Вечерни новини: Пазарите подкрепиха избора на Байдън; COVID ваксината на Pfizer работи в над 90% от случаите

И още: Три вида частични пенсии от частните фондове, България пак ще пита Венецианската комисия за главния прокурор; Euler Hermes очаква 3.8% спад на българската икономика

Световната новина №1 продължава да е изборът на Джо Байдън за президент на САЩ, на която Америка и останалият свят реагират с облекчение, макар че Тръмп все още отрича да е загубил. Байдън получи повече гласове от всеки друг президент досега в историята, но резултатите са високи и за Тръмп заради рекордния брой гласували. Прогнозите са, че въпреки високата подкрепа новият президент ще има трудно начало, защото ще трябва да преодолява необичайно силната поляризация в страната.

Втората световна новина, която овладя челните позиции на агенциите, също е положителна - ваксина срещу COVID-19 постигна над 90% ефективност в проучване на десетки хиляди доброволци, което се оценява като най-значимия научен напредък досега в борбата срещу пандемията.

В България през първия ден на седмицата правителството продължи да раздава пари за мерки срещу COVID кризата - този път правилно насочени към лекарските звена, но силно закъснели. Социалният министър Деница Сачева пък обяви, че правителството предвижда нови 40 млн. лева към "затворени" бизнеси - заведения, учебни центрове и др.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Пазарите подкрепиха избора на Джо Байдън за президент на САЩ

Фондовите пазари се покачиха рязко в понеделник, което е знак, че инвеститорите приемат положително избирането на Джо Байдън за президент на САЩ и дори не очакват официалното потвърждение за това. Допълнителен тласък за ръста оказа и новината, че ваксината срещу коронавирус на Pfizer и германската BioNTech дава 90% ефективност при използването. Водещите индекси на борсите в Лондон, Франкфурт и Париж скочиха с 6-8%, като продължиха възходящата тенденция от пазарите в Азия. Американските борси също откриха със силно повишение - над 5%, а цената на петрола скочи с близо 10%.

Pfizer обяви над 90% ефективност на експерименталната си ваксина за COVID-19

Компанията Pfizer съобщи днес, че експерименталната ѝ ваксина е показала над 90% ефективност. Заключението се основава на данни от голямо проучване, а първите коментари са, че това е голяма победа в битката с COVID-19. Разработката е съвместно с германския партньор BioNTech и е първата, показала успех в мащабно клинично изпитание на ваксина. Досега не сме открили сериозни странични ефекти и последици за безопасността, казват двете компании. За да спестят време, те започнаха да произвеждат ваксини, преди да знаят дали са ефективни. Сега те казват, че очакват да имат до 50 млн. дози, т.е. да се ваксинират 25 млн. души до края на годината. Страни като Германия и Великобритания вече задвижиха процедурите си за подготовка за масова ваксинация - като търсене на подходящи големи помещения, организация на екипи и т.н.

Три вида пенсии от частните фондове в зависимост от натрупаните средства

Три опции за пенсии спрямо натрупаните суми по личните партиди в частните пенсионни фондове предвиждат предложените за обществено обсъждане промени в Кодекса за социално осигуряване. Първият предвижда пожизнена пенсия, ако сумата позволява. Другите два са разсрочено изплащане, а когато средствата са малко - еднократно изплащане. Пожизнената пенсия се предвижда да има опция и за гарантиран период, през който в случай на смърт натрупаните средства се наследяват. Проектът не решава основната точка на конфликт между частните фондове и държава - за коефициента, с който се намаляват държавните пенсии заради това, че човек спестява и за втора пенсия. Той е около 20%, а може да варира между 17 и 26% в зависимост от индивидуалния стаж на всеки пенсионер. Темата с т.нар. фаза на изплащането от частните фондове вече е критична, тъй като следващата година ще се пенсионират първите жени, родени след 1959 г. и съответно осигурявали се в тях.

Euler Hermes очаква 3.8% спад на българската икономика тази година

Свиването на българската икономика тази година ще е 3.8%, или по-малко от това за региона на Централна и Източна Европа (-5.2%) заради по-меките корона мерки и ограничения, прогнозира компанията за застраховане на търговски кредити Euler Hermes. Повечето международни институции също ревизираха очакванията си за България за тази година в посока по-малък спад (около -5%). Подобно на тях обаче и актуализираната прогноза на Euler Hermes за България е за по-бавно възстановяване - ръст с 3.2% за следващата година, което е под предишната оценка и под средното за региона.

Българските власти отново ще питат Венецианската комисия за статута на главния прокурор

България ще отправи поредно искане до Венецианската комисия становище по проекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в съдебния закон, с които да се въведе механизъм за отчетност на главния прокурор и гаранции за ефективно разследване на данни за престъпления, извършени от него. Това става ясно от публикуваната днес правителствена стратегия за мерки в отговор на доклада на Европейската комисия за върховенството на правото. В рамките на малко повече от година това ще е вторият път, когато правителството праща на комисията законопроект за решение на проблема с безотчетния главен прокурор, след като през декември м.г. от комисията обявиха унищожително становище за законопроекта на предишния правосъден министър Данаил Кирилов. Веднага след това правителството внесе леко видоизменен проект, който и до момента стои на трупчета в Народното събрание. А междувременно от Венецианската комисия се чака и становище по проекта на ГЕРБ за нова конституция, където основен акцент ще е именно темата за главния прокурор.

