🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

София прави втори опит за по-скъп ремонт на банята в "Овча купел"

Освен басейни в банята ще има и изследователски помещения и лаборатории, за да бъде осигурено европейско финансиране

В момента сградата е в аварийно състояние
В момента сградата е в аварийно състояние
В момента сградата е в аварийно състояние    ©  Регионален исторически музей
В момента сградата е в аварийно състояние    ©  Регионален исторически музей
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Година след като прекрати търга за обновяване на банята в "Овча купел" заради недомислици, Столичната община обяви наново обществената поръчка за ремонт на нефункциониращата от две десетилетия сграда. Той ще струва с близо 1 млн. повече от обявената прогнозна стойност в миналата процедура или 3.55 млн. лв. без ДДС. От тях 2.6 млн. лв. са осигурени през 2018 г. от програмата "Наука и образование за интелигентен растеж", която включва ремонта на банята в по-голям проект за център за върхови постижения. Останалите близо 1 млн. лв. общината ще трябва да отдели от бюджета си, като към момента такова финансиране не е осигурено, пише в документацията на обществената поръчка.

Срокът за подаване на офертите е 4 март, а критериите за оценка - предложената цена и качеството, са с еднаква тежест. Изпълнителят ще трябва да изпълни проекта за 300 дни, което означава, че банята може да бъде обновена до средата на следващата година.

Не само баня, но и модерен изследователски център

Миналата процедура беше спряна, защото се оказа, че общината не е съгласувала проекта с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Впоследствие той изпрати становище, че проектът не е съобразен с историческата стойност на сградата, както и че не могат да се допуснат промени във функциите на обекта. А такива се предвиждаха, защото според първоначалния проект банята трябваше да се превърне в "рекреативен и иновативен център", където да се провеждат и интердисциплинарни изследвания и практики в интегрирани екипи, като запази "активно присъствие на минералната вода".

Сега НИНКН е направил нужните проучвания и е изследвал възможните намеси. Впечатление прави, че все пак са допуснати "изследователски помещения", включващи лаборатория за социални иновации, "рекреативен хюман дизайн", лаборатория за анализ и дигитализация на аудиовизуалното наследство и др.

Причината това да не е в разрез с функциите на сградата най-вероятно е, че в периода от 1933 до 1989 г. тя всъщност е била част от Комплекса за здравеопазване с хигиенни, рехабилитационни и изследователски функции, като дори е запазила работещи помещенията с изследователски функции до 2002 г., когато е затворена.

Именно заради това общината е успяла да защити и финансирането по проект "Изграждане и развитие на център за върхови постижения "Наследство БГ" по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

А басейните къде?

Басейни ще има само на партерния етаж на сградата, пише в новия идеен проект към обществената поръчка. Там ще има зона за водна гимнастика, басейн за воден масаж, такъв с интензивен воден масаж, топъл басейн, курни, кнайп патека, парна баня, терапия с кал и луга, парафинотерапия, вани за иновационни и традиционни терапии, перлена вана и "пеещи" душове.

На същия етаж ще има приемна зона, състояща се от бар за напитки и храна, зона за релакс и медитация. Там ще са разположени и изследователските помещения. СПА функции ще осигурява сутеренът, където се планират четири вида сауна - билкова, руска, финска, аромаcayнa и дp. Там ще има и зала за солна терапия, зала за масажи, терапии за лице и коса.

На първия етаж се планират помещения със съпътстващи функции - ще има конферентна музикална зала, както и компютърна такава, визуална зала за VR (virtual reality) демонстрации, както и лаборатория за анализ на наследството. Вторият етаж пък ще е изцяло зает от зона за обществено обслужване и почивка.