🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Чехия и Словакия блокират българските опити за "арбитър за историята"

България става все по-непопулярна в ЕС заради замесването на европейските механизми в спора й със Северна Македония

Външните министи на Чехия и Северна Македония Томаш Петржичек и Буяр Османиtwitter @TPetricek
Външните министи на Чехия и Северна Македония Томаш Петржичек и Буяр Османиtwitter @TPetricek
Външните министи на Чехия и Северна Македония Томаш Петржичек и Буяр Османиtwitter @TPetricek
Външните министи на Чехия и Северна Македония Томаш Петржичек и Буяр Османиtwitter @TPetricek
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Темата за фалшификацията на историята е изключително вредна за процеса на разширяване на ЕС и създава потенциал за по-нататъшни усложнения", се казва в общо становище на министерствата на външните работи на Чехия и Словакия. Двете страни са са блокирали заключенията от среща на външните министри на ЕС тази сряда, свързани с присъединяването на нови страни към съюза.

България не е спомената поименно в становището на Чехия и Словакия, но от документа и от коментара на българското външно министерство по темата става ясно, че България е наложила изискване в заключенията на Съвета за "изречение за важността на договорите на Република Северна Македония с България и Гърция, както и че тяхното прилагане ще доведе до край на всички претенции, основани на грешно интерпретиране на историята". Така опитите на София да наложи ултимативните си искания за интерпретацията на историята в Северна Македония чрез процедурните механизми на ЕС вече се сблъскват с официална съпротива от други държави в него.

Против историческите спорове на сцената на ЕС

От МВнР първоначално коментираха в четвъртък, че две държави, които по-рано са подкрепили заключенията от срещата на външните министри на ЕС в сряда, са ги блокирали неочаквано за България, но не назова страните. Пъ-късно външните министерства на Чехия и Словакия потвърдиха, че те са блокирали документа заради потенциалната вреда, който той може да нанесе на разширяването на ЕС.

Двете държави посочват, че блокираният документ може да доведе до допълнителни усложнения и за процеса, и за взаимоотношенията на държавите-членки. "Няма да позволим ЕС да бъде арбитър за нашата обща история, за това как определяме своята идентичност или за езика, който използваме", посочват външните министерства на Чехия и Словакия и добавят, че подобни въпроси се решават двустранно от засегнатите страни. Чехия и Словакия изразяват дълбоко разочарование, че преговорните рамки на Северна Македония и Албания не бяха одобрени.

Всеки има някакъв исторически спор

"Чехия и Словакия всъщност са казали това, което много страни в Централна Европа мислят. А именно че в момента, в който вкараме историческите спорове в документи на ЕС, това може да отвори кутията на Пандора", коментира пред "Капитал" директорът на софийския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева. Тя дава пример с Австрия и Тирол; Унгария, която има малцинства в Сърбия и Румъния; самата Чехия в отношенията си с Австрия; Чехия и Словакия отделно; Словения и Хърватия и т.н. "При този сложен комплекс от взаимоотношения всички бягат далеч от усложняването им с исторически спорове", каза Чернева.

Според нея българските искания се приемат не просто като като вредни за политиката на ЕС, защото идеята, че има някаква ултимативна истина за историята, изключва възможността тези неща двустранно да се изчистят и договарят. По принцип подобни въпроси или се решават двустранно преди членството, или продължават да съществуват, без да бъдат част от европейски механизми, посочи Весела Чернева.

За желанието на България историческият спор със Северна Македония да бъде отразен в политиката на ЕС се очертава отпор. Германия и други държави също в последните месеци дадоха да се разбере, че историческите спорове са "двустранни въпроси" и нямат място в преговорната рамка на предприсъединителния процес.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qvd50491823 avatar :-P
    Костадин Иванов
    • - 2
    • + 3

    Нищо не блокират. Иначе някой щеше да блокира и Нидерландия заради нашия Шенген. Ама не може.
    Пък и те си направиха едно дълго име... Нидерландия. Като че не можеше като...Чад.

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 8
    • + 2

    Така е. Няма да ни позволят да упражняваме рекет. Историческите спорове се водят в академичните среди. Не можем със сила да наложим на някого собствената си историческа истина. Това е поредното безобразие на Обединените идиоти.

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 10

    Да са живи и здрави. Ние за никъде не бързаме. Докато не спре промиването на мозъци чрез бълването на випуск след випуск българомразци, няма какво да прави тази страна в ЕС.

    Нередност?
  • 5
    nca43604694 avatar :-|
    Данчо
    • - 3
    • + 5

    ВМРО малко ми се издигнаха в очите, имат ясна позиция, без въздържал се и увъртане.
    Разбира се, че ще има и други реакции. То, ако беше лесно да си държавник, който отстоява интереси щеше да има много такива.

    Нередност?
  • 6
    xyl1462697396496341 avatar :-@
    Lubomir Gavrilov
    • - 1
    • + 2

    МВнР няма експерти и подхожда неграмотно към проблема с Македония. Те изглежда смятат, че в науката (в историята) нещата се решавт с гласуване. А има толкова други обективни причини, България да бъде по-взискателна към Македония ? Може ли две съседни държави в ЕС да нямат директна жп-бръзка ? Идиоти ли са в МВнР, че да не повдигат въпроси за свободата на медиите, за правната система, за дискриминиране на етнически групи (с българско самосъзнание) ? Отговор : не са идиоти, гербери са.

    Нередност?
  • 7
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 1

    До коментар [#6] от "Lubomir Gavrilov":

    В науката (особено в "неточните" науки) нещата действително често се решават с консенсус м/у учените или някаква друга форма на "гласуване".

    А жп линията не е задължително условие една страна да стане член. А и СМ има жп връзка с ЕС през Гърция - не е казано, че трябва да има с всеки свой съсед.

    А това за свободата на медиите и човешките права би трябвало да е тема за Комисията на ЕС. Там има хора на които им се плаща именно за да ги гледат тези неща.

    В общи линии, постингът Ви е неособено информиран опит да хвърлите камък по ГЕРБ ( което във Вашите очи явно Ви прави умен).

    Нередност?
  • 8
    aif1611175042701339 avatar :-|
    Dimityr Neid

    До коментар [#6] от "Lubomir Gavrilov":

    Две съседни държави нямат жп връзка, защото нашата съседка РС Македония нарочно не построява Коридор Номер 8, финансиран от ЕС ! Образовайте се малко, срам... на такава възраст целият коментар е лишен от историческа и логическа правота и истинност. Малко мисъл преди да се говори

    Нередност?
Нов коментар