наемете детегледачка. Официални тарифи колко струва услугата в повечето случаи липсва и всичко е въпрос на договорка. Това обаче няма да излезе по-малко от 2000 лв. с "работно време" от 9 до 16.30 ч., евентуално с включено готвене веднъж-два пъти седмично.

От 7 октомври миналата година се появи друга алтернатива - платформата Rent-a-baba, която прави връзката между родители и баби. Тя работи за над 20 града на страната и чрез нея майки търсят баби (или пък обратното), които да се грижат за детето им, да го вземат от училище, да поиграят с него вкъщи или пък да му сготвят. Екипът на Rent-a-baba няма отношение към конкретните финансови уговорки между страните, пишат създателите на платформата.

Без значение дали кандидатът ще получава заплащане, или ще предложи своята компания безвъзмездно, ние се надяваме, че няма да получи отношение като обикновен служител, допълват те. А за улеснение на потребителите "услугите" са групирани в няколко раздела - "баба ще ги гледа", "баба ще ви сготви", "баба ще изпрати", "бизнесът и баба", "мама търси баба" и "от мама за мама". Колкото до това дали посредничеството е платено, основателят на платформата Стела Балджиева коментира, че то е "категорично безплатно". "Да взимаме пари от някого за услугата? Абсурд! Тя е абсолютно безплатна, никой не печели от това освен самите родители, възрастните хора и, разбира се, децата", категорична бе тя пред "Капитал".

Родители в премеждие

Вариант за гледане на дете вкъщи дава и Агенцията по заетостта. Става въпрос за проекта "Родители в заетост", който ще продължи до 2026 г. и който разполага с бюджет 24 млн. лева. Той е част от програма "Развитие на човешките ресурси" 2021 - 2027, а целта му е да осигури по-добър баланс между професионалния и личния живот на самотни, многодетни родители и на тези с малки деца, като основните дейности по проекта са две. Първата е свързана с осигуряването на грижа за децата от 0 до 4 г. вкл., непосещаващи детски ясли, заведения и предучилищни групи, на заети и безработни родители. Тук допустимите разходи за трудови възнаграждения са в размер на минималната работна заплата, включително осигурителните вноски, начислени за сметка на работодателя.

Втората дейност по проекта е осигуряването на грижа за децата от 0 до 12 години вкл., посещаващи детски ясли, заведения, както и училище, на многодетни и самотни родители. Допустимите разходи за трудови възнаграждения са в размер на ½ минималната работна заплата. В "Родители в заетост" могат да се включат майки и бащи на деца от 0- до 4- годишна възраст, незаписани в детска ясла или градина, които имат осигурено работно място, но към момента се грижат за децата си и не са се върнали на работа. Проектът е подходящ и за многодетни или самотни родители, както и за безработни майки и бащи.

Колкото до приема в градините - в момента Столичната община строи и ремонтира десетки сгради, които поетапно ще пусне в експлоатация. През миналата година от градската управа декларираха, че в етап на строителство, реконструкция, разширение и т.н. са общо 21 детски заведения в районите "Триадица", "Витоша", "Младост", "Оборище", "Овча купел", "Надежда", "Красна поляна", "Люлин", "Лозенец", "Изгрев", "Сердика" и "Нови Искър", част от които поетапно са били или ще бъдат пуснати. А докато това стане, една шега ще продължава да бъде все така забавно-тъжна - че е по вероятно да приемат детето ви в Сорбоната, отколкото в детска ясла в София...

Компенсации, но не за всеки

От 2021 г. насам родителите на неприетите в градина деца имат право на компенсации, като тази година те са в размер на 510 лв. на месец. За получаването им обаче родителите и детето трябва да отговарят на определени критерии. Едно от условията е то да бъде на възраст до 3 години (градината е задължителна за децата, навършили 4 години), детето не трябва да е записано в общинска ясла или градина и др. В същото време общината може да предложи на родителите друго място в ясла или градина, но ако родителят го откаже, си губи правото на компенсация. Така понякога се стига до абсурди - например един от големите райони на София - "Витоша", обхваща не само кварталите "Манастирски ливади-запад", "Павлово", "Бъкстон", "Бояна" и др., но и селата Владая и Мърчаево. В резултат не е чудно, ако сте от "Бъкстон" или "Павлово", да получите предложение за свободно място на практика извън града. А ако го откажете, да останете без помощи.
Все още няма коментари
Нов коментар