🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Александър Андреев оглави ЦИК без състезание и без да отговаря на депутатски въпроси

ДПС първоначално подкрепи кандидатурата му, но след дебата отказа да гласува за него

Заседание на 44 народно събрание, избор председател на ЦИК Александър Андреев
Заседание на 44 народно събрание, избор председател на ЦИК Александър Андреев
Заседание на 44 народно събрание, избор председател на ЦИК Александър Андреев    ©  Юлия Лазарова
Заседание на 44 народно събрание, избор председател на ЦИК Александър Андреев    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Месец и половина след като председателят на ЦИК Стефка Стоева изненадващо подаде оставка и след провала на първата процедура в парламента за избор на неин наследник поради липсата на кандидати, депутатите избраха в петък единствения номиниран за поста, говорителя на изборния орган Александър Андреев. Това стана с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля". От БСП бяха "против", а депутатите от ДПС първоначално заявиха, че ще подкрепят кандидатурата на Андреев, но впоследствие отказаха да участват в гласуването.

Въпроси без отговори

Преобръщането на позицията на ДПС стана след като по време на дебата за избора му той отказа да отговаря на въпроси, зададени му от лидера на БСП Корнелия Нинова, свързани с машинното гласуване. "Пред правната комисия направихте изказване, че Изборният кодекс, който прие мнозинството, не е пълен, не дава възможност ЦИК да организира изборите и очаквате нови промени в него. Моля да заявите от трибуната какво очаквате от Народното събрание и има ли време то тепърва още веднъж да променя Изборния кодекс, за да ви осигури нормални условия за работа. Ние сме народни представители, ако ЦИК като орган има нужда от нещо, за да ви гарантираме да си свършите работата, сме на ваше разположение, елате и кажете от какво имате нужда, а не просто завоалирано да казвате: "Ами кодексът не е добър, ние ще видим какво ще направим", обърна се Нинова към Андреев.

Другите въпроси на лидера на БСП бяха свързани с машинното гласуване - колко машини точно ще вземе ЦИК след решението да се гласува с хартиени бюлетини и машини; дали ЦИК възнамерява да купи машините за гласуване, или да ги наеме; колко ще струва това и дали правителството е осигурило тези средства в бюджета. Андреев обаче отказа да отговори на поставените му въпроси с аргумента, че ЦИК е колективен орган и като такъв трябва да вземе решенията, свързани с машинното гласуване: "Ще изпълним закона такъв, какъвто е", увери той.

ДПС размисли

Веднага след Андреев думата взе Йордан Цонев от ДПС, който заяви, че за да го подкрепят, депутатите трябва да чуят от него какви са организационните проблеми за изборите, за да си формират мнение. "Силно съм разколебан как ще подкрепя такъв председател", каза Цонев.

"В моето изказване преди това казах, че ДПС ще гласува "за" Андреев, защото предложението за председател на ЦИК е отговорност на ГЕРБ, но отношението му към нас промени мнението ни", заяви и Карадайъ. От ДПС намекнаха и че именно поради организационните проблеми, които могат да създадат приетите наскоро промени в Изборния кодекс, бившият председател на ЦИК Стефка Стоева е подала оставка.

Стоева напусна поста в края на август като за това посочи "лични мотиви", но оттеглянето й съвпадна с внесените промени в Изборния кодекс от ГЕРБ, с които се прехвърляше отговорността по организацията на машинното гласуване от изпълнителната власт на ЦИК и именно това се сочеше неофициално като причина за напускането й. С промените, които вече са факт, се възлага на ЦИК не само на определи с какъв вид машини да се гласува и дали те да се закупят или да се наемат, но и изборният орган да проведе обществената поръчка за това.

Освен това не е ясно и как ЦИК ще осъществява логистиката по поддръжката и съхранението на машините тъй като няма нито помещения, нито административен капацитет за това. Налагането на тези текстове от страна на мнозинството предизвика съмнения сред опозицията, че правителството се опитва да прехвърли отговорността за машините изцяло върху ЦИК. На въпрос от депутати от пленарната зала за причините за оставката на Стоева Андреев отговори, че мотивите й са лични и не би желал да ги коментира.

Независимият депутат Валери Жаблянов, който неотдавна напусна парламентарната група на БСП, пък се усъмни в актуалността на регистрацията на неправителствената организация - Федерация на независимите студентски (ФНСД) дружества, която е член на обществения съвет към ЦИК, а нейният председател Тодор Гунчев е председател и на съвета. Федерацията номинира Александров за председател на ЦИК, а депутатите от ГЕРБ припознаха кандидатурата. Андреев отговори, че той е оглавявал съвета до септември, въпреки че името му все още стои на интернет страницата на ЦИК. "През 2014 г., когато беше създаден общественият съвет на ЦИК, представител на ФНСД в него беше проф. Емилия Друмева", каза той. Друмева сега е секретар по правните въпроси на президента Румен Радев. Александър Андреев е член на ЦИК от 13 години, като първоначално влезе в изборния орган от квотата на БСП, а в сегашния мандат беше предложен от ГЕРБ.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Отново единствен кандидат.
    Отново назначен без дебати.
    Отново в нарушение този път на Правилника за дейността на НС.
    Отново се задава дело в КСъд, което да отмени това решение.
    Отново Герб...

    Толкова могат...

    Нередност?
Нов коментар