НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

ЕС преодоля блокажа за бюджета и възстановителния фонд за 1.8 трлн. евро

Компромисът относно ветото на Будапеща и Варшава позволява на всички страни да се обявят за победители. Но механизмът за върховенството на закона остава

Според Орбан "здравият разум е надделял"
Според Орбан "здравият разум е надделял"
Според Орбан "здравият разум е надделял"    ©  Reuters
Според Орбан "здравият разум е надделял"    ©  Reuters

"Сега можем да изградим наново нашите икономики." Така председателят на Европейския съвет Шарл Мишел коментира постигането на споразумение за преодоляване на блокажа относно бюджета на ЕС и фонда за възстановяване от пандемията на стойност 1.8 трлн. евро, наложен от Полша и Унгария, които не бяха съгласни с обвързването на евросредствата със спазването на върховенството на закона.

В крайна сметка всички страни се съгласиха с компромиса, договорен от Германия, макар че реално нищо не се променя във финансирането и контрола на изразходваните средства за следващите няколко години. Според сделката текстът на новата мярка остава непроменен, но няма да бъде използван, докато Полша и Унгария не опитат да оспорят законността му в Европейския съд и не получат решение по казуса.

Блокажът разкри разделението в ЕС относно неговите базови ценности, което само ще се разраства през идващите месеци и години, пише Politico. Той заплашваше прилагането на седемгодишния бюджет на ЕС, което щеше да означава орязване на плащанията за страните членки на фона на негативните икономически ефекти от корона кризата.

И Орбан, и Макрон са доволни

Компромисът позволи на всички страни да заявяват, че са победители. Унгарският премиер Виктор Орбан коментира, че "здравият разум е надделял". Докато според френския президент Еманюел Макрон "току-що приехме твърдо споразумение за механизма, което да приложим и с което да спазваме върховенството на закона". Словенският премиер Янеш Янса обобщи: "Нито добра, нито лоша сделка. Типичен компромис на ЕС."

В текста със заключенията си от срещата в Брюксел европейските лидери призовават Европейската комисия да се въздържа от въвеждането на механизма за върховенството на закона, докато не бъде обявено решението на Европейския съд. В четвъртък Полша и Унгария заявиха, че ще поискат от институцията да се произнесе по въпроса - те ще заведат дело за анулиране на декларацията, която беше одобрена на Европейския съвет. Това означава, че поне дотогава двете страни ще получават евросредства по действащите в момента правила. Съдебната процедурата може да отнеме две години, отбеляза Reuters. Но може да се случи и по-бързо, като според зам.-председателя на ЕСК Вера Йоурова "говорим по-скоро месеци, отколкото за години".

Забавяне с месеци

Анализ на Politico обобщава, че на практика този компромис означава, че прилагането на механизъма ще бъде забавено поне с месеци, а може би и повече. Също така се подчертава, че той важи само за бюджета за 2021 - 2027 г. и за възстановителния фонд и че "Европейският съвет ще се стреми да формулира обща позиция", ако дадена страна, изправена пред санкции, поиска обсъждане на своя случай. Това означава, че въпросът може да достигне до лидерите на ЕС, но не се казва, че те ще могат да блокират санкциите. Тоест няма да се стига пак до ситуация, в която Полша и Унгария да пазят сами себе си и една друга от наказания.

Същевременно холандският премиер Марк Рюте, който настоява за обвързване на евросредствата със спазването на демократичните норми, е обявил три условия - да чуе мнението на Европейския парламент относно предложената сделка; да получи уверения от адвокатите на Европейския съвет, че обхватът на механизма е непроменен; да получи уверения, че дори въвеждането на механизма да бъде забавено, Европейската комисия ще може със задна дата да се занимава с нарушаването на върховенството на закона. По-късно Рюте заяви, че е останал доволен и по трите точки.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    Ако драгият читател е изпаднал до положение да се информира единствено от Капитал, ще остане с измамното впечатление, че ЕС е "челичен колос", както биха се изразили и сродните му пропагандни тояги от времената на Гьобелс и Суслов...

    Реално това е поредната криза на ЕС преодолявана с необходимостта от все по-големи компромиси, която все по-видимо показва обострянето на генетичните дефекти на съдружието.
    И да се тръби, че отново и вълкът сит, и агнето цяло, е твърде елементарно замацване на структурните проблеми на съюза. които с всеки следващ етап се изострят все повече и повече и искат много енергия за преодоляването им..

    В основополагащите и все още неотменени договори на ЕС е заложено правото на равнопоставеност на страните, а оттам и консенсусното начало при вземане на решения. Сега се вижда от самолет, че тези принципи стават все по-тясна обувка за "първите сред равни" Германия и Франция за налагане на техния модеи те търсят старото блоково начало и налагане на принципа на висшегласието.

    Това е подмяна на замисъла на бащите-основатели на ЕС.

    В този ред на мисли "преодоляването" на ветото на Полша, Унгария и Словакия не е никаква победа на "здравите сили", а е ревизия на принципите, на които леж(еше)и ЕС.

    И по същество - отстъпвайки, управляващите Полша и Унгария партии получиха време и пари, за да подготвят и спечелят и следващия кръг парламентарни избори, които в Унгария са през 2022 г.
    Освен това новите правила за действие на механизмите на т.н. върховенство на закона ще влязат в сила в неопределено бъдеще, защото Варшава и Будапеща успяха да наложат в документа уточнението, че ЕК е длъжна да създаде каталог на принципите, по които ще действат новите правила, т.е. ясно да ги дефинира.
    Докато това не стане, тълкуванията на механизмите могат да се обжалват в Съда на ЕС и ЕК ще е задължена да преустановява работата по темата всеки път до произнасяване но съда.

    С процедурни хватки недоволните реално и абсолютно правомерно могат за достатъчно дълъг период да блокират въпросните решения. И така да ги обезсмислят.

    Пък от друга страна тези действия предизвикват и своебразно блоково противопоставяне в ЕС, защото страни като Нидерландия и скандинавските реагират остро на германското "съглашателство" с Орбан и Качински.

    И накрая - що за език е законно избраните правителства на европейски държави, членки от десетилетия на "най- демократичния съюз" в ХХІ , да се наричат "режими"?!
    Да, от гл.т. идеологическата насоченост на редакционната политика на Иконо те са на обратните на техните позиции, но пък и платена медия да раздава оценки е като да се допитваме по фундаментални въпроси до предлагащата ни се красавица от горния коментар 1...

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • + 2

    А ако не са режими, според теб какво са? Процъфтяващи демокрации може би? И ние вървим по техния път и да ти кажа, от това нищо добро няма да излезе. Няма авторитарна държава на тази планета, в която хората живеят добре. За други планети не знам.

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Да му се не види този гнил запад, дето се клати с десетилетия от криза в криза и там пак се живее многократно по-добре от отружения руснак.

    100 000 думи за поредния пасквил. Най-силни и неделими са държавите, които ти подкрепяш. Там, където бият протестиращи и трепят журналисти.

    Нередност?
Нов коментар