Вечерни новини: Правителството свива разходи на министерствата; ЕК договори до 300 млн. ваксини на Pfizer

И още: Правната комисия единодушно подкрепи десетгодишната абсолютна давност; София ще прави отстъпки от наемите на общински имоти до края на годината

Премиерът Бойко Борисов отново остави усещането, че той и хората му боравят с числата и докладите на международни институции така, както на тях им е изгодно, за да представят по-оптимистична картина и да оправдаят действията си по корона кризата и икономическото състояние на държавата. След няколкоседмична карантина Борисов се появи присъствено на правителственото заседание днес.

На него той цитира избирателно няколко точки от вчерашния доклад на МВФ за състоянието в държавата, за да защити мерките на правителството си. Така тези, които не са следили внимателно доклада на МВФ, са с впечатлението, че всички мерки на управляващите са правилни. Борисов си спести заключението на фонда, че може да ревизира прогнозата си за растежа, както и препоръката за по-фокусирана социална политика, стимули за здравеопазването, бизнеса и домакинствата. Все пак положително е, че кабинетът прие някаква форма на ограничение на разходите на отделните министерства.

По време на заседанието бяха изнесени и числа за епидемичната обстановка, които трябваше да аргументират твърдението на министър-председателя, че България се справя много по-добре от други държави, които са взели строги мерки в средата на октомври.Здравният министър Костадин Ангелов пък заяви в интервю за БНР по-рано днес, че нов локдаун заради коронавируса няма да има, защото ще изкара хората на улицата и ще се получи обратният ефект.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Правителството ограничава разходите на министерствата до края на годината

В оставащите два месеца до края на годината министерствата и останалите първостепенни разпоредители с бюджетни средства ще имат лимити на разходите, които могат да направят - те трябва да са равни на средномесечните им плащания за деветмесечието, увеличени с не повече от 30%. Всяко ведомство ще трябва да изготви и анализ на възможни икономии, които може да направи до края на годината, а идеята на всичко това е при нужда парите да се насочат към COVID-19 мерки, става ясно от решение на Министерския съвет. В същото време към октомври бюджетът е все още на плюс от близо 620 млн. лв., а Министерството на финансите поиска втора негова ревизия, с която дефицитът в края на годината да порасне с още 1.7 млрд. лв. и да достигне 5.2 млрд. лв., или 4.4% от БВП. При положение че средномесечните консолидирани разходи на държавата са за около 3.5 млрд. лв., за двата месеца до края на тази година правителството ще има разположение извънредни още около 6 млрд. лв.

Правната комисия единодушно подкрепи десетгодишната абсолютна давност

Парламентарната правна комисия единодушно гласува на второ четене за въвеждане на десетгодишната абсолютна давност за парични задължения на физически лица. Това означава, че вероятно следващата седмица законът ще бъде подкрепен и в пленарна зала, като е предвидено той да влезе в сила три месеца след обнародването му и да важи и за заварените случаи. Абсолютната давност няма да се прилага за задължения за еднолични търговци и съдружници в гражданско дружество, за задължения от непозволено увреждане, неоснователно обогатяване, за издръжка, заплата и обезщетение по Кодекса на труда. Като гаранция, че длъжникът няма да протака процеса, докато изтече давността, бе въведено правилото, че тя не тече, докато трае съдебният процес. За заварените случаи давността ще започва да тече от деня, в който вземането е станало изискуемо, а при висящо изпълнително производство - от деня на образуването му, а когато такова не е образувано - от деня на влизането в сила на акта, с който е признато вземането.

ЕК подписа договор за до 300 млн. дози от ваксината на BioNtech - Pfizer

Европейската комисия подписа договор за 200 млн. дози от бъдещата ваксина, разработена от Pfizer и германската компания BioNtech. В него се предвижда допълнителна доставка от още 100 млн. дози. Това е четвъртият подобен договор, след като Брюксел вече заяви желанието си да купи ваксини от AstraZeneca, Sanofi - GSK и Janssen Pharmaceutica. Водят се разговори и с CureVac и Moderna. Разработките на компаниите са в различна фаза на изпитания. Договорките предвиждат разпределение на ваксините между членовете на съюза. За целта държавите трябва да изготвят планове за ваксиниране, за да са готови за действие. Държавите ще имат право да продадат тези ваксини на трети страни или да ги дарят на развиващи се икономики.

София ще прави отстъпки от наемите на общински имоти до края на годината

Собствениците на магазинчета, павилиони и други обекти в общински имоти, които са прекратили дейност заради корона кризата, да не плащат наем за периода от 15 юли до края на тази година, а частични отстъпки да има и за тези, които са продължили да работят, но са имали по-нисък оборот, реши днес икономическата комисия на общинския съвет. Така например при понижение на приходите с между 20% и 50% отстъпката ще е 20% от наема, а при спад с над 50% от оборота - 50% от него. Същото ще важи и за наематели на обекти на територията на кооперативни пазари и цветни борси, като окончателното решение предстои да бъде гласувано. От общината вече приложиха тази мярка за двумесечния период на извънредно положение през пролетта и сега отчитат 2.5 млн. лв. пропуснати приходи от това, след като от облекчението са се възползвали няколко хиляди малки фирми.

