🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

СЗО: Европа е изправена пред шест тежки месеца на пандемия

ЕС може да одобри две ваксини до края на годината

Европа е изправена пред шест тежки месеца, тъй като отново е епицентър на пандемията от коронавирус, предупреждава Ханс Клуге, европейският директор на Световната здравна организация (СЗО). Досега на континента са регистрирани 15 738 179 инфекции и 354 154 смъртни случая заради COVID-19, пише ВВС.

По думите на Клуге миналата седмица жертвите на вируса в Европа са били над 29 000. Но новите заразявания намаляват заради влезлия в сила локдаун в много страни в ЕС след набирането на сила на втората вълна от пандемията през октомври.

Светлина в тунела

Според данните на СЗО Европа съставлява 28% от глобалните инфекции и 26% от смъртните случаи. Клуге изразява особено притеснение от ситуацията в Швейцария и Франция, където интензивните отделения в болниците са заети 95%.

"Все пак има светлина в тунела, но ще бъдат тежки шест месеца", казва той, визирайки работата по ваксините. И допълва, че скорошният напредък в разработките е обещаващ, но "поне в началото доставките ще бъдат ограничени". Затова социалната дистанция и носенето на маски остава най-добрите начини да се ограничи разпространението на вируса.

"Условна пазарна оторизация" в ЕС

На виртуална среща в четвъртък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС може да одобри две ваксини до края на годината. Става въпрос за "условна пазарна оторизация" на ваксините на Moderna и Pfizer-BioNTech през втората половина на декември, ако процесът върви безпроблемно.

Същевременно СЗО направи промени в настоящото си ръководство за коронавируса и сега препоръчва да не се използва remdesivir за лечение на хоспитализирани пациенти, независимо колко тежко е заболяването им. Според организацията няма доказателства, че remdesivir повлиява на риска от смърт заради COVID-9, съобщава CNN. Тази препоръка е обявена около месец след като компанията Gilead Sciences получи одобрение за remdesivir от американската Агенция по храните и лекарствата за лечение на инфекции от коронавирус.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар