🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Доставка на още 25 хил. ваксини на Pfizer, малките деца се върнаха в градини и училища

И още: Близък на ДПС следовател ще допълни съдебния съвет, Тръмп е оказвал натиск за промяна на изборните резултати в Джорджия

Първият работен ден на новата година отвори вратите на детските градини и училищата за най-малките ученици - до 4-ти клас, и ни донесе нова пратка ваксини на Pfizer - малко по-голяма от първата, но все така ограничена - едва 25 хил. дози.

Премиерът пък не пропусна да насочи прожекторите към себе си с ново живо включване във фейсбук, този път от предприятие за производство на бойлери във Варна. "Ще минат месеци и ще се окаже, че България най-правилно е управлявала финансите, икономиката и здравните мерки по време на кризата", самопохвали се Борисов. Последното твърдение е обратно на случилото се: през октомври и ноември епидемията излезе от контрол, претовари здравната система и България оглави класацията смъртност в Европа, докато бизнесът недоволства, че антикризисните мерки са много мудни и не достигат до всички.

Управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" са се разбрали парламентът да продължи да работи и през февруари, а не да бъде разпуснат веднага след указа на президента Радев за насрочване на изборите, който се очаква в края на януари, каквато е обичайната практика, твърди пък в. "24 часа". Официалният мотив за удължаването на работата е да бъдат приети промените, които уреждат изплащането на вторите пенсии от частните фондове. Съмнението обаче е, че през залата набързо могат да бъдат промушени други по-интересни или спорни решения.

Междувременно социалният министър Сачева оповести, че обещаните ваучери за храна на стойност 120 лв. за пенсионерите с пенсия от 300 лв. до 369 лв. (около 392 хил. души), ще бъдат изплатени в кеш като добавка към пенсиите през април. Това ще струва около 47 млн. лв.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Пристигнаха още 25 хил. ваксини на Pfizer

Самолетът с втората партида ваксини на Pfizer/BioNTech - 25 хил. дози, кацна рано тази сутрин в София, като този път кашоните бяха натоварени в бус на DHL, която ще ги транспортира до РЗИ в София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново. Здравният министър обясни, че договорът с логистичната фирма е сключен от ЕК. Ваксините се намират в кашони със сух лед, който поддържа изискваната температура от -70°С, така че за превоза сега не са нужни климатизирани бусове. От петте областни града ваксините ще бъдат транспортирани поетапно към другите градове в хладилни чанти при температура от 2°С до 8°С, като трябва да бъдат използвани в рамките на 5 дни, колкото е и трайността им при тази температура. Министърът не посочи фирмите, които ще отговарят за този превоз и обяви, че отговорността за това е на отделните здравни инспекции. С новите дози ще продължи ваксинацията на медиците, а след това ще се премине и към резидентите (15 000 души) и персонала (11 000) на домовете за възрастни хора, а на опашката са учителите. Ограничените количества от ваксините дотук не носят особен оптимизъм за темповете за справяне с епидемията, като по-масова ваксинация едва ли ще е възможна преди края на пролетта.

Следователите си харесаха кадър на ДПС за член на съдебния съвет

Бившият член на Висшия съдебен съвет (2007 - 2012 г.) от квотата на ДПС и зам.-председател на Камарата на следователите Стефан Петров е бил предложен от 62 негови колеги за член на ВСС. Той трябва да довърши мандата на Евгени Диков, който почина през ноември. Стефан Петров е считан за изключително близък до ДПС. През 2007 г. той стана член на съвета с номинация на партията на Ахмед Доган. Покрай смъртта на шефа на кабинета на Доган - Ахмед Емин, през 2008 г. стана ясно, че двамата са били близки приятели. Съпругата на Стефан Петров - Милена, пък бе шеф на кабинета на бившия земеделски министър от ДПС Нихат Кабил. Камарата на следователите, на която Стефан Петров е зам.-председател, заедно с Асоциацията на прокурорите, са едни от най-гласовитите поддръжници на главния прокурор Иван Гешев. През 2011 г. името на Попов се появи в списъка на Сметната палата, тъй като бе пропуснал да декларира притежавани от съпругата му дялове в дружеството "ИСМ Консулт" ЕООД, което участва в подготовка на интегриран план за градско развитие на Кърджали, финансиран с евросредства.

