🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България отново е с най-лоши показатели в ЕС според индекса за корупцията

Кризата с коронавируса се използва за допълнително ограничаване на гражданския контрол, се посочва в доклада на "Прозрачност без граници"

Transparency International    ©  Transparency International
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Transparency International публикува индекса си за възприятие на корупцията (CPI) за 2020 г. България за поредна година е на дъното на класацията за ЕС по некорумпираност, като подобрява незначително резултата си спрямо миналата година с една точка до 44 пункта. Сред обханатите 176 държави България е на 69-о място в една група с Румъния, Унгария, Южна Африка, Тунис, Ямайка...

Индексът на TI отразява възприятията за корупцията в публичния сектор, като 0 точки са абсолютна корупция, а 100 - минимално ниво на корупцията. От българския офис на Transparency International посочват, че:

  • стойности на индекса под 50 пункта са показател за систематичен проблем с корупцията и за неефективна борба с нея;
  • за отбелязване на съществен напредък е необходимо подобрение на резултата със статистически значимо повишение над 3 пункта.

Здраво стъпили на дъното

Докладът е изготвен на базата на изследвания, доклади и оценки на авторитетни международни изследователски и финансови институции. Открояват се относително положителни оценки относно перспективите за икономическо развитие заради процеса по присъединяване към еврозоната и "някои действия по развитие на базисна инфраструктура на страната", пише в анализа на българския офис на организацията. Негативните оценки за ситуацията в България обаче съставят много по-дълъг списък:

  • неефективно функциониране на институциите, забавяне на реформи в ключови сфери и неефективно разследване на корупцията;
  • неефективно и непрозрачно изразходване на обществени ресурси, включително и във връзка с ограничаване на ефекта от пандемията;
  • намалено ниво на прозрачност и отчетност на институциите от изпълнителната и законодателната власт, мотивирано и от противоепидемични мерки срещу COVID;
  • ограничени възможности за упражняване на граждански контрол върху институциите,
  • медийна среда, която се характеризира с концентрация на медийната собственост, политически натиск върху медии и уволнения на журналисти.

България е на дъното на европейската класация заедно с Унгария и Румъния, като най-рязко пропадане в последните години е отбелязала Унгария.

Средната стойност на индекса за държавите - членки на Европейския съюз, за 2020 година се запазва около 64. Водещи по некорумпираност са Дания (88 пункта), Финландия, Швейцария и Швеция (с по 85 точки). При включване на Норвегия, Швейцария и Исландия общата регионална оценка на ЕС и останалите държави от Западна Европа се покачва до 66 пункта.

От българското подразделение на Transparency International посочват, че България изостава сериозно в борбата с корупцията на фона на тенденцията в други страни в ЕС от Централна и Източна Европа. Например за периода 2012 - 2020 г. повишение на индекса се отчита в Естония (от 64 на 75 т.), Чехия ( от 49 на 54 т.), Латвия (от 49 т. на 57 т.) и съседна Гърция (от 36 на 50 т.).

В България кризата с коронавируса е послужила като повод за засилена непрозрачност и безотчетност на институциите и съзнателно възпрепятстване на гражданския контрол, посочват експертите. "Ерозията на независимостта на съдебната система продължава, има неефектвни разследвания, неефективно санкциониране на хора, които заемат висши държавни длъжности. В тези условия е възможно без последствия въздухът да бъде отровен с вносен боклук, водата от язовирите да се източва безконтролно, като цели градове и региони остават на тежък режим, горите са безжалосто изсичани, а хотелите биват наричани "подпорни стени" и министри ни убеждават в това от екраните на телевизорите със седмици", коментира изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов. По думите му продължава концентрацията на собствеността в медиите, има политическа намеса и уволнение на журналисти.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    Браво! Стабилност!

    Нередност?
  • 2
    happyappy avatar :-|
    Deadpudding
    • - 3
    • + 2

    Вместо да пишете статии колко сме зле, защо не напишете статия за манипулациите на фондовата борса в САЩ. По-специално Melvin Capital, спирането на онлайн платформи за обмяна на ценни книжа и двойният стандарт който се налага от медии и институции в тази примерна нам държава ? Това се случва вече втори ден. Къде сте ?

    Нередност?
Нов коментар