VW ще разшири завода си в Словакия, вместо да строи нов в Турция

Германският концерн Volkswagen ще разшири завода си в Братислава, вместо да построи нов в Турция, заяви изпълнителният директор на най-големия автомобилен производител в света Херберт Дийс пред Automotive News Europe. Компанията преразгледа изискванията си за капацитет заради пандемията от коронавирус и реши, че в момента не се нуждае от допълнителен завод, посочва Диес. VW ще изгради нова поточна линия и нов сервиз за ремонти като част от разширяването на производствения капацитет на завода в Словакия, което ще струва близо 1 млрд. евро. По-рано групата планираше да открие завод близо до Измир, Турция, където да изгражда следващото поколение VW Passat и модела Skoda Superb. До последно в надпреварата за нова мощност беше и България.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Опозицията в Армения иска властта заради сделката за Нагорни Карабах

Седемнайсет опозиционни партии в Армения решиха да създадат Комитет за национално спасение и искат да сформират временно правителство. Те критикуват условията по прекратяването на огъня в Нагорни Карабах, които се подкрепят от премиера Никол Пашинян. По време на опозиционния митинг в центъра на Ереван имаше сблъсъци на протестиращи с полицията. Задържани са няколко десетки души, сред които е лидерът на най-голямата опозиционна партия "Процъфтяваща Армения" Гагик Царукян. На 9 ноември руският президент Владимир Путин, азербайджанският президент Илхам Алиев и арменският премиер Никол Пашинян подписаха съвместно изявление за пълно прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 4390 са новопотвърдените случаи на COVID-19 за изминалото денонощие. Положителни са 39.66% от изследваните 11 068 PCR проби. От началото на епидемията броят им достига 83 366, като към момента активни са 55 716 случаи. За изминалите 24 часа броят на хоспитализираните нараства със 172 души до 4176, от които 280 (6.7%) са в интензивни отделения. Починалите през последното денонощие хора с потвърдена коронавирусна инфекция са 80, а излекуваните - 516.

Спиране на масовото тестване и тестване само на хората с изявени симптоми предложи имунологът от БАН Андрей Чорбанов пред "Нова тв" в коментар по повод рекордно високия дял положителни проби (по около 40% вчера и днес) при увеличаващ се брой PCR тестове. По думите му голям брой хора, които нямат показания за болнично лечение, се насочват към лечебните заведения, тъй като са уплашени от това, че са носители на вируса, което от своя страна натоварва системата и води до недостиг на легла в болниците.

От днес в три от поликлиниките в София започват работа т.нар. COVID зони, в които ще се извършва диагностика на насочени от общопрактикуващите лекари пациенти с грипоподобни симптоми, като при необходимост ще им се правят кръвни изследвания, антигенен тест и рентгенови снимки. До края на седмицата ще бъдат отворени такива зони в общо седем поликлиники, а следващата седмица - в още три, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Целта е да се облекчи работата на болниците.

Дистанционното обучение в гимназиите и висшите учебни заведения в София ще бъде удължено с две седмици, съобщи кметът Йорданка Фандъкова, цитирана от БНР. От 13 до 27 ноември електронно ще се обучават и учениците от шести и седми клас в столицата. От днес до 22 ноември учениците от шести до 12-и клас в Пазарджик ще учат онлайн, а в останалите градове от областта се възстановява присъственото обучение, реши местният кризисен щаб. Област Бургас също удължава онлайн обучението - децата от шести до 12-клас ще учат дистанционно от утре до 25 ноември. В област Русе от утре до 20 ноември се преустановяват всички присъствени учебни занятия за учениците от пети до 12-и клас. Кметовете на общините ще могат да освобождават временно децата от задължително посещение в предучилищните групи в детските градини при висок брой заразени и за не повече от три седмици, постанови местният кризисен щаб. Във Велико Търново гимназиите ще продължат да учат дистанционно до края на месеца, реши общинският кризисен щаб.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настоява за удължаване на срока за подаване на документи по втория дизайн на мярката 60/40. В писмо до социалния министър от организацията посочват, че образците на документите за кандидатстване, с които се доказва спад на оборота през септември, са били публикувани едва на 26 октомври и много членове на асоциацията не са могли да се подготвят и да кандидатстват само за четирите дни до края на месеца. Същевременно при подаване на документите през ноември вече се изисква доказване на спад в оборота за октомври, когато морските хотели вече не генерират приходи, което пък ги изключва от възможността да получат подкрепа по мярката.

Гърция затвори границите си за туристи от тази нощ. През граничните пунктове се пропускат само гръцки граждани, постоянно пребиващи в страната чужденци и собственици на имоти, предава БНТ. Допуска се и преминаването на граждани на ЕС, които пътуват по бизнес, здравословни причини и други неотложни нужди, които трябва да представят документ за целта и удостоверение за придвижване вътре в страната или при влизане в Гърция да пуснат SMS с информация за дестинацията им и причината за пътуването. Напускащите страната гръцки граждани, постоянно живеещи чужденци и собственици на имоти пък задължително трябва да покажат на границата валиден QR код, попълнен най-малко 24 часа преди пътуване.

