🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уикенд новини: Започва поетапно връщане на присъственото учене, електронни рецепти до седмица

И още: Канада и Великобритания се разбраха за търговско споразумение, Петима са уволнени заради хаоса в пловдивската болница

Спокоен уикенд в сянката на епидемията. Това е краткото обобщение на новинарския поток през последните дни. В събота сравнителните данни за смъртността от COVID-19 в България я изкараха на първо място в ЕС, но данните от един ден не са достатъчно показателни, за да се направи някакъв сериозен извод. Вероятно е през следващите дни тя да се окаже сред най-засегнатите от епидемията страни, но засега това не се случва.

Извън корона новините по света основна тема продължава да бъде преходът във властта в САЩ, като в събота Владимир Путин наля допълнително масло в огъня на споровете за това дали Джо Байдън е спечелил изборите, като каза, че не му честити победата, защото още не е сигурно, че е негова.

Следващата седмица икономическите анализатори по света ще следят две теми:

  • В понеделник се очаква да бъдaт оповестени данните за икономическата активност в еврозоната през ноември и съответно ефектът върху нея от първите локдауни
  • "Черният петък" в САЩ ще даде възможност да се види ефектът от втората вълна в щатите върху потребителското поведение

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Властта обмисля връщане на част от учениците в училище

Въпреки липсата на спад в новите регистрирани заразени с коронавирус министерството на образованието и регионалните кризисни щабове обмислят връщане на част от учениците към присъствено обучение. В момента в по-голямата част от областите децата между пети и 12-и клас учат дистанционно. В събота кметът на София Йорданка Фандъкова обясни пред БНТ, че се мисли за постепенно връщане на редовното обучение. За област Пазарджик това вече е решено и от понеделник всички деца там ще учат присъствено. Част от учениците се връщат и в Перник, и Монтана. Според образователния министър, цитиран от mediapool.bg, се предлага редуване, защото "не очакваме подобрение на ситуацията". "Не е добре едни и същи деца да се застояват до Коледа в електронна среда", казва той.

Вицепремиерът Томислав Дончев обеща електронни рецепти и направления до седмица

Заради големия натиск от повишеното количество болни и трудностите на личните лекари да се справят с него вицепремиерът Томислав Дончев обеща, че до седмица ще бъдат въведени електронните рецепти и направления. Така той скъси срока, който досега беше до края на годината. Пред bTV Дончев обясни, че системите, които се изграждат от държавната "Информационно обслужване", са готови като софтуер, но внедряването им изисква още усилия. За електронните направления е необходимо личните лекари да се присъединят към системата, а за електронните рецепти трябва да бъде въведена дълга номенклатура от лекарства, каза вицепремиерът. Към момента все още е неясно как личните лекари могат да издават направления или да предписват рецепти, без да се срещат с болните от COVID-19. Според Дончев здравната система е подложена на силен натиск, но се справя и засега не се налагат по-строги мерки.

Петима са уволнени заради хаоса в пловдивската болница "Свети Георги"

Петима служители на пловдивската УМБАЛ "Свети Георги" ще бъдат уволнени, а двама са с предупреждение за уволнение заради забавения прием в новооткритото COVID звено, в резултат на което миналата седмица двама пациенти починаха. Това съобщиха от болницата след проведената проверка на случая. Сред освободените са един административен ръководител, един лекар, двама санитари и един шофьор на линейка. Специалната комисия, назначена от изпълнителния директор на болницата, продължава работата си, като към предмета на проверката е добавен и още един сигнал за починал на 18 ноември пациент. Успоредно с това текат проверки на прокуратурата, медицинския надзор и регионалната здравна инспекция, данни от които още няма.

"Царица Йоанна - ИСУЛ" ще е "чиста" от COVID-19 болница в София

Болницата "Царица Йонна - ИСУЛ" ще бъде определена за чиста от COVID-19 и в нея ще се лекуват само пациенти без коронавирусна инфекция. Такова предложение е направено от областния медицински съвет на област София-град. Промяната на статута ще стане, след като от ИСУЛ бъдат изписани хоспитализираните към момента COVID положителни пациенти. От съвета обаче предупреждават, че строгото профилиране на болниците като "чисти" и лекуващи COVID-19 е трудно заради дифузното разпространение на коноравирусната инфекция. Наскоро министърът на здравеопазването предложи във всяка област в страната да има по една болница, която да приема за лечение пациенти само с коронавирус, и по една "чиста" болница, в която да се осигурява обслужване на пациенти само без инфекцията. Засега COVID болници има определени само в Пловдив и Благоевград. Няколко други областни градове казаха, че не могат да изпълнят това условие.

Канада и Великобритания се разбраха за търговско споразумение

Двете държави постигнаха договорка да подпишат двустранно търговско споразумение, след като Великобритания напусне официално Европейския съюз в края на тази година. До момента правителството на Борис Джонсън е договорило над десет двустранни споразумения в опит да запази нивата на търговските си взаимоотношения и компенсира вероятните негативни ефекти за икономиката от Брекзит.

Следващата година между двете страни ще започнат преговори, които ще уточнят подробностите. Договорката за споразумение дава доста по-голяма сигурност на британските компании, които търгуват на канадските пазари продукти и услуги за около 20 млрд. паунда.

ОЩЕ КОРОНА НОВИНИ НАКРАТКО

Малко над 40% от направените PCR тестове през почивните дни остават положителните за COVID-19. Регистрирани са общо 6262 нови случая на носители на коронавирусна инфекция за двата дни от направени 15 515 теста. Починалите са 171 души, а оздравелите са 2425 души. Към неделя в лечебни заведения остават 6193 болни, като броят им продължава да се увеличава. За сравнение, предишната седмица те бяха 5166 души. В интензивни структури са 408 пациента.

