Конгресът на БСП осигури на Нинова лидерски комфорт

Преди изборите и след дълго продължили междуособици вътрешната опозиция изглежда загубила битката с лидера

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На 50-ия конгрес на БСП миналия уикенд преизбраната за лидер Корнелия Нинова утвърди огромната подкрепа, която получи на изборите за пряк избор на председател на 12 септември и в състава на новия национален съвет. След тайно гласуване в основния ръководен орган на левицата не влязоха фигури като Сергей Станишев и Георги Пирински, а лоялни на Нинова активисти на партията бяха избрани с най-много гласове от делегатите.

На практика това означава, че Нинова постига консолидация в ръководството, а оттам и за политиките на партията. Надеждата е, че тя вече ще може да фокусира вниманието си извън вътрешнопартийните битки, които различните крила в БСП водят от дълго време. Засега реален резултат от решенията на конгреса е напускането на парламентарната група от шест депутати в знак на протест срещу "пълния провал" на първия мандат на Нинова и одесняването на партията, двама от които - Красимир Янков и Валери Жаблянов, се конкурираха с нея в прекия избор на председател. Битката обаче поне към този момент изглежда спечелена от лидера на БСП. Това, което не може да се види, е дали ще продължат и колко дълбоки са разцепленията в БСП.

На конгреса Нинова многократно обяви, че оттук нататък БСП поема по "курс за подготовка на парламентарните избори и тяхното спечелване". Тя акцентира върху опозиционната роля на БСП и припомни, че още преди четири години е започнала да говори за паралелна държава, управлявана от задкулисието. Освен проекта на ГЕРБ за конституция тя отхвърли и идеите за експертно правителство, обсъждани през последната седмица. "Тройната коалиция между ГЕРБ, ОП и ДПС, която досега управляваше скрито, е готова да официализира съюза си, уж в името на България, а всъщност за спасяване на статуквото и осигуряване на Борисов на комфортно оттегляне от властта", каза тя. В политическата декларация от конгреса беше включена и точка за съдебната система. "Наред с предложенията ни за социалните и икономическите предизвикателства можем да отбележим, че БСП застава ясно и категорично с предложения какво трябва да се направи в съдебната система", каза зам.-председателят на парламентарната група Крум Зарков. Сред идеите са въвеждане на съдебен контрол над актовете на главния прокурор, качествен механизъм за контрол и ако е необходимо - за отстраняването му, както и преразглеждане и евентуално отмяна на специализираните съдилища.

Досега впечатлението за БСП като удобна за управлението на ГЕРБ и Борисов опозиция беше обяснявано и с вътрешнопартийните битки. Въпреки многократната заявка за спечелване на изборите в речта си пред конгреса Нинова не призова за предсрочни избори. Пред БНТ в понеделник, след като беше изрично попитана, тя все пак заяви, че "оставката и предсрочните избори са решението на политическата криза в България". "Всеки ден, в който ГЕРБ стоят на власт, осигурява все нови и по-тежки проблеми за бъдещите поколения", каза Нинова. Сега очакването сред членовете и симпатизантите на БСП е, че с "отвързаните ръце" на лидера партията няма да пилее енергията си в апаратни битки. Те вече няма да служат и за оправдание на често неубедителната опозиция на ГЕРБ.

Лоялно на лидера ръководство

През последните две години националният съвет на БСП се превърна в арена за непрекъснати битки между Нинова и разнородните фракции от вътрешната ѝ опозиция, възникнали с различни мотиви. Откакто бившата ѝ дясна ръка и зам.-председател на партията Кирил Добрев стана неин опонент, много социалисти смятаха, че Нинова е загубила мнозинство в съвета. В последните месеци преди прекия избор и конгреса ръководството избягваше и свикването на пленуми, инициирани от опозицията, най-вероятно за да не се стига до неудобни за лидера гласувания.

