София изпусна 260 млн. лв. от програма "Околна среда" за канализация в кварталите

Причината е, че общината не е подготвила проекти за отделна - битова и дъждовна канализация, както изисква ЕС, а е предложила да направи смесена

В квартал "Драгалевци" отходните води се отвеждат в реката.
В квартал "Драгалевци" отходните води се отвеждат в реката.
В квартал "Драгалевци" отходните води се отвеждат в реката.    ©  Надежда Чипева
В квартал "Драгалевци" отходните води се отвеждат в реката.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вместо с мегапроект за 400 млн. лв., с който да изгради липсващата канализация в редица квартали, София ще кандидатства по програма "Околна среда" само за 140 млн. лева. Днес, реално в последния момент, Столичният общински съвет даде старт на процедурата, която сега трябва да получи зелена светлина от ЕС. Проектите пък трябва да приключат изцяло до 2023 г., за да се вместят в сроковете на програмата, което е доста трудна задача.

В края на миналата година кметът Йорданка Фандъкова заяви, че се предвижда нови ВиК мрежи да бъдат изградени в много квартали. Но сега се разбира, че част от тях няма да се случат в този програмен период, защото не отговарят на изискванията на европейската организация "Джаспърс" канализацията да бъде разделена - битова и дъждовна. Общината обаче е предвидила такава единствено за "Драгалевци", "Обеля" и "Бенковски", докато за кв. "Суходол", "Кръстова вада-изток" и др. проектите са за смесена ВиК мрежа. Защо проектите не са били изработени правилно, така и не стана ясно.

"Засега това, което предлагаме, е максимумът. Ние предпочитаме смесена канализация, защото искаме да има поне някаква, но това предвиждат промени в законодателството на ЕС. То е по-добро от гледна точка на екологични норми", коментира по този повод общинският съветник от ГЕРБ-СДС Прошко Прошков.

Общата стойност на всички разработени проекти за пълно съответствие с изискванията на Европа, в трите агломерации с над 10 000 жители - София-град, Банкя и Нови Искър, е над 1.3 млрд. лв.

До следващия програмен период

Единствената възможност пред общината остава да включи наново предложенията за останалите квартали без канализация в следващия програмен период, но това означава, че поне още няколко години такива проекти няма да се изпълняват, а и ще трябва да бъде осигурено по-голямо съфинансиране за тях.

Това неминуемо ще засили недоволството в "Овча купел", "Модерно предградие"," Горубляне", "Враждебна", "Христо Ботев", "Факултета" и "Малашевци", които от години чакат за канализация, и ще доведе до проблеми за развиващите се квартали като "Манастирски ливади-изток" и "Кръстова вада".

От "Демократична България", както и независимият общински съветник Борис Бонев, припомниха, че от години управляващите говорят за изграждането на ВиК мрежата, но дори и сега, когато има налични средства, това не се случва по план. "В последния момент - последната сесия, в последната година от програмния период Столична община решава да кандидатства за 90 от възможните 400 млн. лв. по оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г. За сравнение: Бургас е сключил договор за 459 млн. лв.

"Варна - 138 млн. лв., Пловдив - 137 млн. лв., Сливен - 131 млн. лв., Русе - 131 млн. лв., Стара Загора - 121 млн. лв., Перник - 100 млн. лв.", коментира още общинският съветник от ДБ Методи Лалов. Предложението на групата е средствата за канализация да бъдат включени от правителството в стълб "Зелена България" на Националния план за възстановяване и устойчивост на България. "Това е план, който според ЕК следва да бъде пълен именно с подобна екологична инфраструктура", твърдят от "Демократична България".

Без алтернатива

Според кмета на район "Овча купел" Ангел Стефанов още в края на лятото се е появило съмнението, че проектът за канализация в квартала за над 37 млн. лв. може и да не се реализира. Така и обаче не е получил потвърждение от общината дали ще отпаднат. "Моята позиция беше, че ако случайно това се случи, трябва бързо и всеобхватно да се търси алтернатива. Ние в районната администрация например имаме готовност и кандидатстваме за някои участъци в ПУДООС, но размера на финансирането там е несравнимо по-малък. Очаквам Столичната община да заложи в бюджета си за 2021 капиталови разходи за канализация, както и да се разкрият големите резерви в инвестиционната програма на "Софийска вода" за решаването на този брадясал проблем", коментира Стефанов за "Капитал".

Според него е трябвало експертите от "Джаспърс" да отидат на терен, за да придобият реална представа за ситуацията и да се прецени от екологична гледна точка доколко са удачни сегашните изисквания. "Много къщи използват септични ями, които не се поддържат добре, има изградени незаконни канални отклонения, които се заустват в дерета или направо се изливат по улиците. В Горна баня на няколко места има фекални реки по улиците, и фекални блата между къщите, пълнят се мазета в малките блокчета", обяснява Стефанов и дава следният пример за напрежението в района: "През годината искахме да поправим настилката на малка уличка, отново в Горна баня. Местните хора спряха техниката и ни изгониха, защото искаха от нас канализация, а не "демонстрации" с асфалт."

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    orchis avatar :-|
    orchis
    • + 4

    Пълен разплох

    Нередност?
  • 2
    khmerrouge avatar :-|
    khmerrouge
    • + 4

    е сега пък и канализация, и в момента набиват парици в "луксозни" имоти в тези квартали, с канал ще станат цените като в Монте Карло.

    Нередност?
  • 4
    novr2 avatar :-(
    novr2
    • + 3

    Още 260млн загубени. Това що го няма по всички новини и статистики? Оп май забравям на кого са 80% от медиите и на кое място сме по медиина свообода (сигурно сме паднали и под 119то).

    Нередност?
Нов коментар