Броят на заразените с COVID-19 по света се е увеличил с над 3.6 млн. души през изминалата седмица, което е най-високият ръст от началото на пандемията, съобщи Световната здравна организация (СЗО). Над половината (54%) от новите случаи са от Европа - за периода от 2 до 8 ноември в региона са регистрирани почти 1.99 млн. новозаразени, а общият брой потвърдени случаи надхвърля 13 млн. В Северна и Южна Америка увеличението е с над 1 млн. души до над 21 млн. души, а в Югоизточна Азия са отчетени над 390 хил. нови случаи и общият брой вече е над 9.6 млн. Към 8 ноември в света са регистрирани около 49.7 млн. заразени и над 1.2 млн. починали от болестта, уточнява СЗО.

С над 200 хил. заразени за денонощие САЩ отчетоха пореден антирекорд. Агенция France Presse отбелязва, че макар и да се дължи отчасти на актуализиране на данни от уикенда, високият брой е показателен за тенденцията. По данни на университета "Джонс Хопкинс", който води статистиката в страната, за 24 часа са били отчетени 201 961 нови случая. През последната седмица броят на новите случаи в САЩ трайно е над 100 хиляди, като общият брой на потвърдените заразени в страната наскоро надхвърли 10 милиона, а смъртните случаи от началото на епидемията доближават 240 хиляди, като само за последното денонощие броят им е над 1500.

Русия обяви, че проектът ѝ за ваксина срещу COVID-19 "Спутник V" е с 92% ефективност на защитата според временните резултати от тестовете. Властите в страната регистрираха продукта за употреба още през август, но под условие и едва на втората от обичайните три фази на тестване. Мащабното тестване от третата фаза започна през септември и в съобщението на държавния фонд, който координира разработките, се говори за данни от първите 16 хил. участници. В тестовете участват 40 хил. доброволци, една четвърт от тях получават плацебо. Сред ваксинираните е регистрирана 92% по-малка вероятност да се заразят, отколкото тези от контролната група с плацебо. Президентът Владимир Путин продължава да говори, че масовото производство ще започне в края на годината, но според руски медии нито един производител в страната не е готов да го осигури, съобщава "Дневник".

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Apple представи първите си компютри със собствени чипове М1

Apple показа първите си компютри Mac, захранвани от чипове със собствен дизайн. През юни компанията обяви, че ще се откаже от процесорите на Intel, които използва от 2006 г. насам. Предимствата от използването на чипа M1 включват по-добър живот на батерията, незабавно излизане от режим на заспиване и възможност за стартиране на приложения за iOS, твърдят от компанията от Купертино.

КАКВО СЛЕДИМ

С колко растат заплатите през третото тримесечие

В четвъртък Националният статистически институт (НСИ) публикува първи данни за средните брутни месечни работни заплати и наетите лица през периода юли - септември. Това ще покаже доколко пазарът на труд се възстановява от драстичния спад на икономическа активност от пролетта. Националната статистика също публикува числа за външната търговия. Подробна разбивка ще бъде налична за септември за трети страни, а за износ и внос към ЕС данни ще бъдат достъпни към август.

Колко е компенсирала от спада британската икономика

В четвъртък ще стане известно как се е представила британската икономика през третото тримесечие. Страната беше една от най-тежко засегнатите през пролетта от коронавируса, а от миналата седмица мерките отново бяха затегнати за месец. Предвижданията са в периода от юли до септември БВП да е нараснал с 15.8% спрямо второто тримесечие, а на годишна база да има спад от 9.4%.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bramasole avatar :-|
    bramasole

    Защо министерствата и останалите първостепенни разпоредители с бюджетни средства трябва да имат лимити на разходите, равни на средномесечните им плащания за деветмесечието, увеличени с не повече от 30%? Защо, вместо редуцирани разходи, те могат да бъдат и увеличени? Това ли е виждането на изп. власт за икономии в общ. сектор?
    Това не е държавническо решение, партийно-бакалски сметки са.

    Нередност?
  • 3
    telqk avatar :-P
    telqk

    Какво намаление на разходите като броя новоназначените калинки се увеличава?

    Нередност?
  • 4
    sulio_parvi avatar :-|
    sulio_parvi

    Защо е пропуснато да се отбележи в статията за руската ваксина, че според руски ОПОЗИЦИОННО-соросоидни медии не може да се произвежда? ВЕЧЕ се поизвежда и се употребява, има и списъци кой-кога ще я получи и досущ като на Запад, хората с пари са по напред в този списък.И много от тях са я получили, като вече я получават и обикновенни хора, някои от които АЗ ЛИЧНО познавам.Но ако се пишат такива работи ще спрат грантовете на АзБ и лошо...глад,мор, жажда.

    Нередност?
Нов коментар