🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Мярката 60/40 се удължава до март, световните борси достигнаха нови рекорди

И още: "Отровното трио" и Мая Манолова официално ще се явят заедно на изборите; Всички автомобили в София ще имат екостикери; Земетресение от 6.4 по Рихтер в Хърватия

   ©  Анелия Николова

В последната работна седмица за годината духовете в туристическия бранш отново се разбуниха. Ресорният министър Марияна Николова предложи заведенията към хотелите да работят до 00:30 в новогодишната нощ. Това предизвика реакцията на асоциацията на заведенията, която се обяви против. С основния аргумент, и с право - дискриминация. Всички обекти извън хотели остават затворени или работят само с доставки за вкъщи.

Извън корона събитията, които са свързани и с началото на ваксинацията в България и други държави в ЕС, новините са свързани преди всичко с оценки на отиващата си година. Празничното настроение засега заради локдауна изглежда минорно, но все пак леко повдигнато от топлото време. Климатолози предупреждават обаче, че времето е не просто топло, а горещо за сезона, макар и не необичайно. Прогнозата е, че температурите ще останат положителни и в първата седмица на януари, който традиционно е най-студеният месец в годината.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Мярката 60:40 ще се удължи до края на март

Срокът на действие на мярката, известна като 60:40, да се удължи до 31 март 2021 г. Това обсъди Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) на извънредно онлайн заседание. Средства ще се изплащат за работници и служители, които от 13 март до 31 декември 2020 г. са работили на непълно работно време, ползвали са неплатен отпуск или работата им е била преустановена поради въведени временни ограничения на дейността. Преди седмици премиерът Бойко Борисов обяви, че ще има удължаване до септември догодина, но без конкретика, което по-скоро изглеждаше като даване на хоризонт за бизнеса.

За да се възползват от удължената мярка сега, работниците и служителите следва да са били в трудово правоотношение с работодателя преди 1 октомври 2020 г. Размерът на подкрепата от държавата остава 60% от осигурителния доход и 60% от дължимите от работодателя осигурителни вноски за месец октомври 2020 г. До 15 януари 2021 г. работодателите ще могат да подават заявления за изплащане на средства за периода от 1 октомври до 31 декември 2020 г.

НСТС обсъди и промяна в размера на компенсациите от 24 лева на ден, които се изплащат по мярката "Запази ме" за ползващите принудителен неплатен отпуск. Според предложените изменения от 1 януари 2021 г. хората, наети с трудов договор на 8-часов работен ден, ще имат право да получат финансова подкрепа в размер на 75% от осигурителния им доход за месец октомври 2020 г. В случаите на непълно работно време компенсацията ще се определя пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор. Предвижда се мярката да действа до 31 март 2021 г., като компенсацията ще се изплаща за не повече от 60 дни ползван неплатен отпуск.

Световните борси достигнаха нови рекорди

Споразумението между Великобритания и ЕС даде тласък на европейските индекси във вторник, а подписването на пакета от стимули за 900 милиарда долара от президента Доналд Тръмп в САЩ повиши цените на акциите на Уолстрийт. Германският DAX е на нов исторически рекорд, същото се случи и с водещите американски индекси - S&P500, Dow Jones 30, както и Nasdaq100. Подобрените перспективи за световната икономика доведоха и до ръст в цената на петрола, като тя премина 50 долара за барел. Заради стимулите в САЩ доларът отново започнa да отстъпва спрямо еврото, което е близо до рекорда си от 2 и половина години - 1.227 долара.

"Отровното трио" и Мая Манолова официално ще се явят заедно на изборите

Мая Манолова и Николай Хаджигенов подписаха споразумение за общо явяване на парламентарните избори догодина. "Изправисе.БГ" и "Отровното трио" дават заявка да изготвят общи граждански листи, но критериите кой може да се включи в тях още не са известни. По думите на Мая Манолова обявяването им ще бъде оповестено скоро. Според нея "триото също работи с определени партии, така че тепърва ще се договорим кои от тези партии ще дадат своята регистрация".

Всички автомобили в София ще имат екостикери до лятото на 2022 г.

Всички автомобили в София ще имат екостикери до юли 2022 г., обяви зам.-кметът по екологията Десислава Билева пред "Дневник". Изискването влиза в сила през лятото на 2021 г. и е предвидено в Наредба Н-32 за годишните технически прегледи, според което автомобилите ще бъдат стикирани в пет екокатегории според вредните емисии. Поставянето на стикера ще се осъществява по време на годишния технически преглед или по изрично желание на собственика. Според Билева в новата програма за въздуха на Столичната община за периода 2021-2026 г. е заложена и възможността за въвеждане и прилагане на нискоемисионна зона за транспорта, в която да бъде ограничено движението на най-замърсяващите автомобили.

Земетресение от 6.4 по Рихтер в Хърватия, усетено е в региона

Земетресение от 6.4 по Рихтер с епицентър Хърватия разтърси региона, съобщи Европейският сеизмологичен център. Епицентърът е на 46 км югоизточно от Загреб, в района на Петрине, на дълбочина 10 км. Земетресението е започнало в 12.20 часа хърватско време (13.20 ч. българско) и е продължило около половин минута. Хърватската държавна телевизия съобщи за частични разрушения на сгради в околността и за спиране на тока в Загреб. Триста войници са изпратени на помощ в Петрине. БТА съобщи за загинало дете. По данни на външно министерство няма данни за пострадали български граждани. В разговор с хърватския си колега министър Екатерина Захариева е изразила готовност България да окаже помощ. В Словения като предпазна мярка е спряна атомната централа в Кръшко, която е на 100 км от епицентъра. Земетресението е усетено също в Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Чехия, Германия, Унгария, Италия, Румъния, Словакия и Австрия. Трусът беше предшестван от 5.2 по Рихтер в същия район преди около денонощие. В района на Загреб имаше голямо земетресение и през март.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

За последното денонощие новите случаи на коронавирус в страната са 337 при направени 2369 теста (14.2%), сочат данните на Единния информационен портал. Починали са 87 души, а излекувани са 1475. Общо 5511 пациенти с коронавирус остават в болница, от които 504 - в интензивни отделения. Най-много са новозаразените в София - 72. Следват Варна с 28 и Шумен с 24 нови случая. Медицинските служители, при които е констатиран коронавирус, са общо 8746. През последните 24 часа са регистрирани 23 нови случая сред тях.

В Испания е доставена първата партида антикоронавирусна ваксина на Pfizer/BioNTech. Властите разчитат до лятото да бъдат ваксинирани до 20 милиона жители. Страната планира да изготви регистър на лицата, които отказват ваксина срещу коронавируса, предаде DPA, като се позова на испанския здравен министър Салдавор Иля.

Южна Корея ще подпише договор с компанията Moderna за предоставяне на ваксини срещу коронавируса за 20 милиона души. Властите одобриха и пакет от 9.3 трилиона вона (8.49 милиарда долара) за подпомагане на малките бизнеси, на служителите на свободна практика, на таксиметровите шофьори, хотелите, ски курортите и други засегнати от коронавирусната криза.

В Аржентина започва кампанията за ваксинация на населението срещу коронавируса. На територията на страната ще работят 600 ваксинационни пункта. Ваксинацията ще е с ваксината на Русия - "Спутник V". Първата партида с 300 000 дози бе доставена в Аржентина на 24 декември.

Куба обяви, че ще допуска по-малко полети от САЩ, Мексико, Панама, Бахамите, Хаити и Доминиканската република от 1 януари заради увеличаването на случаите на зараза с коронавируса. Властите планират от 10 януари да изискват отрицателен тест за коронавируса от пътниците, който да е направен до 72 часа преди пристигането.

Кметството на Рио де Жанейро обяви, че затваря достъпа до плажовете в града за Нова година, където обичайно се събират милиони хора под светлините на пищни спектакли с фойерверки. Всички пътища за достъп до крайбрежните зони, простиращи се на над 30 километра, ще бъдат изолирани и ще бъдат обособени 40 полицейски пропускателни пункта. Общественият транспорт, в това число и метрото, няма да обслужват кварталите близо до плажовете в новогодишната нощ. Само таксита с жители на кварталите ще могат да се движат там.

Кипър регистрира рекорден брой на заразени с коронавируса за денонощие. Тестовете в гръцката част на острова потвърдиха зараза при 751 души. Досега дневните показатели не превишаваха 500 заразени.

Гърция получи втора доставка с ваксини от Европейския съюз. Министърът на цифровата политика съобщи, че на ваксинираните след втората доза ще се издават сертификати, чиято форма ще се обсъди на европейско ниво. В Гърция продължават да се прилагат строги ограничителни мерки, които няма да се отменят дори за празниците. Остава вечерен час от 22 часа и излизане от дома само при необходимост.

Естония наложи по-строги ограничения на обществения живот заради пандемията от COVID-19. До 17 януари в столицата Талин и околностите ресторантите ще предлагат само храна за вкъщи. Остават затворени обектите за култура и спорт. Забраняват се проявите и събиранията на закрито, а на открито са въведени ограничения до 10 души.

В Словакия парламентът прие конституционна поправкa, която позволява на властите да удължават извънредното положение, въведено заради коронавируса, с до 40 дни наведнъж. Извънредното положение в страната изтича днес.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Пиер Карден, последният "монумент на френската висша мода", си отиде на 98 г.

Пиер Карден, един от най-влиятелните модни дизайнери от последните десетилетия, почина на 98 години, съобщиха световните агенции. Сп. Le Point го нарече "гений на стила и бизнеса, визионер, изключителен покровител на дизайна и последния монумент на френската висша мода". Пиетро Костанте Кардин е роден в Италия на 2 юли 1922 г., а професионалната му кариера в модата продължава над 70 години. През 1942 г. бяга от режима на Мусолини във Франция, където мечтае да стане актьор. После се насочва към създаването на дрехи. Първо е шивач в Сент Етиен, а през 1945 г. се премества в Париж, където два месеца работи за Елза Скиапарели и Кристиан Диор. Модната си къща основава през 1950 г. Момчето, родено в семейство на заможни земевладелци от Тревизо, смело разширява обхвата на разбирането за бранд, като поставя името си върху цигари, вратовръзки, шоколади, мебели и дори консерви със сардини. С въвеждането на лицензионна система за прочутия си бранд Пиер Карден изгражда бизнес империя. През 2019 г. сп. Challenges я оценява на над 600 млн. евро.