НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

ЕС пред избор: ако успокои Орбан и Моравецки, ще разочарова гражданите на Унгария и Полша

Такова решение ще поослужи като гориво за преминаване към авторитаризъм и в други европейски страни

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Мате Варга е основател на aHang (theVoice), най-голямата мрежа за граждански активизъм в Унгария, и президент на фондация " Граждански колеж". Текстът е предоставен от базирания в Лондон Европейски съвет за външна политика.

Докато европейските лидери се събират в Брюксел тази седмица в опит да отключат блокираните 1.8 трилиона евро финансиране от ЕС, общински сгради във Варшава и Статуята на свободата в Будапеща ще бъдат облени в синя светлина. Съвместната инициатива на активистки групи и кметовете на тези градове е предупреждение за тъмния път напред, ако ЕС стои настрана, докато върховенството на правото угасва в Полша и Унгария. Това е призив за солидарност с милионите граждани на двете страни, които твърдят, че финансирането от ЕС трябва да зависи от отстояването на този фундаментален принцип на демокрацията.

Отпускането на средствата от ЕС за възстановяване на кризата от COVID-19 и от бюджета за 2021 - 2027 г. беше блокирано от унгарския премиер Виктор Орбан и полския му колега Матеуш Моравецки заради нежеланието им да приемат, че членството в ЕС трябва да зависи от спазването на такива ценности.

Това, разбира се, не е нова битка за тези двама лидери. Вече години наред ние в Полша и Унгария сме принудени да се борим с нашите национални правителства, подкопаващи основните европейски ценности: демокрацията и правата на човека. Стотици хиляди от нас излязоха на улицата, година след година, за да протестират срещу налагания контрол върху медиите, съдебната система и демократичните системи в двете страни.

Списъкът с нарушения на върховенството на правото и посегателствата върху гражданското общество, съдебната независимост и свободата на медиите в нашите страни е дълъг. И докато пиша това, PKN Orlen - полската държавна петролна компания, току-що купи Polska Press, частна медия, която достига до 11 милиона поляци всеки ден. Опасенията, които това предизвиква, са напълно основателни предвид модела, по който се развиха събитията в Унгария на Орбан. Там независимите медии попаднаха една след друга в ръцете на проправителствени фигури - до степен, че сега почти не съществуват независими или критични към правителството издания.

Не е преувеличено да се каже, че демокрацията е застрашена в Полша и Унгария. В голямо проучване през миналата година две трети от поляците (64%) посочват, че върховенството на закона се подкопава в тяхната страна. А в Унгария 58% от анкетираните смятат, че политическата им система е "счупена".

Все още помня тържествата в родния си град, когато Унгария се присъедини към Европейския съюз през 2004 г. За онези, които са израснали зад желязната завеса, беше момент, в който нещата изглеждаха необратими. Заради членството си в ЕС успяхме да направим реформи, които да затвърдят и укрепят върховенството на правото, да гарантират свободи и да ни позволят да живеем и да просперираме като европейци. И това е позиция, която се отразява в проучване след проучване - в неотдавнашно 73% от поляците и 65% от унгарците смятат, че членството в ЕС е добро за просперитета на страната им.

В aHang и Akcja Demokracja (полска гражданска мрежа - бел. ред.) имаме подкрепа от стотици хиляди граждани в Унгария и Полша, които са убедени, че финансирането от ЕС трябва да бъде обвързано с върховенството на правото. Това са настроения, които са широко разпространени и които се игнорират от управляващите.

Тази седмица лидерите на ЕС са изправени пред избор. Те могат да успокоят Орбан и Моравецки и да разочароват гражданите на Унгария и Полша, които страдат от потъпкването на основните свободи. Това би насърчило двамата лидери и ще покаже на други лидери в ЕС, че тактиката за изнудване може да бъде ефективна. Такова решение ще послужи като гориво за по-нататъшно преминаване към авторитаризъм в Европа. И в крайна сметка ще доведе до ненужно разбиване на ЕС-27.

Алтернативата е да се изправят срещу тези "хартиени тигри" и да застанат с гражданите на тези две държави в защита от нашите ценности като европейци.

От името на стотици хиляди граждани от Унгария и Полша ги призоваваме да отстояват твърдо натиска на Орбан и Моравецки и да дадат пример за това как Европа се отнася към автократите. Европейските лидери не трябва да правят компромиси по отношение на демокрацията и върховенството на закона, а да ги защитават на всяка цена. Ние като европейци ще бъдем по-силни заради това.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар