България най-вероятно няма да купи първата готова ваксина срещу COVID-19

Правителството е преценило да не сключва договор с Pfizer, но участва в европейските сделки за други три ваксини, които са във финална фаза на изпитания

България най-вероятно няма да купи първата готова ваксина срещу коронавирус, стана ясно от изявленията на здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов. По думите му страната продължава да е заявила участие в общата европейска поръчка за производство и доставка на бъдещите ваксини само с три от шестте възможни производителя, както беше и в началото на октомври. Тогава Ангелов в отговор на депутатско питане обяви, че са сключени договори само с три производителя "заради изискването за транспорт, което да става при -70°C, което се счита за изключително рисково".

С подобни изисквания е единствено кандидатът за ваксина на Pfizer и BioNTech. Тази седмица от фармацевтичната компания обявиха, че според данните от трите фази на клинични проучвания тяхната ваксина е с изключително висока ефективност - около 90%. Toва беше неочаквано положителен резултат - учените щяха да се зарадват и на 70%, а новината изстреля пазарите по целия свят нагоре, защото даде много ясен срок, в който сегашната криза може да приключи. Очаква се ваксината да получи разрешение за спешна употреба в САЩ и ЕС до края на годината. Компанията вече е започнала производство, като до края на годината ще бъдат произведени около 25 млн. броя. Вчера беше обявено, че ЕС е постигнал общо споразумение за покупка на 300 млн. дози от ваксината. Според председателя на европейския център за контрол и превенция на болестите (ECDC) Андреа Амон оптимистичната прогноза е ваксинацията в страните, които са заявили от ваксината, да започне в "началото на следващата година", като уточни, че не може да се ангажира с по-конкретен срок от първото тримесечие.

България няма да е сред тези страни. По информация на "Капитал" от два независими източника от пазара обаче договорът на национално ниво дори не е с трите компании, с които ЕК се е споразумяла, а само с една от тях.

Освен договорът с Pfizer, ЕК е сключила сделки с AstraZeneca, Sanofi-GSK и Janssen Pharmaceutica NV и е завършила успешни проучвателни разговори с CureVac и Moderna. Според Брюксел това диверсифицирано портфолио от ваксини "ще гарантира, че Европа е добре подготвена за ваксинациите, когато разработките се докажат като ефективни и безопасни".

Дори България да не е избрала само един производител, явно позицията за разширяване на кръга компании, с които се преговаря, не се е променила от октомври, въпреки че производителите на ваксината, която се съхранява на ниски температури - Pfizer и BioNTech, междувременно обявиха, че ще осигурят необходимите хладилници за съхранението ѝ, а освен това се оказа, че първи представят клинично проучване в трета фаза за 90% ефективност на продукта и засега са най-близо до разрешаването ѝ за употреба. Цената, на която вероятно е сключено споразумението с ЕС, е между 16 и 20 американски долара за доза, в която се включва и цялата инфраструктура за транспорт и съхранение. Това е сравнително ниска цена, която е постигната от ЕС и благодарение на това, че съюзът финансира разработката на ваксината.

От здравното министерство вече три седмици не отговарят на въпросите на "Капитал" с кои производители е сключено споразумение в рамките на общоевропейската поръчка и защо. Така рискът в България за разлика от останалите европейски страни да не са достъпни всички ваксини, изглежда, се увеличава.

Информацията за това в договорите за кои ваксини участва България не може да се получи от Европейската комисия, която прецени, че за това трябва да отговаря българското правителство, което (вижте по-горе) не го прави.

Европейската комисия: питайте правителството

Говорителят на Европейската комисия по здравните въпроси Стефан де Киерсмакер обясни пред "Капитал", че преговорите с разработчиците на ваксини се извършват от преговорен екип с представители на ЕК и на няколко страни - членки на ЕС. Целта е "да се уверим, че нуждите на всички страни членки са взети предвид". Когато завършат успешно, преговорите водят до сключването на т.нар. споразумение за предварително закупуване. "Намерението е да се изгради диверсифицирано портфолио с различни компании, използващи различни технологии, от което да се възползват всички страни членки", посочи Де Киерсмакер. На уточняващ въпрос дали България е заявила участие в този механизъм и дали ще има ваксини на тази база той отговори: "Да, стратегията за ваксините на ЕС е одобрена от всички страни членки и ние преговаряме от тяхно име. Все пак те имат възможността да решат да не участват в сделки, сключени с разработчиците на ваксини, ако така поискат". На настояването на "Капитал" дали българското правителство е изявило такова желание говорителят на ЕК коментира: "Ние не споделяме имената на страните членки, които са взели решение да не участват в договорите с разработчиците на ваксини. Това решение се взема от въпросната страна членка. Ако желаете повече информация, ви приканвам да се свържете с българските власти".

Какво се случи с Нанев и Москов

Темата за ваксините е доста деликатна за Бойко Борисов. Преди две седмици в едно от включванията си във facebook премиерът обясни, че имаме един договор и за да се подпише втори, трябва "здравният министър да се разбере с Гешев". Причината е, че прокуратурата може да повдигне обвинение, ако е сключен втори договор, от който на теория може и да няма нужда. Това вече се е случвало два пъти.

Здравният министър от първото правителство на Борисов през 2009 г. - д-р Божидар Нанев, си отиде, защото беше обвинен, че е ощетил бюджета с договор за покупка на противогрипен препарат. Договорът беше одобрен от парламента, но това не попречи Нанев да бъде обвиняем цели четири години, а накрая - напълно оправдан. Другият обвиняем за ваксини министър е д-р Петър Москов заради два договора за продукти за имунизация с Турция. Договорите, сключени от Москов, бяха одобрени от Министерския съвет. Обвинението срещу министъра беше повдигнато точно две седмици след като той престана да изпълнява длъжността.

Страхът от тези две случки сега вероятно е в основата на това ваксинацията срещу коронавирус в България да започне по-късно вероятно месеци, отколкото в други европейски държави.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 10

    Това е доста разумно действие, тая ваксина с такива специални изисквания е на практика неприложима. Дори да се спазва стриктно съхраняването при -70 при доставката не ми е ясно как ще се инжектира ?. А ако се затопли до стайна температура, няма ли да се разпадне, предвид че и трябва толкова ниска температура за съхранение.
    Отделно, всеки пропуск при съхранението очевидно ще доведе до разпадане т.е липса на ефект. Т.е хем сме дали по 100лв на човек хем масово няма да има ефект.

    Нередност?
  • 2
    xyha avatar :-P
    xyha
    • - 4
    • + 2

    Ами , ако СЗО одобри и руската ваксина ! Колко ли ще ритнем камбанките докато политиците се лутат ?

    Нередност?
  • 3
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 2
    • + 6

    До коментар [#2] от "xyha":

    Първо руснаците трябва да я открият тази "велика руска ваксина". Единствената "руска ваксина", която Русия е дала на света е новичок.

    Нередност?
  • 4
    skyfighter avatar :-|
    skyfighter
    • - 1
    • + 1

    Не е толкова страшен транспорта. Файзер дават 5 дни в хладилник нормален (мисля 9 градуса), а проучват и за по-дълго дали ще може. За БГ това трябва да е повече от достатъчно.

    CureVac дават до три месеца в хладилник на 5 градуса, това пак е mRNA ваксина, така че явно зависи от мног фактори.

    https://www.reuters.com/article/idUSL1N2HY1A5

    Нередност?
  • 6
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 4

    "... здравният министър да се разбере с Гешев." Така де, нали сме прокурорска република. А народът ще измре мждувременно.

    Нередност?
  • 7
    evpetra avatar :-?
    evpetra
    • - 1
    • + 2

    "...продължава да е заявила..." Много бих желала поне едната от двете авторки (две глави са го мислили!) да ми обясни какво е това глаголно време в българския език.

    Нередност?
Нов коментар