🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавният департамент на САЩ: Корупцията в България пречи на инвеститорите

Нов доклад посочва като проблеми също върховенството на закона и слабото правораздаване

Корупцията на високо ниво остава един от най-тежките проблеми за инвестиционния климат в България, се посочва в доклада
Корупцията на високо ниво остава един от най-тежките проблеми за инвестиционния климат в България, се посочва в доклада
Корупцията на високо ниво остава един от най-тежките проблеми за инвестиционния климат в България, се посочва в доклада    ©  Надежда Чипева
Корупцията на високо ниво остава един от най-тежките проблеми за инвестиционния климат в България, се посочва в доклада    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Върховенството на закона и корупцията са основните проблеми, които притесняват чуждестранните инвеститори в България. Това става ясно от годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за инвестиционния климат в страната. Той е изготвен като част от серия доклади за 170 държави и покрива теми като доколко са отворени икономиките за инвестиции, каква е правната и регулаторната система, как се решават споровете, каква е защитата на интелектуалната собственост е т.н., както и въпроси за прозрачността, корупцията и пречките пред чуждестранните инвеститори.

Спънки за инвеститорите

В доклада се посочва случаят на два големи американски инвеститора, които са били принудени да започнат преговори за прекратяване на дългосрочните им договори, и се повдига въпросът доколко правителството е готово да спазва ангажиментите си. Макар че документът не споменава имена, явно става дума за договорите за изкупуване на електроенергия от т.нар. американски ТЕЦ-ове в Маришкия басейн на ContourGlobal и AES. "Честността на тези преговори остава ключов фактор, който да се следи", пише в доклада. В друг случай пък американска компания се е сблъскала с бюрократични спънки при опит да навлезе на енергийния пазар, където да се конкурира с руски държавен монополист.

Инвеститорите често посочват като проблеми корупцията, върховенството на закона, честите законодателни промени и неефективното правораздаване, се посочва в доклада. Там се обръща внимание и на факта, че България има най-лошия индекс в ЕС за възприятие на корупцията в класацията на Transparency International. "Като цяло регулаторната среда в България се характеризира със сложност, липса на прозрачност и произволно или слабо правораздаване. Тези фактори създават предпоставки за корупция", е едно от заключеният. Документът посочва също, че обществените поръчки понякога са нагласени за конкретни компании.

Слаби институции

Съдебната власт остава една от институциите с най-ниско доверие, с широко разпространени съмнения за шуробаджанащина, корупция и неправомерно политическо и бизнес влияние. Въпреки че има известни подобрения напоследък, най-натоварените съдилища в София продължават да страдат от сериозно забавяне на делата, ограничени ресурси и неефективни процедури, които възпрепятстват бързото и справедливо правораздаване, а приключването на съдебните процеси често отнема години. Докладът обръща внимание и на Закона за защита на конкуренцията, който, макар и съобразен с европейските правила, на практика се прилага непоследователно, а Комисията за защита на конкуренцията се смята, че превишава правомощията си.

Корупция на високо ниво

"Корупцията е често срещана, особено в големите инфраструктурни проекти и енергийния сектор", е друго заключение на доклада. С постепенното въвеждане на технологии в държавната администрация се наблюдава известен напредък в борбата с дребната корупция. "Широко разпространената корупция на високо ниво обаче, особено в обществените поръчки и разпределението на европейските фондове, остава един от най-тежките проблеми за инвестиционния климат на България", пише в документа. Там се посочва още, че страната разполага с необходимите закони и специализирани институции за борба с корупцията, но капацитетът им остава ограничен, а властите често предпочитат да работят по лесни за доказване случаи на ниско ниво. В резултат на това в страната все още няма осъден за корупция висш държавен служител. Разследванията от висок обществен интерес, които се правят, често изглеждат избирателни или мотивирани от политически причини и традиционно приключват с оправдателни присъди след дълъг съдебен процес.

Предимства под условие

Документът посочва като предимства на страната евтината работна ръка и ниските данъци, но подчертава, че стабилният ръст на заплатите, който значително изпреварва темповете на растеж на производителността на труда, може да подкопае това предимство. Много българи имат силна подготовка в областта на инженерните науки, медицината, икономиката и природните науки, но се наблюдава недостиг на професионалисти с управленски умения, както и на квалифицирани работници. Чуждестранните инвеститори често се оплакват, че образователната система не отговаря на нуждите на трудовия пазар. Ситуацията допълнително се усложнява от голямата емиграция, особено сред младите и квалифицирани специалисти. Като цяло пазарът на труда е свит, като безработицата достига 4.1% в края на 2019 г. преди епидемията от COVID-19.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    jfd52676300 avatar :-|
    Hoho Boho
    • - 1

    Covid 19
    Небето синьо кат коприна,
    това е моята родина
    Няма вече самолети,
    няма налеп по листата,
    ах, ковид ти спаси Земята.
    Вече в небето на България няма прелитащи самолети, които си прочистват резервоарите за гориво, защото няма прелитащи самолети, понеже са паркирани на летищата и няма лъскави налепи по листата на дърветата, и няма капки от кондеза под дърветата. Ето, че ковид 19 спаси природата на България. А на въпросът защо не спасяваха природата на България докато летяха самолетите, си отговорете сами.

    Нередност?
Нов коментар