Броят на заразените с COVID-19 в САЩ надмина 12 млн. души. Починалите там са вече над 255 хил. души по данни на университета "Джонс Хопкинс". В много части на страната бяха въведени допълнителни ограничения. В Калифорния вече има вечерен час, а в Ню Йорк затварят училищата. Жителите на Чикаго не могат да напускат домовете си без основателна причина.

Специалният пратеник на Световната здравна организация по въпросите на COVID-19 Дейвид Набаро прогнозира трета вълна на пандемията в Европа в началото на 2021 г., ако правителствата отново не направят необходимото, както стана преди втората вълна, предаде Reuters. Според Набаро, който през 2017 г. неуспешно се кандидатира за генерален директор на СЗО, ако правителствата отново пропуснат да изградят необходимата инфраструктура, както направиха през лятото преди втората вълна, след няколко месеца ще има и трета вълна.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Китай ще опита да докара проби от Луната

Във вторник се очаква Китай да изстреля пробата "Чанг'е", която трябва да върне обратно на Земята скали от лунната повърхност. Тяхното изследване може да помогне да се разбере по-добре произходът на Луната, както и начинът, по който тя се е формирала.

Последната подобна мисия е извършена от Съветския съюз през 1976 г. Ако сегашният опит на Китай бъде успешен, тя ще стане третата страна в света, която е пренесла проби от повърхността на Луната. Освен Съветския съюз през 60-те и 70-те години пилотираните мисии на САЩ също успяват да върнат сериозни количества лунни скали.

КАКВО СЛЕДИМ

Черният петък в САЩ се очаква да даде ориентир за потребителските настроения

Данните за продажбите на дребно в САЩ идващия петък се следят с по-голямо внимание, тъй като ще дадат представа за това как разрастващата се отново епидемия там се отразява на потребителските нагласи. Очакванията на икономистите са приходите на физическите магазини да намалеят, но спадът да бъде компенсиран от продажбите онлайн и така общата стойност на покупките в "черния" петък да бъде по-голяма от миналата година. Според цитирана от Bloomberg прогноза на анализаторската компания NPD Group продажбите на дребно в САЩ през ноември и декември ще пораснат с между 2.5% до 3.4% в сравнение с миналата година.

Колко ще бъде засегнат секторът на услугите в Европа

В понеделник се очаква и оповестяването на ключови икономически индикатори за държавите от еврозоната, които да покажат първи сигнали за това как бизнесите и потребителите посрещат втората вълна на епидемията от коронавирус. Прогнозите са, че секторът на услугите ще понесе сериозен удар, защото основната част от ограничителните мерки засягат него.

HR and Leadership Forum 2020

На 25 ноември (сряда) ще се проведе конференцията HR and Leadership Forum 2020. Тя е организирана от "Капитал" и "Кариери" и ще бъде в дигитален формат. Сред темите на тазгодишното събитие ще бъде изграждането на здрави връзки със служителите, как се съхранява добрата работна среда и производителността на бизнеса по време на криза. В рамките на конференцията гостите ще могат да участват и в онлайн уъркшоп на тема "Готовност на лидера за промяна", който е базиран на метода LEGO® SERIOUS PLAY® 2.0. Повече информация за лекторите и програмата на HR and Leadership Forum 2020 може да видите на сайта на събитието, а с различните възможности за участие може да се запознаете на страницата за регистрация.

OUT_OF_OFFICE

Фотоизложба

До 7.12
Фотографът Александър Николов връща лентата на историята към началото на промените в България 31 години по-късно - след събитията, които започнаха на 10 ноември 1989 г. с падането на Тодор Живков и тоталитарния режим в страната. В изложбата си той събира свои документални кадри от първите митинги във Варна, запечатали атмосферата на бурното време, ентусиазма и надеждата на хората.

Във Варна, Градска художествена галерия.

Театър

26.11 Елена Телбис е отново на сцена, но този път не само като актриса, а в ролята на автор на пиеса, и то спечелила шестото издание на конкурса на театъра за съвременна българска драматургия на името на Славка Славова - "Боклук". Режисурата е на Ивайло Христов, с участието на Светлана Янчева, Анастасия Лютова, Весела Бабинова.

В Театър 199 "Валентин Стойчев", 19:30 ч.

Музика

26.11

По случай 100 години от раждането на Федерико Фелини и в памет на Енио Мориконе ще звучат музиката от емблематични филми на режисьора, написана от Нино Рота, и шедьоври на филмовата музика от италианския композитор. Събитието "Италиански майстори на филмова музика" е с диригент Найден Тодоров.

В зала "България", 19:00 ч.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nrc1603603013689780 avatar :-|
    Valerius

    В момента ако си с Covid и личния лекар препоръча хоспитализиация не можеш да влезеш в болница защото са пълни. Ако се обадиш на 112 след 6 часа чакане, ти връщат обаждане от бърза помощ, звънят да питат дали наистина е зле пациента и казват ако може да е вкъщи и дали няма да размислиш да оттеглиш заявката, защото са претоварени. Звъниш в голяма болница и ти казват, легла няма, но ако сте много зле елате, ще дадем кислород и ще чакате да се освободи легло. Къде ще чакаме, не знам, на стълбите сигурно.

    Трябва по-сериозно управляващите и не да упрекват и наказват болници а да овладеят епидемията.

    Но как ще овладеят и помогнат на цялата система като върнем всички присъствено, предвид, че епидемията рязко се разви с началото на учебната година. Та децата са основната връзка между всички системи, семейство, транспорт, групи, учители. И са безсимптомни преносители.

    Материал се наваксва, изгубен живот не се връща.

    Нередност?
Нов коментар