Вечерни новини: Големите енергийни промени на ДПС не минаха, преброяването ще е през септември

Правителството плати вноска от 150 млн. лв. за двата бойни кораба, болните от COVID-19 и карантинираните ще гласуват с мобилни урни

   ©  Цветелина Белутова

Големите инфраструктурни проекти в България вървят трудно и с проблеми. И ако в миналото е имало забавяне в строителството на метрото, сега повреден е релсовият път в част от третия лъч, който заработи миналия август, а ремонтът ще отнеме неизвестно колко време.

Друг мащабен проект - този за АЕЦ "Белене", също стана актуален и накратко беше погребан от премиера. Сега той мести двата готови руски реактора за 7-и и евентуално 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Решението е икономически по-изгодно, остава и да бъде реално задвижено.

Утре ще е важен ден за много бизнеси - ще бъде взето окончателното решение за разхлабване на ограниченията заради епидемията от коронавирус.

Светът е насочил вниманието си към първите действия на новия американски президент Джо Байдън, който встъпва в длъжност по-късно днес. Фондовите пазари в САЩ отвориха с повишение, като надеждите са Конгресът да приеме бързо новия пакет стимули за икономиката.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

ГЕРБ и БСП отхвърлиха кардиналните промени в енергетиката

Депутатите от ГЕРБ и БСП в парламентарната комисия по енергетика отхвърлиха днес предложените от ДПС кардинални промени в Закона за енергетиката, които предвиждаха НЕК вече да не изпълнява функциите на обществен доставчик, а ролята му да се поеме от самите електроснабдителни дружества на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про", които да купуват тока за бита от борсата. Ефектът от тази промяна би бил прекратяване на дългосрочните договори на американските централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3" и въвеждането на механизъм за капацитети, от който би могла да се възползва, както държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", самите американски централи, така и ТЕЦ "Варна" на почетния председател на ДПС Ахмед Доган или ТЕЦ "Бобов дол" на Христо Ковачки.

Облекченията за новите ВЕИ мощности, с които инсталациите, изградени след 1 януари 2021 г. няма да правят отчисления към фонд "Сигурност на електроенергийната система", както и задължението дори малките производители на ток да продават енергията си на свободния пазар, бяха приети от енергийната комисия.

Правителството отпусна 150 млн. лв. за строежа на бойни кораби

Министерският съвет одобри днес втората авансова вноска по проекта за покупка на два патрулни кораба за нуждите на Военноморските сили на страната в размер на 150 млн. лв. Бойните съдове се строят от германската отбранителна компания FR.Lurssen Werfit GmbH & Co. KG, като обещанието е голяма част от работата по тях да бъде извършена във варненската корабостроителница "Делфин". Цялата стойност на военния мегапроект е 984 млн. лв. с ДДС, които ще бъдат плащани на годишни вноски с различен размер. Първият транш от 21 млн. лв. беше направен в края на миналата година. Двата бойни кораба трябва да бъдат доставени съответно през 2025 и 2026 г.

Болните от COVID-19 и карантинираните ще гласуват с мобилни урни или в изнесени секции в болниците

Избирателите, които са в карантина, изолация или в болница заради коронавируса, ще могат да гласуват на парламентарните избори на 4 април в домовете си чрез мобилни урни или в изнесени избирателни секции в болниците. Това решиха на първо четене депутатите от правната комисия в парламента. ЦИК пък трябва да избере и изработи конкретните правила как ще гласуват тези хора. До края на февруари комисията заедно със здравните власти ще трябва да определи и всички мерки, които да гарантират безопасност на избирателите в условията на епидемията, както и да обезпечи изборния процес с необходимите средства за защита. Промените ще бъдат обсъждани на първо четене в пленарната зала в петък.

Преброяването на населението ще започне през септември

Преброяването на населението и жилищния фонд в страната ще започне на 7 септември и ще приключи на 3 октомври, реши днес правителството. То е част от преброяване, което се прави веднъж на 10 години в страните от ЕС. Първоначално то беше планирано за началото на тази година, но заради пандемията от коронавирус беше отложено. Преброяването ще става по два начина - чрез попълване на електронна карта и чрез посещение на домакинствата.

Абонатите на Netflix надминаха 200 млн.

Абонатите на компанията за телевизионни стрийминг услуги Netflix са надминали 200 млн. в края на миналата година. Целта е постигната благодарение на ограниченията заради пандемията, принудила гражданите да си стоят повече вкъщи и да си намират развлечения, както и заради нарастващото търсене на международни пазари, където компанията води пред конкурентите си. За сравнение, в края на 2019 и 2018 г. абонатите на компанията са били съответно 167 млн. и 139 млн. Netflix продължава да увеличава броя на абонатите си въпреки засилващата се конкуренция от нови стрийминг услуги като Disney+ на Walt Disney, Apple TV+ на Apple и Peacock на Comcast, които излязоха на пазара преди по-малко от година.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Джо Байдън става 46-ят президент на САЩ

