🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Молове и фитнеси отварят, пак замърсяване във Варненското езеро

И още: Работодателски организации не искат конкуренти за дълго, за влизане в България ще се иска PCR тест, бизнесклиматът в Германия се влошава

Понеделник беше спокоен ден в България. "Най-скъпата" новина произведе военният министър Красимир Каракачанов - ударното харчене за военна техника продължава, като последната огромна поръчка - за бронирани машини за 1.5 млрд. лв., може да бъде пренасочена към български компании, естествено в стила на сегашното управление - без конкурс.

Днес станаха видими детайли и от друг съмнителен голям държавен договор - след като данъкоплатците платиха на австрийската Kapsch 180 млн. за тол системата, сега за доработване и опериране, без състезание, ще бъдат насочени още 140 млн. лв.

Останалите коментари и новини от деня бяха свързани с пандемията - нова доза ваксини, промяна в ограничителни мерки, оплаквания от бизнеси, че помощите се бавят и са недостатъчни.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Молове и фитнеси отварят в началото на февруари, но не и ресторанти

След престой от два месеца затворени правителството все пак реши да отвори молове, фитнеси, зали за танци и др. от началото на февруари. Така на практика затворени остават само заведенията. Само преди седмица здравният корона щаб заяви, че нищо освен училища няма да отваря, но явно трайно ниските бройки новозаразени са променили позицията. Неофициално засега очакванията са заведенията да получат зелена светлина за отваряне към средата на февруари.

Старите работодатели: на 7, а не на 4 години да се броят и включват нови организации

Един от основните приоритети за 2021 г. на Асоциация на организациите на българските работодатели, която обединява КРИБ, АИКБ, БТПП и БСК, е да се променят правилата за легитимиране на национално представителните организации на работници и служители и на работодатели, като целта е това да се прави на всеки 7 години, а не както е в момента на всеки 4 години. Искането идва само дни след последното преброяване на организациите, при което Министерският съвет отказа да признае за национално представителна Българската работодателска асоциация "Иновативни технологии" - БРАИТ. Ако предложението бъде възприето от управляващите, ще означава, че едва през 2028 г. ще може да се направи нов преглед на сдруженията на бизнеса. Сред другите приоритети на работодателите са запазване на данъчната система, реформа в енергетиката, облекчаване на вноса на работници, намаляване на административната тежест, както и повече пари за предприятията от Плана за възстановяване.

Във Варненското езеро пак се изливат отпадни води

Канализационната тръба, която предизвика голямо замърсяване на Варненското езеро през м.г. и беше ремонтирана за над 1 млн. лв., отново е спукана и отпадните води се изливат безконтролно, съобщиха от общинската управа, но без да уточняват каква точно е причината за новата авария и доколко мащабна е тя. От информацията става ясно само, че още на 15 януари ВиК - Варна, е установило "аномални показания в приборите, отчитащи налягане и дебит при работа на помпените агрегати на КПС Аспарухово". Едва днес "Хидроремонт ИГ", която приключи ремонта на тръбата във Варненското езеро на 30 ноември, е съобщила, че при оглед на място са били констатирани "пукнатина и частично изтичане на отпадни води". Вероятно отстраняването на новите проблеми ще бъде извършено гаранционно от компанията.

Бизнесклиматът в Германия спадна до 6-месечно дъно

Бизнесклиматът в Германия се понижи през януари до най-ниското си ниво от 6 месеца, тъй като втората вълна на коронавируса спря възстановяване на най-голямата европейска икономика, показа проучване. Институтът Ifo обяви, че индексът му на бизнес климат е спаднал до 90.1 от ревизирания нагоре показател от 92.2 през декември. Предвиждания на анкета на Reuters сочеха 91.8. "Втората вълна на коронавируса временно прекъсна възстановяването на германската икономика", заяви президентът на Ifo Клеменс Фуест. Безпрецедентните стимули от правителството спомогнаха за намаляване на шока от пандемията в Германия миналата година, когато икономиката се сви с 5%, по-малко от очакваното и под спада при световната финансова криза. Икономическото министерство очаква германската икономика да стигне нивата преди пандемията в средата на 2022 г.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Стотици холандци бяха арестувани при протести срещу новите мерки срещу коронавируса в Айндховен, Амстердам и други градове на страната, които прераснаха в безредици. Демонстранти нападнаха полицаи и запалиха огньове на много места из Нидерландия в знак на протест срещу налагането на вечерен час. В Айндховен протестиращи разграбваха стоки в магазини на централната жп гара и палиха коли и велосипеди. Служители на реда бяха замеряни с ножове, а пункт за тестване за COVID-19 изгорен. Нидерландският премиер Марк Рюте нарече станалото "криминално нарушение". "Не сме виждали толкова насилие от 40 години," каза за нидерландска телевизия и представител на водещ полицейски синдикат.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

За последното денонощие в страната са потвърдени 121 нови случая на COVID-19. Положителни са 10% от изследваните 1207 теста - традиционен за неделя по-нисък брой проби. Активните към момента случаи са 26 929, а общо от началото на епидемията са регистрирани 214 817 заразени с вируса. За изминалите 24 часа има девет нови смъртни случаи. Излекувани са 180 души.

От днес започва масово безплатно тестване за COVID-19 на учителите с бързи антигенни тестове. Целта е по този начин да се добие представа за скритата заболеваемост в образователната система, а след това и да се приложат мерки за справяне с нея. Само между 40 и 50% от учителите и непедагогическият персонал в училищата обаче искат да се изследват, показват данни на Министерството на образованието, цитирани от bTV.