Тръмп е оказвал натиск за промяна на изборните резултати в Джорджия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е настоявал за промяна в резултата от изборите в щата Джорджия. В едночасов телефонен разговор Тръмп откровено е поискал щатският секретар Брад Рафенспергер, който беше отговорен за провеждането на изборите, да "намери" достатъчно гласове за него и да "преизчисли" резултата, съобщава Washington Post. Тръмп загуби изборите в щата от Джо Байдън с около 12 хил. гласа. Резултатите бяха броени два пъти и въпреки твърденията на президента няма доказателства за измама. По време на разговора Тръмп се е оплакал от "грешния" резултат. "Просто искам да намеря 11 780 гласа... защото спечелихме щата", казва той според записа.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Британски съд реши, че основателят на WikiLeaks не трябва да бъде екстрадиран в САЩ

Основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж не трябва да бъде екстрадиран в САЩ, където щяха да му бъдат повдигнати обвинения за нарушаване на Закона за шпионажа и за заговорничене за получаване на секретни документи чрез хакване на правителствени компютри. Това реши британски съд днес. Американските власти имат срещу родения в Австралия Асанж 18 обвинения, свързани с разпространението на огромни масиви поверителни американски военни архиви и дипломатически документи, които според тях са изложили на опасност много хора. Адвокатите му твърдят, че цялото обвинение е политически мотивирано, задвижвано от президента на САЩ Доналд Тръмп и че екстрадицията му представлява сериозна заплаха за работата на журналистите. Съдия Ванеса Барайцер заяви, че Асанж не може да бъде екстрадиран, тъй като съществува реален риск той да се самоубие и нареди той да бъде освободен. Очаква се решението да бъде обжалвано.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

След 18 януари можем да очакваме поетапно връщане на учениците към присъствена форма на обучение, каза пред журналисти министърът на образованието Красимир Вълчев. От днес най-малките ученици от 1-ви до 4-ти клас се връщат по класните стаи.

От днес отново отварят и музеи и галерии с до 30% от капацитета им, а посетителите трябва да носят маски и да пазят дистанция от поне 1.5 м.

Не се очаква взривоподобно увеличаване на болните след празниците, тъй като мерките са се спазвали на "прилично ниво", заяви пред БНТ главният здравен инспектор, доц. Кунчев. Добави обаче, че резултатът ще е по-ясен към средата на януари, тъй като по празниците статистиката е неточна, а тогава ще се види и ефектът от отварянето на детските градини и училищата за най-малките.

Само 4 леки нежелани реакции са регистрирани при 4739 човека, ваксинирани срещу коронавирус в България досега, съобщи Богдан Кирилов, директор на Изпълнителна агенция по лекарствата. Съобщените реакции са болка на мястото на поставяне на ваксината, замайване и леко повишаване на температурата.

Великобритания започна имунизациите с одобрената преди дни ваксина на AstraZeneca/Oxford, като първият ваксиниран бе 82-годишен пациент на хемодиализа, съобщи BBC. Повече от половин милион дози от тази ваксина ще бъдат разпределени в следващите дни. Вече около 1 млн. души на Острова получиха първата си доза от ваксината на Pfizer.

Строгите ограничения в Австрия ще продължат за всички до 24 януари, без да има преждевременно смекчаване, както бе предвидено по-рано. Хотелите, заведенията, услугите и културните институции остават затворени дотогава. Все пак училищата ще започнат присъствени занятия една седмица по-рано - на 18 януари.

Германското правителство и 16-те федерални провинции също са се споразумели да продължат мащабните ограничения до 31 януари, твърди германският в. Bild. Канцлерът Меркел и премиерите на провинциите имат насрочено заседание за утре, след което ще обявят решението си.

Япония обмисля да обяви извънредно положение за района на Токио, защото броят на случаите на коронавирус се увеличава и натоварва здравната система. В последните дни страната регистрира над 4 хил. нови случая дневно, което накара Токио и три съседни префектури да поискат от правителството да обяви извънредно положение. Градската управа на Токио вече препоръча на жителите да не излизат след 20:00 ч. без остра нужда.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Лукашенко подготвял политически убийства в Германия, твърди EUobserver

Александър Лукашенко, когото ЕС не признава за президент на Беларус, е разрешил през последните години организирането на политически убийства в Германия. Това твърди брюкселското издание EUobserver, което се позовава на "сензационен запис" на бившия ръководител на разузнаването в Минск. Нападенията срещу опоненти на режима така и не са извършени, но за целта са били отделени поне 1.5 милиона долара и е обсъждано използването на отрови и взривни устройства. Мишените са били трима души.

"Това демонстрира опасността за страните от ЕС от този бандитски режим", коментира изданието по повод записа, който е направен чрез подслушване.