Съотношението на силите в новия национален съвет според хора от БСП е поне две към едно в полза на Нинова. Почти всички от нейните най-влиятелни и видими опоненти отпаднаха като негови членове. С най-много гласове беше избран зам.-председателят на парламентарната група Крум Зарков - 452 от 902 гласа. Той е и единственият, получил подкрепата на повече от половината делегати. След него се нареждат също приближени на Нинова - Янаки Стоилов, Георги Свиленски, Румен Гечев, Александър Симов, Кристиан Вигенин. Интересен момент е попадането в ръководството на лидера на варненското БСП Борислав Гуцанов (седми по брой гласове), който според представители на партията е играл тясно с Нинова на прекия избор на лидер въпреки предишната им вражда и взаимни призиви за оставки между двамата след загубата на местните избори през ноември. Варненската организация, която Гуцанов ръководи, е една от най-многобройните и в страната и съответно е представена и с много делегати на конгреса.

Със стабилен брой гласове - 361, мястото си запази Кирил Добрев, който беше прекият ѝ конкурент на изборите за лидер. Като шеф на структурите на БСП Добрев също има сериозно влияние сред делегатите. Георги Гергов - един от най-твърдите опоненти на Нинова, също остана в ръководството, делегиран от голямата организация на партията в Пловдив.

Част от отпадналите си тръгнаха

Членовете от националния съвет се избират по вишегласие, като за 113-те места се състезаваха 692 делегати, а тайното гласуване продължи от 23 часа в събота до след полунощ. На другия ден се оказа, че Нинова е получила масивно мнозинство в новото ръководство, а много от противниците ѝ в досегашния състав са отпаднали. Сред тях са лидерът на ПЕС Сергей Станишев, бившият председател на парламента и бивш евродепутат Георги Пирински, депутатите Валери Жаблянов и Красимир Янков, отявленият опозиционер и бивш депутат Атанас Мерджанов, бившият министър на отбраната и съпруг на Мая Манолова Ангел Найденов и други.

Предшественикът на Нинова Михаил Миков пък два пъти си направи отвод - първо от участие в ръководството на самия конгрес и после в гласуването за членове на национален съвет, защото според него партията е разделена и неконсолидирана, а Нинова търси единствено да я овладее. През седмицата Миков сравни избора на новия национален съвет със сталинска чистка, резултат от договорка между Нинова, Добрев, Гергов и Румен Овчаров, и разви теорията, че Добрев и Гергов са играли ролята на опоненти, за да се имитира борба на Нинова с вътрешната опозиция. Сергей Станишев пък коментира превръщането на ръководството на БСП в "гумен печат" за лидерска партия.

Недоволството на лишените от позиции в ръководството намери израз във вторник, когато група депутати, водени от Красимир Янков и Валери Жаблянов, напуснаха парламентарната група на "БСП за България", а петима от тях - и партията. Те ще завършат мандатите си като независими депутати, като Жаблянов ще остане член на БСП. Янков обвини Нинова в кампания срещу врага с партиен билет и обяви досегашното ѝ лидерство за провал - заради трите загубени поред избори и имитация на опозиционна активност. Жаблянов добави, че управлението на Нинова е "опит БСП да бъде превърната в една авторитарна структура, движеща се надясно под благия поглед на българската и външна олигархия".

Нинова на свой ред напомни, че новият национален съвет е резултат от избора на над 1000 делегати, а вторият ѝ мандат - резултат от избора на 81% от гласувалите в прекия вот. "Няма никаква логика да наричаш авторитарен лидер, който сам си слага ограничение на властта - ние въведохме два мандата на председателя. Просто е клише, което се повтаря непрекъснато", коментира тя пред БНТ. Нинова призова отцепилите се депутати да освободят местата си за следващите в листите, за което призоваха и областните организации на БСП във Варна, Бургас, Шумен и Сливен. "Очевидно е, че мотивите за напускане не са ценностни, а властови - докато бяха членове на изпълнителното бюро и на националния съвет, не виждаха ценностни различия с партията. Сега, когато вече не са на ръководни постове, я напускат. Сигурни сме, че ако бяха избрани за членове на НС, нямаше да го направят", посочи от името на цялата група Корнелия Нинова.