Онлайн продажбите растат с над 50% през септември

Търговията на дребно расте скромно през септември спрямо август с 2.8%, но на годишна база се свива с 6.7%, показват данните на НСИ. Очаквано динамично продължава да растат покупките онлайн, като за година повишението се ускорява до над 50%. Статистиката не разкрива какъв е делът на онлайн търговията от общия, съответно и от каква база е ръстът.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

"Уважаеми господа от опозицията, на мен вие не може да ми говорите, че съм искал да купя избори, като се грижа за хората. Защото години наред пак съм ги обичал, но фискалната рамка е била по-важна за пътя на България."

Премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание в отговор на критиките, че правителството щедро отпуска пари от бюджета за догодина на различни социални групи

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

"Само" 675 случая на коронавирус са регистрирани неделя (при 1225 миналата неделя), но при направени 2151 изследвания, което е два пъти и половина по-малко, отколкото миналата неделя. Съотношението на положителните тестове към общия брой се покачва в сравнение с предходните дни - 31.4% (при 26-27% в събота и неделя). Починалите за изминалото денонощие са 33 при над 50 в дните на изминалата седмица.

Увеличава се броят на хората, заразени с коронавирус, които имат нужда от болнично лечение. За изминалото денонощие в лечебни заведения са приети нови 107 пациенти, а общият им брой вече е 3822. Малко под една трета от тях са в София. Около 7% от настанените в болници са в интензивните отделения - 271 души.

Ако има "добра новина", то тя е, че ръстът на новите случаи на коронавирус сезабавя на седмична база. Броят на регистрираните заразени за последната седмица (2 - 8 ноември) е общо 21 641. Това е с 40% повече спрямо предходната седмица, когато инфектираните бяха 15 282. Нарастването е значително по-малко от предходните четири седмици, когато новорегистрираните случаи се увеличаваха с между 70 и 80%.

Кабинетът одобри днес на извънредно заседание новите 81 млн. лв. за здравната система заради COVID кризата, които здравният министър Костадин Ангелов обяви на пресконференция вчера. На заседанието, което се състоя онлайн, премиерът Борисов декларира, че има достатъчно средства за справяне с медицинските последствия от коронавируса, и настоя министрите да работят "с пълна мощност".

Имотният регистър работи с намален състав заради големия брой заболели или карантинирани служители, съобщиха от Агенцията по вписванията. Тенденцията е през идните дни да има забавяне при обслужването в офисите на службите по вписванията.

Управителят на частната болница "Св. София" Христо Мазнейков обяви, че е готов да предостави на държавата за безвъзмездно ползване нова сграда на лечебното заведение с 400 легла за лечение само на болни от COVID-19. Целта е те да бъдат събрани на едно място, за да се избегне разнасянето на заразата сред други пациенти и сред медици. Мазнейков обаче посочва, че Министерството на здравеопазването трябва да осигури лекари, медицински сестри и санитари за нея, което би било, меко казано, предизвикателно.

Чехия регистрира вчера 3608 нови случая на коронавирус, което е най-малкият брой на новозаразени от четири седмици. Новите случаи са с близо 3000 по-малко, отколкото преди седмица. Страната с 10.7 милиона жители регистрира един от най-високите темпове на заразяване в Европа и наложи почти пълен локдаун преди почти месец, който, изглежда, започва да дава резултати сега.

САЩ станаха първата страна, прехвърлила прага от 10 млн. инфектирани с коронавирус. Това са ⅕ от всички случаи по света. Избраният за президент на САЩ Джо Байдън обеща в събота да направи борбата с пандемията свой най-голям приоритет.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Барселона ще има летящи таксита до две години

Когато най-накрая туристите се завърнат в Испания, може да им бъде предложен нов начин да се издигнат над тълпите и да оценят някои от най-поразителните гледки в страната, съобщава Guardian. Enaire, испанската служба за въздушен трафик, обяви плановете си да започне демонстрация на летящи таксита в Барселона и Сантяго де Компостела през 2022 г. Службата работи по европейски проекти, включващи използването на летящи таксита и други летящи превозни средства за придвижване на хора из градските райони, както и използването на дронове за доставка на стоки.

За момента няколко компании са демонстрирали успешно пътнически безпилотни летателни апарати, вкл. китайската Ehang и германския авиационен стартъп Volocopter.

Рафаел Надал подобри 32-годишен рекорд на Джими Конърс

Рафаел Надал подобри рекорд в мъжкия тенис, задържал се повече от три десетилетия. Той е в топ 10 на световната ранглиста в продължение на 790 поредни седмици. Досегашното постижение от 789 седмици беше на Джими Конърс. Бившият американски тенисист беше постоянно в десетката от 23 август 1973 г. до 25 септември 1988 г. Надал влезе за пръв път в топ 10 на 25 април 2005 г., когато беше на 18 години.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 1

    Император Путин каза че руската ваксина била по-добра. Още не е изпробвана върху никой, но в Русия това няма никакво значение.

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 3

    Ми те 90% изкарват Ковида на крак без да го усетят и без ваксина !

    Пък 10% калитковци ще опънат петалата и с ваксина ...

    Нередност?
  • 5
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    И почва войната на ваксините ...както при софтуера , нов вирус - антивирусна !

    Нередност?
  • 6
    qjd24566910 avatar :-P
    Тангра

    То беше ясно, че Джо ще е президент още Петък.
    Пазарите се вдигат заради ваксината, а не заради дедо Джо.
    Може би, се вдигат по-скоро, ВЪПРЕКИ него!

    Нередност?
Нов коментар