Защо Букурещ спечели състезанието за Центъра за киберсигурност на ЕС

Румънската столица се възползва от нежеланието на националните правителства въпросът за киберсигурността да се гледа в Брюксел

   ©  Николай Дойчинов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Миналата седмица Букурещ спечели оспорваната надпревара между седем европейски града за домакинство на нов хъб за научни изследвания на ЕС в сферата на киберсигурността. Със събраните 15 гласа румънската столица победи Брюксел, Мюнхен, Вилнюс, Варшава, Люксембург и Лион във вота на външните министри на ЕС миналата сряда. Първоначално се планираше т.нар. Европейски център за компетенции в киберсигурността да бъде базиран в Брюксел, но разразилата се борба за власт между Европейската комисия и държавите членки даде шанс на кандидатурите и на други градове, пише европейският Politico.

Според изданието Букурещ има пет ясни предимства, поради които спечели домакинството на хъба, който ще разпределя милиарди евро в научно финансиране годишно за вкарването в употреба на най-новите технологии за киберсигурност, стартъпи, малки и средни бизнеси, укрепване на сигурността на мрежите в ЕС и "смаляване на недостига от умения в киберсигурността" в съюза.

Добри IT компетенции

Според Politico Румъния успешно изгражда бранд в ЕС като технически грамотна страна с добре развит капацитет за киберсигурност, на който правителството набляга през последните години. Изданието посочва и че държавата е трета в Европа по жени-служители в IT сектора и има качествен широколентов достъп до интернет.

Букурещ не е Брюксел

Дискусията за киберсигурността навлезе сред болезнените теми за правителствата в ЕС, когато става дума отдаването на власт и суверенитет в области като националната сигурност, посочва Politico. Така първоначалните планове центърът за киберсигурност да отвори врати в белгийската столица срещнаха широка съпротива и доведоха до удължаване на преговорите. Румънската столица победи Брюксел с едва три гласа и благодарение кампания от страна на дипломатите си да не се концентрират всички решения на ЕС в Брюксел.

В Букурещ няма европейска агенция

Букурещ беше кандидат за домакин и на двете европейски агенции, които след вота за Брекзит трябваше да напуснат в Лондон. В крайна сметка Европейската лекарствена агенция отиде в Амстердам, а Европейския банков орган - в Париж. Това създаде и напрежение между по-старите и богати членки на ЕС и държавите членки от Централна и Източна Европа, които се почувстваха пренебгегнати от съюза. Изборът на Букурещ е и маслинова клонка за ЦИ, отбелязва изданието. Центърът за киберсигурност не се води официална европейска агенция, но ще създаде около 80 висококвалифицирани работни места и е ясен знак, че ЕС разпознава IT капацитета на Румъния.

Засилена киберсигурност

Румъния претендира, че през последните години е засилила киберсигурността си. Тя е и една от малкото държави в ЕС, въвели по-стриктни правила за телекомите си, с които цели да намали зависимостта от китайски 5G технологии, и първата в ЕС, която подписа меморандум за разбирателство с администрацията на Доналд Тръмп за изтласкване на "високорискови" китайски компании като Huawei от националните 5G мрежи. Китайският гигант дори е заплашил, че ще оспори новите румънски закони в съда.

Букурещ е по-евтин от Брюксел

Не на последно място една от заявките, които Букурещ е направил в кандидатурата си, е че е "скромна дестинация", където животът е евтин. За сградата на новия център за компетенции румънското правителство е предложило избор между реставрирана неокласическа вила, модерна офис сграда и 8-етажен блок, строен между двете световни войни.