🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Без "възродителен процес" за "Демократична България" и "Изправи се.БГ" преди изборите

Приетото по-рано спорно решение на ЦИК предвиждаше коалициите да се регистрират само с имената на една или няколко партии в състава им

Спорното предложение за наименованията на коалициите е на председателя на ЦИК Александър Андреев
Спорното предложение за наименованията на коалициите е на председателя на ЦИК Александър Андреев
Спорното предложение за наименованията на коалициите е на председателя на ЦИК Александър Андреев    ©  Юлия Лазарова
Спорното предложение за наименованията на коалициите е на председателя на ЦИК Александър Андреев    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), според което имената на коалициите в предстоящите парламентарни избори могат да съдържат само имената на една или няколко от партиите в състава й, щеше да лиши извънпарламентарни формации от възможността да ползват наименованията, с които са публично известни.

Мярката засягаше основно опозиционните извънпарламентарни обединения "Демократична България" и платформата на Мая Манолова "Изправи се.БГ". Часове след реакциите на двете формации в петък ЦИК се събра в късния следобед на извънредно заседание, на което тази част от решението беше отменена с ново решение.

"Демократична България" е съставена от три партии - ДСБ, "Да, България" и "Зелено движение" и, ако това решение на изборния орган беше останало в сила, извънпарламентарното обединение трябваше да използва при регистрацията на коалицията за изборите или името на една от партиите в него, или и на останалите. В същото време тези формации вече са се явявали под името "Демократична България" на два вота - за Европейски парламент и на последните за местна власт, и промяна на наименованието малко преди изборите можеше да внесе объркване, каквато вероятно е била и целта на решението.

Платформата на бившия омбудсман Мая Манолова "Изправи се.БГ" не е регистрирана като партия, а за участието си в парламентарните избори ще използва регистрацията на някоя от формациите, които са в партньорската мрежа. Приетото от ЦИК решение щеше да засегне и БСП, които на предишните избори се явиха като коалиция "БСП за България".

Реакциите

Двете извънпарламентарни обединения реагираха веднага на спорното решение на ЦИК и обявиха, че ще внесат жалба до Върховния административен съд по казуса. От "Демократична България" определиха условието "наименованието на коалицията да съдържа само наименованието на една или няколко от партиите в състава й" като "неясно". "На първо място, ограничават ли се коалициите да включват в наименованията си изрази и думи, които са различни от наименованията на една или няколко партии в състава на коалицията? На второ място, въвежда ли се изискване в наименованието на коалицията задължително да се съдържа наименованието на една или няколко от партиите в състава на коалицията?", питат от "Демократична България".

Манолова пък обяви решението за "политическа поръчка" и "саморазправа с опонентите, които са извън парламента". "По този начин ЦИК се превръща в бухалка на партиите на статуквото, срещу политическите конкуренти, демократичните формации и гражданите и гражданските организации, които ще участват в предстоящите избори", каза тя и заедно с това поиска оставката на председателя на ЦИК Александър Андреев.

Кой предложи тази промяна

Решението на ЦИК за условията на регистрацията на партиите и коалициите за участие в парламентарните избори е взето на заседанието на изборния орган на 27 януари. От видеоархива на заседанията, които се излъчват онлайн, се разбира, че в първоначалния текст на решението въпросното условие за наименованието на коалициите не фигурира. То е направено от председателя на изборния орган Александър Андреев, без да бъдат посочени мотиви. Докладчикът на решението Мария Бойкинова (от квотата на ГЕРБ) възразява, че такова изискване за наименованията на коалициите в Изборния кодекс има, но то се отнася само за местните избори, и предлага предложението да бъде подложено на гласуване. То е подкрепено от 16 членове на ЦИК, а един - Бойкинова, гласува "против".

От видеоархива на заседанието не става ясно дали е имало дебат по предложението заради наложилата се практика микрофоните по време на онлайн излъчването на заседанията на ЦИК да се изключват. Според представители на ЦИК по време на извънредното заседание въпросът за промяна на спорния текст е бил повдигнат от Ивайло Ивков, след като председателят на комисията е съобщил, че осем партии са подали жалба в изборния орган. Обсъждането на спорното решение преди два дни е продължило близо час, но предмет на дискусията е бил въпросът дали в наименованията на коалициите да има собствени имена на физически лица или не. По време на този дебат изобщо не е бил поставен въпросът за условието при регистрацията на коалициите за изборите те да нямат право да използват наименование, различно от това на партиите, които влизат в състава й. Неясно формулираното предложение на председателя на ЦИК е объркало част от членовете на комисията, които са мислели, че гласуват текста за използването на собствени имена.

Като аргумент за преразглеждане на решението Ивков е посочил, че това е правило, което важи за местните избори, и комисията няма право да дописва Изборния кодекс с нови рестрикции.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • + 2

    ГЕРБ започнаха с номерата!

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Добре направиха с тези номерца и заплахи. Сега вместо да обезсилят тези партии, ги сплотиха вътрешно срещу тези шмекерии.

    Нередност?
Нов коментар