Вечерни новини: Три вида допълнителни пенсии от 2021 г., Великобритания одобри ваксината на AstraZeneca

И още: "Сиела норма" ще достави машините за гласуване за 36 млн. лв.; Кабинетът отпусна 600 млн. лв. за удължаването на мярката 60/40; Земетресенията в Хърватия взеха жертви

Приятното и топло време продължи и в предпоследния работен ден на годината, внасяйки доза настроение в иначе не особено празничния фон. На последното си заседание на годината правителството препотвърди финансовите си ангажименти по антикризисните мерки за бизнеса, както и тези към пенсионерите - от 1 януари 2021 г. минималната пенсия у нас става 300 лв., а от 1 юли всички останали пенсии ще се повишат с 5%, прие правителството. Пенсионерите ще продължат да получават и допълнително 50 лв. на месец заради корона кризата до края на март 2021 г.

В Европа вниманието днес е насочено към решението на Великобритания да даде бързо одобрение на ваксината на Oxford и AstraZeneca на фона на много силната втора вълна и препълнените болници на Острова. Продължава и трагедията в Хърватия, където поредица земетресения донесе жертви и разрушения в централната част на страната.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Три вида допълнителни пенсии ще се изплащат от 2021

Три вида допълнителни пенсии ще могат да получават пенсионерите, родени след 1959 г., от следващата година. Това става с приети от правителството промени в Кодекса за социално осигуряване, с които след 20 години работа на пенсионните фондове най-после се регулира фазата на изплащане на пенсии от допълнителните задължителни частни пенсионни фондове. През следващата година се очаква първите 17 хил. жени, осигурявани и в двата стълба, да достигнат пенсионна възраст. В зависимост от средствата по партидата си те ще могат да избират между пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане на средствата или еднократно изплащане на събраната сума. В случай на смърт на пенсионера средствата по партидите ще продължат да могат да се наследяват.

Без изненада: "Сиела норма" щедостави машините за гласуване

Дружеството "Сиела норма" бе избрано от ЦИК за доставчик на машините за гласуване за предстоящите парламентарни избори на пролет. Решението не е изненада като реални оферти по поръчката за закупуването на 9300 машини за гласуване на прогнозна стойност 36 млн. лв. без ДДС подадоха само две фирми - "Сиела" и "Лекс.БГ". И двете дружества се свързват с адвокат Иван Тодоров. Той е мажоритарен собственик на "Сиела". Формално няма връзка със собствеността на "Лекс", които поддържат сайт за правни новини и най-голямата база нормативни актове със свободен достъп, но дружеството се представлява от адвокат от неговата кантора. Ценовите оферти на двете компании са били на практика еднакви, а при последвалите преговори на Комисията по поръчката с тях, "Сиела норма" е обявила, че ще намали с 1000 лв цената. Изборът на ЦИК идва въпреки изразените на заседанието особени мнения на членовете на Комисията по поръчката, свързани със съмнения за споразумения между двете фирми и нарушение на конкуренцията.

Кабинетът отпусна 600 млн. лева за удължаването на мярката 60/40

Правителството удължи на последното си заседание на годината действието на мярката 60/40 за подпомагане на засегнати от корона кризата бизнеси до края на март, а в следващите седмици планира да удължи прилагането й до края на септември 2021 г. Премиерът Борисов обяви, че до момента по мярката 60/40 са изплатени над 627 млн. лв., а за следващата година са предвидени още 600 млн. лв.

До края на март продължава и подкрепата за туристическия и транспортния сектор с мярката 80/20. За целта са осигурени 40 млн. лв. От 1 януари пък се въвежда и помощ 75/0, според която служителите от затворените до 31 януари бизнеси ще получават компенсации в размер на 75% от осигурителния си доход. "Това е повече от досегашните 24 лв., които даваме, и е за наетите на 8-часов работен ден. На практика мярката става 75/0 и означава, че работодателите не дължат нищо, а работниците им получават 75% от дохода си", посочи Борисов по време на заседанието.

