🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БСП се готви за избори с "правителство в сянка"

Новият Национален съвет избра тясното ръководство на партията и обяви мерки за повече контрол над евродепутатите

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На първия си пленум, който се състоя тази неделя, новият състав на Националният съвет на БСП избра членовете на Изпълнителното бюро на Корнелия Нинова. Кирил Добрев, нейният основен опонент на вътрешните избори за лидер на БСП, не влезе в тясното ръководство. Затова пък доскорошният критик на Нинова и председател на БСП - Варна, който според социалисти има специална заслуга за преизбирането й за лидер, получи място в Изпълнителното бюро. По време на пленума Нинова обяви темата за разцеплението в партията за затворена и призова социалистите да работят в следващите седмици за формиране на ясна програма и послания към избирателите.

Нинова заяви също, че БСП ще създаде своеобразен кабинет в сянка - 17 партийни съвета, които ще отговарят на министерските ресори в третото правителство на Борисов. Ролята на съветите ще бъде да анализират, критикуват и да предлагат алтернативни политики на тези на правителството. Партията също ще осъществява по-голям контрол над дейността на евродепутатите си в Брюксел.

Без наследник за Кирил Добрев

Нинова внася и структурни промени в досегашното Изпълнително бюро. За най-важния ресор в БСП - "Организационни въпроси", за който досега отговаряше Кирил Добрев, няма да има отговорен зам.-председател на партията. Вместо това ресорът ще се управлява от началника на организационния отдел на партията, който ще отговаря пряко пред Нинова. По този начин лидерът на БСП се опитва да намали шансовете за повтаряне на ситуацията от изминалата година, в която Добрев се превърна в сериозен опонент за мястото й и чрез влиянието си в структурите на партията.

На пленума Нинова предложи създаването на два нови партийни ресора - "Коалиционна политика" и "Идеология". Кристиан Вигенин става зам.-председател с ресор "Международна дейност", който до този момент беше в ръцете на Деница Златева. Депутатът Ирена Анастасова поема "Публични политики", а кметът на Гоце Делчев Владимир Москов остава заместник на Нинова с ресор "Местно самоуправление". Коалиционната политика се поема от бившия депутат Атанас Зафиров, който според партийци е сред най-приближените на Нинова. Идеологическият ресор пък ще бъде поет от Янаки Стоилов, който обаче засега не е избран за зам.-председател на БСП.

Изпълнителното бюро се състои от 21 членове, като в него остават познати приближени на Нинова лица като депутатите Крум Зарков, Георги Свиленски и Стоян Мирчев. Депутатът Христо Проданов, който и досега беше в ИБ, става секретар по "контрол по изпълнение на решенията на Националния съвет". В тясното ръководство остават и и по-стари лица от партията като Асен Гагаузов, Бриго Аспарухов, Манол Генов и проф. Радослав Гайдарски.

"Кабинет в сянка"

По предложение на Нинова Националният съвет е взел решение за създаване на 17 "съвета за подпомагане работата на партията през следващите 4 години". Те ще анализират и оценяват работата на съответното реално министерство сега и ще предлагат алтернативни политики.

Пред радио "Фокус" в понеделник сутрин зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин обясни, че председателите на 17-те съвета няма да бъдат "министри в сянка". Целта на съветите е работата на партията да бъде "по-ефективна, по-целенасочена и ще можем да реагираме в по-голяма степен на грешките, които прави правителството, а те са доста. Такива съвети ние винаги сме имали, но обикновено не са били структурирани по този начин", каза Вигенин. Съставите и председателите на съветите ще бъдат определени от следващия пленум на Националния съвет.

Контрол над евродепутатите

Националният съвет определи също така, че оттук нататък всеки първи вторник от месеца евродепутатите на левицата (пет на брой) трябва да присъстват на заседания на Изпълнителното бюро, на които да представят отчет за свършеното през изминалия месец и план за работа, който тясното ръководство ще одобрява. Така ИБ ще упражнява по-тесен контрол над дейността на настроените силно критично към Нинова Елена Йончева и Сергей Станишев.

През последните месеци Елена Йончева критикува Нинова, че само имитира опозиция срещу ГЕРБ. Двете влязоха в допълнителен конфликт заради присъствието на текстове за Истанбулската конвенция в резолюцията на ЕП за България, на която Йончева е инициатор. БСП под управлението на Нинова е официално против конвенцията и Нинова обяви, че партията подкрепя текстовете на резолюцията за корупцията в България, но не и в частта за Истанбулската конвенция. В прессъобщение от неделния пленум се обяснява, че целта на новите правила за евродепутатите е "провежданата политиката следва да е в унисон с националната политика на БСП и да е тясно координирана и одобрявана от ръководните органи на партията".