НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

ЕК може да изключи Унгария и Полша от възстановителния фонд за 750 млрд. евро

Това е възможност, ако не се намери решение относно блокажа за бюджета до следващата седмица

Европейската комисия може да пристъпи към създаването на фонда за възстановяване от пандемията в размер на 750 млрд. евро без Унгария и Полша, ако няма решение относно блокажа за бюджета на срещата на лидерите на ЕС на 10-11 декември. Това е заявила председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в разговор с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, твърдят източници на Politico.

Фон дер Лайен е посочила, че иска да спаси възстановителния фонд чрез сътрудничество между 25 страни - членки на ЕС. Подобен ход би означавал, че ЕП няма да гласува за одобрението на свързания седемгодишен бюджет на съюза.

Какви са опциите

Унгария и Полша блокират финансовия пакет заради опозицията си към обвързването на евросредствата със спазването на върховенството на закона. Висш представител на ЕК коментира, че още не е взето решение как точно ще се отговори на тяхното вето и "централният сценарий" продължава да бъде, че на срещата на лидерите на ЕС диспутът ще бъде разрешен.

Засилено сътрудничество е процедура, позволена според европейските договори, при която група страни придвижват даден процес, ако 27-те членки не успеят да постигнат съгласие, като на останалите е позволено да се присъединят по-късно, ако решат. Друга опция за изключването на Унгария и Полша би била създаването на фонд извън структурите на ЕС чрез междуправителствен договор. Но според висшия представител на ЕК това би означавало, че "трябва отново да се измисля колелото и ще отнеме време".

Извънреден бюджет?

Възстановителният фонд е част от финансов пакет за 1.8 трлн. евро, включващ многогодишната финансова рамка за 2021 - 2027 г. Сформирането на фонд от 25 страни членки би се отразило на одобрението на многогодишната финансова рамка, посочва представител на ЕП. Седемгодишният бюджет и възстановителният фонд бяха договорени като пакет още през юли.

Ако многогодишната финансова рамка не бъде одобрена преди края на годината, тогава влиза в сила извънреден бюджет. Представителят на ЕК твърди, че това ще има големи последици върху възможността за разходи на ЕС, особено относно кохезионната политика, която може да се окаже орязана с 50-75%.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 2
    • + 3

    Точно така! Сърдитко Петко - празна му торбичка. Рекетьорите ще подсмърчат отстрани.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    Да припомня, че ЕС беше замислен като съюз на равноправни държави, а не като провинции, подвластни на глобалеещия се Брюксел, все пак.

    Да, господстващата сила във всеки един парламент може да прокара каквито пожелае идиотизми (прекрасен пример за това е НС в БГ, което видимо не прави нищо друго), но по-важно е какво следва след идиотизмите и по-конкретно тая с изключване на Полша и Унгария от възстановителния пакет.
    А в изтляващия ЕС се задава разцепление по подобие на това в изтляващото Нато, където Турция блокира всички, засягащи интересите й документи. И тъй като според основополагащите ЕС договори решенията в Евросъвета се вземат с консенсус, почти е сигурно, че решения няма да могат да се вземат, защото Полша и Унгария просто ще ги блокират...

    Разделението на ЕС на Стара и Нова Европа беше стратегически инициирано от САЩ преди 2 г. с реинкарнацията на стария Пилсудски замисъл Триморие за санитарен коридор север-юг, който да изолира Русия от Германия. Сегашният проект Три морета включва Прибалтите, Полша, Унгария, Румъния, Чехия, Словакия, Австрия, Словения, Хърватска и БГ. Само ГДР липсва, за да се очертаят границите на соца...
    Апропо: Германия изрази желание да се включи в инициативата, но не бе приета... Защо ли?

    Сбогом, ЕС! Тази реколта брюкселските зелки ще те закопаят предсрочно...

    Нередност?
Нов коментар