🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ДПС предлага с над 1 млн. лв. от бюджета да се финансира несъществуващо сдружение

Според вносителите правителството трябва тепърва да го създаде, "за да се върне доверието в дарителството"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На фона на скандалите около дарителската платформа HelpKarma и разкритията на журналистката от bTV Мария Цънцарова за злоупотреба със средства на дарителите предложение в законопроекта за държавния бюджет за отпускане на голяма сума пари за едно сдружение предизвика недоволството на неправителствения сектор.

Предложението е внесеното между първо и второ четене от депутати от ДПС начело с председателя на партията Мустафа Карадайъ. Те предлагат да се отпуснат средства в размер на 1 116 000 лв. за сдружение "дари.бг", информация за което не съществува. Искането за отпускане на немалката сума пари за анонимното сдружение предизвика съмнения и основателно недоволство в неправителствения сектор.

На него първи реагираха от Българския дарителски форум (БДФ), които изразиха безпокойството си от факта, че се предлага публично да се финансира сдружение без информация за членовете на управителните му органи, за тяхната история, мисия, дейност и правила за изразходване на средства. От БДФ изпратиха и официално становище до председателя на парламента Цвета Караянчева и до бюджетната комисия, в което настояват за разяснения относно предложението за държавно субсидиране на сдружението "дари.бг" с над 1 млн. лв., без да са посочени мотиви. "Посоченото сдружение няма интернет сайт, няма публична информация за минали или текущи инициативи, не е налично в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ), няма информация дали е в процес на регистрация и какви са неговият характер и цел. Единствено от наименованието на организацията можем да съдим, че дейността му има общо с дарителство, но не сме запознати с нито една кампания, реализирана от посоченото сдружение", се казва в становището на организацията.

Оказва се, че наистина такова сдружение няма. Пред "Капитал" единият от вносителите на предложението Йордан Цонев заяви, че от ДПС предлагат да се създаде такава структура към социалното министерство, което да събира дарения. Депутатът уточни, че идеята е възникнала след скандала с HelpKarma. "Така ще върнем доверието в дарителството", каза за "Капитал" Цонев. По думите му предложеното от ДПС име на сдружението е примерно и ако от мнозинството одобрят идеята, то може да се промени.

Освен за отпускането на средства от държавния бюджет на несъществуващото сдружение "дари.бг" от БДФ настояват и за яснота по какви правила и критерии се финансират и други неправителствени организации. В становището си до председателя на парламента те посочват още две организации, за които се предлага държавно финансиране. Става въпрос за предложението между първо и второ четене на законопоректа за държавния бюджет на "Обединените патриоти", които предлагат да се отпуснат 35 000 лв на Добруджанския научен институт и 100 000 лв. на Македонския научен институт.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 5

    Колко им е ..
    Тя и Зам.-министър се е наградила с 250 хиляди лв. субсидия:
    https://19min.bg/news/8/142585.html

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 6

    А Йордан Цонев е шеф на парламентарна комисия която уж ще наблюдава и отчита как се раздават и коронасубсидиите. До сега близо 1 милиард:
    https://bird.bg/corona/?q=all

    Нередност?
  • 3
    kdo52372883 avatar :-@
    kdo52372883
    • + 3

    Пак ли Тлъстият наднича отзад?!

    Нередност?
Нов коментар