🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гражданите на Великобритания вече не могат да купуват земя в България

Забраната не засяга заварените случаи, както и покупката на други недвижими имоти - апартаменти, къщи и т.н.

   ©  Цветелина Ангелова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

От 1 януари гражданите и фирмите от Великобритания вече не могат да придобиват земя (в т.ч. земеделска земя, гори и горска земя) в България освен по наследяване по закон. Причината за забраната е, че те имат статута на лица от трети за Европейския съюз държави в резултат на изтичането на 31 декември на предходния период по Споразумението за оттегляне на Обединението кралство от съюза.

Забраната не засяга придобиването на собственост върху други недвижими имоти (апартаменти, къщи и т.н.).

Съгласно споразумението от 30 декември 2020 г. България изрично е изразила резерва, като е запазила действието на чл.22 от Конституцията ("чужденци и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя при условията, произтичащи от присъединяването на Република България към Европейския съюз или по силата на международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България, както и чрез наследяване по закон"), чл. 3 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и чл. 10 от Закона за горите.

Според доц. Боряна Мусева, ръководител на катедра "Международно право и международни отношения" в Юридическия факултет на Софийския университет, забраната не засяга заварените случаи. "В споразумението за търговия и сътрудничество няма уредба на този въпрос, следователно той трябва да бъде решен на национално ниво", коментира тя пред "Капитал", уточнявайки, че "българското позитивно право не предвижда специална правна уредба, която да въвежда задължение, срок и процедура за прехвърляне на правомерно придобита земя".

При това положение, отбелязва доц. Мусева, британските граждани и фирми, придобили земя в България до 31 декември 2020 г., се ползват със закрилата на Конституцията, която казва, че отчуждаването на правото на собственост може да се осъществи, ако са налице едновременно три предпоставки: "въз основа на закон, при наличие на държавни или общински нужди, които не могат да бъдат задоволени по друг начин след предварително и равностойно обезщетение". Тя прави паралел с лицата, които са се отказали от българско гражданство и фактът, че това не води до загуба на правото им на собственост върху притежаваните от тях земи.

Забраната може да бъде заобиколена, ако британските граждани са собственици на търговско дружество, регистрирано в България. Доцент Боряна Мусева коментира, че тази възможност съществува само за земи, които се намират в урбанизираните територии, защото Законът за собствеността и ползването на земеделските земи забранява търговски дружества, в които съдружници или акционери са чужденци, да притежават земеделски площи.