🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Има ли фабрични дефекти в европейския закон "Магнитски"

Дългоочакваният режим, с който ЕС ще налага санкции за нарушения на човешките права, изисква единодушие и не включва корупцията

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен    ©  Reuters
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен    ©  Reuters

Външните министри на ЕС приеха правната рамка за европейска версия на американския закон "Магнитски", която ще позволява на съюза да замразява активи на лица и институции, както да забранява пътувания на замесени в сериозно погазване на човешките права по целия свят. Така ЕС се присъединява към САЩ, Великобритания и Канада, които от доста по-отдавна прилагат подобни режими. Но докато в тези страни санкциите се налагат по преценка на правителството, приетият от ЕС режим изисква пълно единодушие на страните-членки. В контекста на настоящия разнобой именно в полето на върховенството на правото и демократичните ценности, в чиято кулминация се превърна наложеното от Унгария и Полша вето върху новия европейски бюджет, очакванията от европейския закон "Магнитски" към момента не са много големи. А редица международни организации изразиха критики към отсътвието на корупцията в неговия обхват.

Какво включва новата рамка

Новата законова рамка се нарича "Глобален режим на санкции за човешките права" (Global Human Rights Sanctions Regime). Този режим ще позволи на ЕС да налага редица санкции на хора и организации, обвързани с тежки нарушения на човешките права по целия свят. На граждани и организации в рамките на съюза също ще им бъде забранено да предоставят достъп до активи на санкционираните лица и организации.

Нарушенията, за които европейският закон ще се отнася, включват геноцид, престъпления срещу човечеството, изтезания, произволни арести , задържания и убийства. Под санкциите ще попадат и ключови фигури в режими, в които нарушенията на човешките права са широко разпространени и систематични.

Магнитски без Магнитски

Приетата от ЕС рамка следва структурата на гласувания през 2012 г. в САЩ закон "Магнитски", наречен на починалия в затвора през 2009 г. руски адвокат Сергей Магнитски. Чрез този закон САЩ налагат санкции и замразяват активите на редица руски олигарси и политици, близки до Владимир Путин, и от години призовават ЕС да приложи подобен подход. Докато Европейският парламент до последно призоваваше името Магнитски да фигурира и в европейския акт, то отпадна като вариант след съпротивата на Гърция, Кипър, Италия и Унгария. Въпреки това актът бива наричан неофициално "Европейския закон Магнитски" и от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Ще има ли двоен стандарт

Санкциите по новия режим ще бъдат налагани от Съвета на ЕС по предложение на страна членка или на Върховния представител на ЕС за външните работи и политиката на сигурност. Те няма да заменят съществуващи санкции, налагани от ЕС, но създават нов инструмент за отговор на нарушенията на човешките права в държави като Беларус, Сирия и Венецуела и евентуално в Китай и Русия, ако Европейският съвет успее да постигне единодушие за тях.

Европейската комисия и отделни държави като Нидерландия предлагаха през последната година решенията за налагане на санкции да се вземат с квалифицирано мнозинство в Съвета на ЕС. В крайна сметка това предложение беше отхвърлено и решенията ще се взимат с единодушие от лидерите на страните в съюза. Това поражда редица въпроси за реалния ефект от утвърдения в понеделник механизъм и дали няма да се стигне до двойни стандарти, ако за едни и същи нарушения представители на едни държави бъдат санкционирани, а за санкционирането на други бъде наложено вето. Това се отнася най-вече за очакването за някакви действия по отношение на мръсните пари от Русия в Европа .

Без клептокрацията

Американският финансист и политически активист Бил Браудър, на когото Сергей Магнитски е бил адвокат и със защитата на когото се свързва рязкото влошаване на здравето му в затвора, е скептичен за ефекта от приетия европейски режим.. "Това правило за единодушие е реален проблем. Друг проблем на европейския закон "Магнитски" е, че той не включва клептокрацията, а само злоупотребата с човешки права. А това, което сме установили е, че клептокрациите и злоупотребите с човешки права вървят ръка за ръка. Разбира се, ние празнуваме днес, защото това е огромно събитие, но от утре започва работата за оказване на натиск над ЕС да налага санкции на злонамерени държави като като Русия и Китай. Законът на ЕС трябва да бъде надграден, за да включва и корупция ", коментира Браудър, който е движещата сила за приемането на закона "Магнитски" в САЩ, пред euronews.

Къде е корупцията

Въведената рамка засега не включва корупцията в списъка от дейности, подлежащи на санкции, каквито например са възможни в американския режим. Global Witness, Transparency International, Институтът "Отворено общество" и редица други международни НПО, следящи проблема с корупцията, критикуват новата мярка в отворено писмо.

"Отсъствието на корупцията от новия режим на санкции на ЕС рискува да изпрати посланието, че Европа е сигурно убежище за мръсни пари", пише старшият експерт в Transparency International Лора Брийо. Марго Молат, експерт от британското НПО Global Witness, също критикува отсъствието на корупцията от европейските мерки "Надяваме се ЕС да последва британския модел като без забавяния приеме отделен режим на санкции, насочени към корупцията", добавя Молат.

"Този нов режим на санкции е голямо постижение, но отсъствието на корупцията означва, че ЕС ще изостава от международните си партньори. Тъй като санкциите са най-ефективни, когато се налагат координирано, ЕС рискува да се окаже слабата връзка в глобалната битка срещу корупцията", смята Тинатин Цервадзе, политически анализатор в "Отворено общество".

На европейско ниво литовският външен министър Линас Линкявичус също призова режимът да бъде разширен, така че да отговаря на американския си прототип и да включва и случаи на корупция. Според лидера на либералите от Renew Europe в европейския парламент Дачиан Цолош, цитиран от euobserver, ЕП ще "продължи... да се опитваме да подобрим новия инструмент".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    eel54624714 avatar :-|
    eel54624714
    • + 1

    "Докато Европейският парламент до последно призоваваше името Магнитски да фигурира и в името на европейския акт, един от компромисите беше то да отпадне след съпротивата на Гърция, Кипър, Италия и Унгария."

    Този списък е много показателен. Това са страните-путинофили в ЕС. Цяло чудо е, че и Бг не е оказала съпротива, но пък е разбираемо с оглед на текущите проблеми на Борисов.

    Нередност?
Нов коментар