Великобритания одобри ваксината на Oxford-AstraZeneca

Великобритания стана първата страна, която одобри ваксината, разработвана от учени от Oxford и компанията AstraZeneca. Първите ваксинации с нея се очаква да се осъществят още идния понеделник, а страната е поръчала 100 милиона дози - достатъчно за 50 милиона души. Така заедно с ваксината на Pfizer-BioNTech ще бъдат покрити нуждите на цялото население от близо 67 млн. души. За момента вече 600 хил. души на Острова са получили първата доза от ваксината на Pfizer. Решението на британския регулатор идва на фона на тотален рекорд - над 53 хил. нови случая на COVID-19 във вторник. Страната изживява много тежка втора вълна, а здравните власти обвиняват за това открития нов вариант на вируса на Острова, за който се предполага, че е значително по-заразен. Заради него в Лондон и още 3 съседни региона бяха наложени много тежки карантинни мерки, които се очаква да обхванат още области, съобщи здравният министър Мат Ханкок.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Земетресенията в Хърватия взеха жертви

Най-малко седем души загинаха след поредицата земетресения в Хърватия, като най-силният трус бе вчера - с магнитуд 6.3 в Централна Хърватия, а ден по-рано имаше трус от 5.2. В сряда земетресенията продължават, макар и по-слаби. Най-засегнат е град Петриня, като кметът заяви, че "половината град вече не съществува". Днес там отново имаше силен трус с магнитуд от 4.7 по Рихтер.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Министерството на здравеопазването започва информационна кампания за ваксините срещу COVID-19, съобщи министър Костадин Ангелов по време на правителственото заседание. На него кабинетът одобри още 125 млн. лв. за ваксини, с което общата сума за тях достига 305 млн. лв. До момента вече са ваксинирани 3844 души в цялата страна, предимно медицински персонал на първа линия.

Около 103 хил. кредита за приблизително 9 млрд. лева са били разсрочени от банките през 2020 г., като от тях 7 млрд. са на фирми, а 2 млрд. - на физически лица. Това каза пред bTV председателят на управителния съвет на Асоциацията на банките в България Петър Андронов. По думите му годината не е била лесна, но банковата система е останала стабилна.

Несъгласие с връщането на най-малките ученици в клас от 4 януари изразиха в отворено писмо преподаватели от обединението "Учители за безопасно образование". Според тях възстановяването на присъствени занятия за децата от 1 до 4 клас непосредствено след празниците ще доведе до трета вълна от COVID-19 в България и трябва да се продължи с е-обучението, докато заразата не бъде овладяна напълно.

Германската провинция Северен Рейн-Вестфалия вече изисква задължителен тест за пристигащите от България, съобщи Министерството на външните работи. Тестването ще става чрез бърз тест или чрез PCR тест до 24 часа преди влизане в провинцията или до 24 часа след пристигането. Гражданите, избрали да се тестват чрез PCR тест, са задължени да останат под карантина до излизане на резултата.

Китайската компания Sinopharm обяви днес, че една от нейните ваксини е ефективна в 79% от случаите, предаде агенция France Presse. Това е първата китайска компания, която дава такава статистика. За сравнение, Pfizer претендира за 95% ефективност, Moderna - за 94.1%, а AstraZeneca - за 70%.

Само четирима от всеки 10 французи желаят да се ваксинират срещу COVID-19, сочи публикувано днес социологическо проучване, което отрежда на Франция позицията на "световен шампион" сред страните, чиито граждани не желаят да си поставят ваксина, изпреварвайки Русия и Южна Африка, предаде France Presse.

Русия планира да започне от следващия месец да издава специални ваксинационни паспорти на хората, които са се ваксинирали срещу коронавирус, заяви здравният министър Михаил Мурашко, предаде агенция "Интерфакс". Подобни паспорти биха улеснили доказването пред работодатели и длъжностни лица, както и при чуждестранни пътувания, че съответният човек е ваксиниран срещу коронавирус.

Клубовете във Висшата лига на Англия обмислят принудителна почивка. Заради високия брой заразени футболисти и служители може да се стигне до спиране на сезона за две седмици, съобщава Telegraph. Притесненията са свързани с мутацията на COVID-19 във Великобритания, при която се наблюдава по-бързо разпространение на заразата.

НЕЩО ЛЮБОПИТНО

Аржентина стана първата голяма латиноамериканска държава, разрешила абортите

Аржентинският Конгрес одобри окончателно исторически за целия регион закон, разрешаващ аборта до 14-ата седмица от началото на бременността, предаде Reuters. Това стана, след като Сенатът, горната камара на парламента, гласува в подкрепа на мярката рано тази сутрин след маратонски дебати, започнали в 16 ч. (21 ч. българско време) вчера. Така Аржентина стана първата голяма латиноамериканска държава, узаконила абортите, въпреки съпротивата на влиятелната католическа църква в родната страна на папа Франциск. Абортите в региона на Латинска Америка са разрешени само в комунистическа Куба, Уругвай и някои региони в Мексико.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cheeryland12 avatar :-|
    Ивайло Илиев
    • + 3

    Натрапчиво е винаги първото ви изречение в обзора на деня да е някаква повърхностна оценка и изразяване на личното мнение на автора, което не представя реалността. Винаги е ненужно депресивно и доста излишно изначално.

    Нередност?
Нов коментар