🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правителството даде още шест плажа на концесия

Този тип процедури остават едни от най-непрозрачните, като за 2020 кабинетът даде над 30 ивици за дълго стопанисване

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На финала на управлението си правителството е много активно в даването на плажове на концесия. Миналата година то даде над 30 плажни ивици, като при концесиите срокът е в пъти по-дълъг, отколкото при наемите. Едновременно с това това са едни от най-непрозрачните процедури, като на практика до окончателното решение на Министерския съвет за избор на победител не стават ясни нито колко и кои са кандидатите, нито какви са предложенията им за взимането на държавния актив.

Сред процедурите беше и довелата до обществено недоволство концесия на част от плажа "Кабакум-север", която беше взета от свързана с лидера на "Воля" Веселин Марешки фирма, който пък малко след това подкрепи проекта за нова конституция на ГЕРБ, без да го е чел.

Кой взима плажовете

Концесионер на два плажа става "Съмъртийм". Това са морски плаж "Робинзон", намиращ се в община Несебър, и "Кранево - централен" - община Балчик. Първата концесия е за 15 години, като размерът на първото годишно концесионно възнаграждение е 66 хил. лв. без ДДС и роялти от 4.50% без ДДС, а инвестициите в спортно-развлекателни дейности са 56.8 хил. лв. с ДДС. Вторият плаж е отдаден за срок от 20 години и първото годишно концесионно плащане е 119.3 хил. лв. без ДДС, роялти - 6.10%, а инвестициите са 35.8 хил. лв.

"Съмъртайм" е собственост на Борис Гюнелиев, роден през 1990 г., и е с капитал от 10 лева. Гюнелиев е придобил компанията на 30 юли от Николай Господинов, роден през 1997 г. Дейността на дружеството е кафетерии; хотелиерство; ресторантьорство; консултантска дейност; търговия на едро и дребно с цигари и алкохолни напитки (след получаване на съответно разрешение); заведения за обществено хранене; рекламна дейност и други.

Борис Гюнелиев е съсобственик и в друга компания с 20 лв. капитал - "Бийч ревю", която през тази есен получи концесията на друг плаж в община Несебър - "Обзор Мотела", като е влязъл във въпросното дружество през юни 2020 г. Там той е съдружник с Петър Атанасов Пасков, като Пасков е сред съдружниците във фирмата "Ла Страда", където са били и братята Васил и Георги Илиеви - ВИС.

Във Варна нищо ново

С два плажа във Варна след заседанието на Министерския съвет е фирмата "Миг Варна 2014". Тя получава плаж "Сахара 2" за 20 години при първоначално плащане от 38 хил. лв., роялти от 6% и инвестиции -144.3 хил. лв. Другият плаж е "Офицерски-запад", за който става ясно само размерът на роялти - 2%, и инвестицията - 14.6 хил. лв. без ДДС.

Компанията е собственост на Александър Александров. Той е собственик още на "Теменуга 2014", наемател на плаж "Офицерски-изток". Той пък се взима на концесия от "Кънпет 17", като и при него роялти е 2%, а инвестицията - 18.8 хил. лв. без ДДС. Компанията е собственост на Дирон Ръсовски, който през фирмата "Л Гард 17" държеше под наем "Офицерски-запад".

Концесионер на плаж "Кранево юг - 1" пък става обединението "Палма 2019 Тоталс" за срок от 20 години, първо годишно концесионно възнаграждение от 22.1 хил. лв., роялти 10.5% и инвестиции 46.8 хил. лв. с ДДС.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bigmouth avatar :-|
    BigMouth

    Разбрахте ли за скандалната брокерка Бистра М., която се сгодява за свой колега след като забременява, но може да се окаже че ще се омъжи за брата на детето си.

    Нередност?
  • 2
    awz04699551 avatar :-|
    Емил

    Е колкото и да я хвалят като фиансов гуру, аз не бих се доверил на такъв човек.

    Нередност?
  • 4
    djr55699551 avatar :-|
    Zdravko

    А Бистра е точно такава – за кратко време става близка до сърцата (и не само) на няколко свои колеги и началници до степен да разбие на пух и прах екипната работа в компанията.

    Нередност?
Нов коментар