Драгалевци и Симеоново може най-сетне да имат канализация до края на 2023 г.

С голямо забавяне Столичната община обяви процедури за довършване на ВиК мрежите в няколко софийски района на обща стойност 114 млн. лв.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В столичния квартал Драгалевци няма нито един метър официално изградена канализация. В съседния Симеоново само една от всеки 10 къщи е свързана с мрежата за отпадни води. Подобно е положението в още редица квартали на София, като според официалния анализ на общината към момента около 24% от територията й, или около една четвърт от града, няма канализация. По-притеснителното е, че въпреки европейските милиони и икономическия подем през последните 10 години положението не се е променило съществено - през 2010 г. около 30% от столицата е била без канализация.

От началото на 2014 г. София имаше възможността да получи близо 400 млн. лв. от оперативна програма "Околна среда" точно за ВиК мрежи в тези проблемни райони. Администрацията обаче се провали с подготовката на проектите и сега ще разполага с много по-малко пари - около 140 млн. лв. Заради забавянето на процедурите пък теоретично има голяма опасност изпълнението на проектите да излезе извън сроковете на оперативната програма и съответно дори малкото европейски средства да не може да се усвоят.

Едва в сряда, на 28 април, местната власт обяви обществените поръчки за общо 114 млн. лв. за изграждането на канализацията в седем квартала. Става дума за Драгалевци, Симеоново, Банкя, Бенковски, "Обеля", Суходол, "Кръстова вада" и Нови Искър, като повече от половината пари са само за първите три.

Документи във всички търгове ще се приемат до началото на юни и при бърз развой и без обжалвания, до договори може да се стигне в края на годината, след което избраните изпълнители ще имат максимум две години - до края на 2023 г., да проектират и завършат изцяло обектите си и да ги въведат в експлоатация. Това обаче е изключително малко за подобни задачи и рисковете от закъснение са големи.

Разпределение на средствата по райони

  • "Драгалевци" - 35.7 млн. лв.
  • "Симеоново" - 14.5 млн. лв.
  • "Банкя" - 28.9 млн. лв.
  • "Бенковски" - 3.3. млн. лв.
  • "Обеля" - 5.8 млн. лв.
  • "Суходол" - 2.9 млн. лв.
  • "Кръстова вада" - 2.3 млн. лв.
  • "Нови Искър" - 20.5 млн. лв.


Критичният Драгалевци

Най-много пари - 35.7 млн. лв., са предвидени за нова канализация в уж престижния кв. Драгалевци. От проектната документация към търга става ясно, че там до момента няма изградена канализация. "В активите на "Софийска вода" няма данни за въведена в експлоатация съществуваща канализационна мрежа на територията на кв. Драгалевци, пише в документите. Само част от еднофамилните жилища, хотели и ресторанти имат изградени малки локални пречиствателни станции за битови отпадъчни води. Други изливат водите си директно в реките, които преминават в близост. Тези, които са по-отдалечени от деретата, пък имат попивни кладенци или септични/изгребни ями.

Към настоящия момент има изграден само един главен канализационен клон за битови води, но неговата дължина е едва 295 метра, пише още в документацията. Въпросният участък се намира под Околовръстното шосе при кръстовището с бул. "Черни връх", като тръбата е затапена, тъй като липсва приемник на територията на кв. "Кръстова вада - изток". С други думи, засега колекторът е напълно неизползваем.

С изпълнението на проект е планирано да се изградят над 34 км. нова канализационна мрежа в Драгалевци.

Какво още

За изпълнението на всички разработени проекти за канализация в трите агломерации на столицата - София-град, Банкя и Нови Искър, ще са нужни над 1.3 млрд. лв. Сега са налични около 10% от тези средства, като няма ясен хоризонт кога и откъде могат да бъдат намерени останалите.

А нуждите наистина са големи. В кв. Симеоново степента на изграденост на канализационната мрежа е едва около 12%. В другите зони ситуацията е подобна, въпреки че постоянно се строят нови сгради и проблемът се задълбочава.

Сега рискът е поръчката отново да не е направена правилно и в срок и така да се загуби и малкото уж гарантирано еврофинансиране.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vzoran avatar :-|
    vzoran
    • + 4

    София доста намирисва, което говори за проблеми в канализацията на града. Това че селата са станали квартали без да имат канализация е друг проблем. Очаквам положението да се влошава, защото всяка нова сграда добавя своя "аромат" към града, а напоследък нови сгради много има.

    Нередност?
  • 2
    voda avatar :-|
    The investor
    • - 1

    Канализация в Бусманци, което е вътре в околовръстното на София кога?

    Нередност?
Нов коментар