🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Маркет линкс": ГЕРБ и БСП са с изравнени сили

Според проучването все повече хора очакват европейските институции да се ангажират с проблемите в България

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ГЕРБ и БСП са с на практика равна електорална подкрепа сред гласуващите, като БСП дори води с половин процент сред всички запитани, показва новото социологическо изследване на "Маркет линкс". Това е резултат от това, че ГЕРБ е "почти изцяло сведена до ядрото на поддръжниците си", докато подкрепата за БСП леко се покачва, но по-скоро заради анти-ГЕРБ гласове, отколкото заради политически послания на левицата. Това е второто проучване в последните седмици, което сочи, че БСП леко изпреварва ГЕРБ в електоралните нагласи, след като и от "Галъп интернешънъл" пуснаха подобни данни на 17 септември.

Според изследването на "Маркет линкс", ако изборите бяха днес, освен ГЕРБ и БСП в Народното събрание ще влязат "Има такъв народ" на Слави Трифонов, "Демократична България" и ДПС. Гражданската платформа "Изправи се БГ" на Мая Манолова засега остава под 4-процентовата бариера заедно с "Обединени патриоти".

ГЕРБ и БСП остават изравнени

И ГЕРБ, и БСП са увеличили малко подкрепата си сред гласуващите спрямо проучването на "Маркет линкс" от август насам - ГЕРБ от 21.2% на 22.3%, а БСП от 19.9% на 22.2%, като в случая вероятно става дума за мобилизация и втвърдяване на електоратите на двете партии заради политическата криза, а в случая на БСП - и заради вътрешните избори в партията и 50-ия й конгрес.

Резултатите на двете най-големи партии са фактически изравнени сред решилите да гласуват, докато сред всички запитани БСП е малко по-предпочитана и води с 0.6% процентни пункта. В анализа на проучването се посочва, че ГЕРБ се е свила почти изцяло до твърдото си ядро, но че лекият ръст на БСП не е органичен и не е резултат от политическите послания на партията към избирателите и нов прираст, а по-скоро наказателен анти-ГЕРБ вот. В изследването се казва, че вътрешните сътресения в БСП и напускането на група депутати от парламентарната група най-вероятно няма да навредят електорално на партията, а дори може да помогнат за мобилизацията на членовете й.

Това е второто социологическо изследване през септември, което дава малка преднина на БСП пред ГЕРБ. Проучване на "Галъп интернешънъл", проведено между 3 и 11 септември, показа, подобна тенденция на свиване от страна на ГЕРБ и леко покачване на подкрепата за БСП, като левицата водеше с 13.5% срещу 13.2% за ГЕРБ.

Важно е да се уточни обаче, че подобни малки разлики в социологията не значат много на реалния ден на изборите, като до 1.8% разлика в относителните дялове се приема, че не може да се съди кой реално е по-надолу или по-нагоре, обяснява пред "Капитал" социологът Добромир Живков. При минали избори като евроизборите миналата година социологията дори показваше много по-солидна от сегашната преднина за БСП след скандала "Апартаментгейт", а в крайна сметка ГЕРБ убедително спечели изборите. "Очевидно ГЕРБ има капацитет за по-голяма мобилизация в изборния ден", коментира Живков.

Мобилизация на ДБ

"Съдейки по мобилизацията за участие на следващите избори, именно "Демократична България" изглежда в най-голяма степен готова", пише в анализа на данните, предоставен от "Маркет линкс". Заключение от данните в проучването е, че "Демократична България" печели от това, че нейният дневен ред се е превърнал в дневния ред не само на всички опозиционни формации, но и съвпада с критиките на европейските институции към България, което й дава някакъв допълнителен потенциал за разширяване на влиянието. Въпреки това партията всъщност леко губи подкрепа сред гласуващите спрямо предишното изследване на "Маркет линкс" от август - тогава обединението е получило подкрепа от 10.3% сред гласуващите спрямо 9.6% сега.

Интересен е моментът, че при проучването на "Маркет линкс" през август формацията на шоумена се ползваше с много по-сериозна подкрепа сред всички запитани и бе втора сила с 15%, отколкото сред твърдо заявяващите, че ще гласуват - 11.1%. Това е ясен знак за протестен вот и нисък капацитет за мобилизация сред подкрепящите Трифонов. През септември партията му продължава да се показва като трета сила в сред гласуващите без реална промяна в подкрепата, но подкрепата сред всички запитани за нея е спаднала до нивата на гласуващите и партията и е трета и там. Анализът на "Маркет линкс" посочва, че "Има такъв народ" има ниска степен на мобилизационен потенциал в момента, тъй като въпросите към партията се увеличават, но все още няма достатъчно ясна визия за изградени политики в отделните сектори, а представители на партията не участват достатъчно често в публичното пространство.

Едно от интересните заключения от изготвянето на проучването е, че има близост на дневния ред между електоратите на ДБ и партията на Слави Трифонов по отношение на темите Борисов, Гешев, ЕС и НАТО, смята Живков и добавя, че очаква по-сериозна динамика на процесите по преразпределяне на електората между двете партии в предстоящите месеци на базата на политическите им послания. "В ситуация на сериозно политизиране на обществото е вероятно избирателите да подходят с по-високи очаквания към техните потенциални представители в следващия парламент, което е възможно да разколебае част от симпатизиращите на проекта на Слави Трифонов", пише в проучването на "Маркет линкс".

С поглед към ЕС за помощ

Друго важно заключение от проучването е, че в ситуация на нарастващо неудовлетворение от развитието на страната, което надминава 70%, 71% от запитаните очакват европейските институции да се ангажират с проблемите в страната, а 44% смятат за основателно ЕК да блокира финансовата помощ за България. Според проучването 56% от запитаните са на мнение, че премиерът и ГЕРБ продължават да се ползват с доверие в европейските институции.

"Една от пресечните точки на политическия и социалния аспект на настоящото гражданско недоволство виждаме в споделената от около половината от пълнолетните българи нагласа, че са налице основания ЕК да наложи финансови санкции на страната ни. Този феномен може да бъде разгледан едновременно като сериозна заплаха в условията на икономическа криза, но и като призив към европейските институции за натиск за промяна в управленския модел на страната", пише в проучването.

По-високата подкрепа за ЕС се изразява и в това, че близо три четвърти от запитаните са против напускане на ЕС и НАТО, докато обичайно този дял варира между 55% и 60%.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    До коментар [#1] от "scuby":

    С кметовете по села ли паланки ли се мери обществената подкрепа? Никой не го интересува БСП. Хората, които искат алтернатива, ще изберат истинска, а не червени стойки.

    После кметовете по селата бързо-бързо ще се обърнат към новите партии.

    Нередност?
  • 4
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 1

    БКП1 и БКП2 вече с равни резултати.

    Нередност?
Нов коментар