Забавената със седмица пратка от 14 040 дози от ваксината на Pfizer и BioNTech вече е в България и до края на деня ще е пристигнала в регионалните здравни инспекции. Ваксините бяха посрещани от директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, който след това коментира пред журналисти, че до края на седмицата се очакват и нови 3600 дози от препарата на Moderna. По думите му на този етап няма данни ваксините да не действат за бразилския и за южноамериканския вариант на вируса.

Пристигащите в България от трети страни и от Европейския съюз ще трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест, за да не подлежат на карантина. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов на работно заседание за коронавируса при премиера Бойко Борисов. Предстои разписването на новото изискване с подробности в заповед на министъра.

Израел затваря за пътници летище "Бен Гурион", считано от полунощ днес до 31.01 (неделя). Посолството на България в Тел Авив информира, че пътуващите ще бъдат възпрепятствани да влизат или напускат страната освен в случаите, одобрени от специална комисия.

Еврокомисията предлага ново определение за зони, където нивото на заразяване с коронавируса е особено високо, и по-строги мерки спрямо пътуващите от тях. В допълнение към съществуващите кодове "зелен", "оранжев", "червен" и "сив" комисията предлага да се добави "тъмночервено", за да индикира областите, където 14-дневното ниво на заразяване е над 500 на 100 000 души.

Във Франция вероятно ще има трето затваряне на страната за справяне с коронавируса, казва ръководителят на научния съвет за COVID-19 в страната Жан-Франсоа Делфреси пред местни медии. По думите му тази седмица ще е решаваща - в някои френски региони случаите на "британския" вариант вече са 7-9% и спирането на разпространението му ще е трудно. "Ако не затегнем ограниченията, ще се озовем в изключително трудна ситуация от средата на март", обяснява Делфреси.

Австрийците сменят платнените маски с предпазни маски за многократна употреба FFP2 (с филтърна мембрана и по-добро прилепване и изолация около носа), които стават задължителни за хората над 14-годишна възраст в транспорта, магазините, в обекти за услуги и лекарските кабинети, предаде France Presse. Причината за решението са опасенията, че обикновените платени маски няма да са достатъчно ефективни срещу новия британски по-заразен вариант на вируса.

COVID-19 ваксината "Модерна" запазва неутрализиращо действие срещу вариантите, установени в Обединеното кралство и Южна Африка, съобщиха от компанията. Резултатите са от ин витро проучвания на проби от лица, ваксинирани с COVID-19 ваксината "Модерна". Въпреки това компанията стартира клинична програма за засилване на имунитета към възникващите варианти, като ще тества допълнителна "бустър" доза от от ваксината, за да изследва способността допълнително да бъдат увеличени неутрализиращите титри срещу възникващи щамове.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Путин за пръв път коментира филма за "двореца" му и отрече да притежава такъв

Нищо от показаното в този филм не принадлежи на мен или на близките ми роднини. И никога не е принадлежало. Ни-ко-га!" Това заяви Владимир Путин в разговор с руски студенти след въпрос по повод филма на Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални. Това е и първият пряк отговор от държавния глава на обвиненията срещу него, започващи още от заглавието "Дворецът на Путин: Историята на най-големия рушвет". Филмът бе публикуван преди 5 дни и счупи всички рекорди по гледаемост на подобен жанр в Русия - видеото в Youtube отчита над 86 милиона гледания.

Американската Merck се отказа от разработването на ваксини срещу коронавируса

Американската фармацевтична компания Merck спира разработването на двете си експериментални ваксини срещу COVID-19. Решението е взето, след като данните от ранните проучвания показват, че ваксините не са успели да доведат до имунен отговор, сравним с този на естественото заразяване или съществуващите ваксини.

Merck, която има успешна история в разработването на ваксини, използва различна стратегия от тази на конкурентите Pfizer, Moderna и Johnson & Johnson. Тя използва по-традиционен подход за фокусиране върху ваксини, базирани на отслабени вируси. Едната, наречена V590, е взаимствала технология от ваксина срещу ебола на Merck, а другата, V591, е базирана на ваксина срещу морбили, използвана в Европа.

КАКВО СЛЕДИМ

Форумът в Давос - онлайн

Cвeтoвният икономически фopyм (WЕF) зaпoчвa днec, нo за първи път ще се проведе онлайн зapaди пaндeмиятa oт коронавирус. Cpeщaтa e пoд нaдcлoв "Peшaвaщa гoдинa зa възcтaнoвявaнe нa дoвepиeтo" и щe пpoдължи дo 29 янyapи. През тaзи сeдмицa cвeтoвнитe лидepи щe oбcъждaт как възстановяването да стане пo cпpaвeдлив, пpиoбщaвaщ и ycтoйчив нaчин.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qvd50491823 avatar :-P
    Костадин Иванов
    • - 2

    След като прословутата варненска тръба е отново спукана, има няколко възможности:
    1. Фирмата изпълнител ремонтира мърлявата си работа без пари
    / предпочитам варианта/.
    2. Ако е било така, открива се корабът с дълбоко газене, скъсал тръбата и се търсят пари за ремонта от него.
    3. Дава се ремонта на фирма, близка до ДБ. Може и да не свърши работа, но група Капитал ще си трае.

    Нередност?
Нов коментар