Джо Байдън ще положи клетва по-късно днес и ще стане 46-ят президент на САЩ. Церемонията е необичайна - на фона на пандемията от коронавирус и засилени мерки за сигурност след щурма на Капитолия в началото на годината. Надеждите са Байдън да промени голяма част от политиките на Тръмп и да стопли отношенията със съюзниците на САЩ.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Новопотвърдените случаи на COVID-19 в страната за последното денонощие са 544. Положителни са 7.2% от изследваните 7921 проби. Общият брой на регистрираните от началото на епидемията случаи е 212 927, като към момента активни са 33 815. В болници са настанени 3223 пациенти с COVID-19, 318 са в интензивни отделения. За изминалите 24 часа има 49 нови смъртни случая и 6243 излекувани души. Ваксинираните за периода са 2588, а общо - 22 226.

Следващата седмица ще бъдат ваксинирани и желаещите служители в регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му до момента това не е започнало, тъй като приоритет са били медиците в здравните заведения. В правителствения план за ваксиниране работещите в РЗИ не са изброени в т. нар първа фаза на приоритетните групи.

Русия е заявила желанието за регистрация на руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V" в ЕС. Очакванията са документацията да бъде разгледана от Европейската агенция по лекарствата (EMA) през февруари. Москва иска да ускори продажбите на ваксината си в чужбина, посочва Reuters.

Британският вариант на новия коронавирус продължава да се разпространява и към миналата седмица е присъствал в 60 държави и територии, с 10 повече отколкото на 12 януари, съобщи СЗО. Южноафриканският вариант, който подобно на британския е много по-заразен от оригиналния щам, е намерен в 23 държави и територии - с 3 повече, отколкото на 12 януари.

Ситуацията с COVID-19 във Франция вероятно ще е доста тежка през следващите месеци, особено през март, поради появата на по-заразния вариант на коронавируса, прогнозира ръководителката на парижката болница за инфекциозни заболявания "Сен Антоан" Карин Лакомб. Според нея в някои райони вероятно ще са нужни допълнителни ограничителни мерки освен сега действащия в цялата страна вечерен час от 18 ч.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Джак Ма се появи за първи път от три месеца - онлайн

Основателят на Alibaba Group Джак Ма се появи за първи път от три месеца - във видеосреща в сряда сутринта със 100 учители в Китай. Той се обърна към стотици селски учители от различни региони на страната по повод отбелязвания Ден на просвещението на Буда. На този празник от 2015 г. Ма всяка година се среща със селски учители в южната провинция Хайнан и връчва награда, учредена от неговата фондация. Jack Ma Foundation и Alibaba Group потвърдиха, че Ма е присъствал онлайн. Новината доведе до скок в цената на акциите на компанията му в Хонконг. В началото на годината нараснаха спекулациите къде се намира най-известният китайски предприемач, след като Пекин започна да създава регулаторни проблеми пред бизнеса му. Джак Ма не се беше появявал публично от 24 октомври, когато по време на форум в Шанхай отправи критики към китайската регулаторна система и ядоса президента Си Цзинпин. След това Пекин спря първичното публично предлагане за 37 млрд. долара на финансовото звено на Alibaba - Ant Group.

КАКВО СЛЕДИМ

Първо заседание на ЕЦБ за годината

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще проведе първото си заседание на годината, като се очаква да бъде запазена разхлабената парична политика. Банката ще продължи покупката на облигации като част от Програмата за спешни покупки до март 2022 г. Заради новите ограничения в резултата на новата вълна от коронавируса предвижданията засега са икономиката на еврозоната до отчете минимален ръст през първото тримесечие.

На фондовата борса започва IPO-то на "Биодит"

На фондовата борса в четвъртък започва първичното публично предлагане (IPO) на малката технологична компания "Биодит". Тя търси от инвеститорите 1 млн. лв. Това е първото IPO за тази година на местния капиталов пазар.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Антикорупционният фонд: Агенцията по храните още две години ще плаща на инсинераторите

В края на 2020 г. Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ) е сключила анекси за удължаване на договорите за обезвреждане на животински отпадъци за още две години с фирмите "Син кръст 2016" (новото й име е "ИДДД Логистик") и "Еко БГ-СЖП", заявяват от Антикорупционния фонд. За последните три години двете фирми са получили от БАБХ поръчки за близо 60 млн. лв. С новите договори се отваря възможност за договори за още 30 млн. лв. до края на 2022 г., пише "Свободна Европа". Причината е решение на Европейската комисия за удължаване на срока на одобрената държавна помощ. От години темата за обезвреждане на животински отпадъци с т.нар. мобилни инсинератори е табу за БАБХ. От агенцията многократно са отказвали информация как контролират тази дейност, защо за нея се харчат толкова големи суми и защо се крие капацитетът на инсталациите за обезвреждане.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tsonkooo avatar :-|
    Тsonkooo
    • + 1

    Белене вече колко пъти го погребват.

    Нередност?
Нов коментар