Ще промени ли нещо новото ръководство на БСП начело с досегашния лидер тепърва ще се види. Но по-голям успех едва ли ще бъде постигнат, ако социалистическата партия не осъвремени облика и посланията си, наследени от отминали времена.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 2
    • + 2

    От слаб автор приличен текст няма как са се получи! И не се е.
    Преповтарянето на чужди мнения като свои е плагиатство, от което ДД никога не се е гнусял. И продължава да го прави в Капитал необезпокояван.
    Темата е доста по-дълбока. И иска доста по-сериозен анализ. Ако трябва да даде обективизъм за ставащото в БСП.

    Защото обективната оценка на процесите е едно от условията за консолидирането на антимутренската опозиция. А пропагандният прочит и деленето на "свои" и "чужди" вкарва разделение и помага за провлачването във властта на Доган-Пеевски-Борисов и Со.

    Да, ние всички сме много различни, но за да изчегъртаме Гербавщината, трябва първо да намерим допирните си точки по тази тема. Различията ще си ги мерим после на свободните избори.

    И по темата:

    Казусът с вътрешнопартийните борби в БСП допреди изборите за председател на 12 окт. бе преекспониран като епичен сблъсък, в който на Нинова бе отредена губещата позиция. Бе много удобно опозицията на режима Доган-Пеевски-Борисов да се представя за "дай си ми куклите, на ти си парцалите".

    Когато, обаче, се преброиха гласовете, се оказа, че при активност от 67% , 81.5% от тях са дали гласа си за Нинова. 43 хил. от 80 хил. членска маса. Което при всякакви избори си е безапелационна победа!

    Тогава много ясно се видя, че изграденият от медиите огромен призрак на вътрешнопартийната опозиция, се оказа балон.
    И е съвсем нормално делегатите на конгреса да направят две много естествени неща -извадиха от ръководството:
    а) загубилите битката за властта;
    б) т.н. "мъртво поколение", при чието управление БСП отчиташе тотален погром: партийните аристократи С.Станишев, М.Миков, Г.Дъбов, Г.Пирински, Г.Божинов, А.Найденов, Ат.Мерджанов и пр.

    Само да припомня, че на изборите през 2014 г след насилието на Станишев и Миков над ПГ на БСП да гласува Пеевски за директор на ДАНС и последвалите протести, които бутнаха кабинета Орешарски, БСП получи най-ниския в историята си резултат - 39 депутати. С едва с 0.6% повече гласове от ДПС ... За сравнение Нинова през 2016 г вкара 80.

    Нинова все още има шанс да стегне партията си.
    И да я поведе към предсрочни избори.

    БСП - лоша, добра - е единственият анти Герб център в следващото НС, около който би могло да се формира мнозинство срещу статуквото.

    Единственият!

    Нередност?
  • 2
    samsum avatar :-P
    Deputat 241
    • + 2

    Шансовете са на страната на Нинова - да закрие партията.

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-?
    sfasaf

    БСП нямат достатъчен човешки ресурс да правят много-много подобни чистки. Тази партия се топи заедно с електората си. Скоро ще я подкрепят само хора, които гласуват анти-ГЕРБ.

    На България не й трябва анти-ГЕРБ център. Трябва й анти-ДПС център. Изобщо не ме интересува анти-ГЕРБ позицията на хора, които подкрепиха Гешев, които подкрепиха Цацаров, които номинираха Пеевски за шеф на ДАНС.

    Позицията на партията и нейните дейци не се е променила и йота - искат да докопат отново властта и да намажат за пореден път от еврофондовете и държавните средства.

    Това анти-ГЕРБ върви само сред твърдия електорат на партията и не виждам грам причина да го ползвате за опорна точка. Анти-ДПС партията е друга и ми е много по-интересна.

    Нередност?
Нов коментар