Две фирми подадоха оферти за доставка на машините за гласуване

За поръчката на стойност 36 млн. лв. без ДДС ще се състезават "Сиела норма" и "Лекс.БГ", свързани с адвокат Иван Тодоров

Машините, с които се гласуваше на евроизборите миналата година.
Машините, с които се гласуваше на евроизборите миналата година.
Машините, с които се гласуваше на евроизборите миналата година.    ©  Надежда Чипева
Машините, с които се гласуваше на евроизборите миналата година.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Само две фирми подадоха оферти за обществената поръчка по договаряне на Централната избирателна комисия (ЦИК) за закупуването на 9300 машини за гласуване на прогнозна стойност 36 млн. лв. без ДДС за предстоящите парламентарни избори. ЦИК допусна до участие в тръжната процедура общо шест дружества, но до крайния срок - 18 декември, оферти подадоха само "Сиела норма" и "Лекс.БГ". Двете дружества се свързват с адвокат Иван Тодоров. Той е краен собственик на "Сиела", но формално няма връзка със собствеността на "Лекс", които поддържат сайт за правни новини и поддържат най-голямата база нормативни актове със свободен достъп.

Предстои комисията по обществената поръчка първо да разгледа техническите параметри на офертите на двете фирми и след това ценовите им предложения, както и да проведе преговори с кандидатите. Окончателният победител се очаква да бъде обявен в дните между Коледа и Нова година. Неофициално от ЦИК казват, че и двете дружества предлагат устройства за гласуване на мултинационалната компания "Смартматик", с каквито се гласуваше на европейските избори миналата година. Тогава обществената поръчка беше спечелена от "Сиела норма", която достави под наем 3300 машини за гласуване, произведени в Тайван.

Какви са изискванията

Едно от изискванията към фирмата, доставчик на машините, на сегашната обществена поръчка е софтуерът им да има възможност да се модифицира за всички видове избори - парламентарни, местни, европейски и президентски, без намеса на доставчика. За предстоящите избори фирмата-доставчик ще трябва да поеме и логистичното осигуряване и обслужване на машините в изборния ден, както и обучението на членовете на районните и секционните избирателни комисии за работа със специализираните устройства за гласуване.

Вотът трябваше да се проведе изцяло с машинно гласуване, но мнозинството на ГЕРБ и "Обединените патриоти" промениха изборните правила през септември и приеха, че гласуването може да става и по двата начина - и с бюлетини, и с машини в секциите, които имат над 300 избиратели. Заедно с това на ЦИК беше предоставено и правомощието да реши дали машините да се наемат, или да се закупят. Предвид факта, че Изборният кодекс вече допуска и двата вида гласуване, от ЦИК решиха устройствата да се закупят.

Дежа вю

Според членове на ЦИК достигането до финала на двете дружества - "Сиела норма" и "Лекс.БГ", на практика е повторение на обществената поръчка за доставката на машини за гласуване за европейските избори. Тогава участваха три дружества като едното от тях - "Български машини за гласуване" ООД, беше отстранено от състезанието с аргумента, че не отговаря на заложените в обществената поръчка условия. Другото загубило дружество "Лекс.БГ" пък беше дало с около 3 млн. лв. по-висока цена от заложената прогнозна цена на ЦИК от около 9 млн. лв. с ДДС.

Участието сега на още шест фирми, две от които отпаднаха още на първата фаза от конкурса, даваше надежда на ЦИК, че може да има реално състезание между фирмите, което щеше да намали цената на поръчката. Още повече че сред подалите документи фирми беше и американската "Доминион Воутинг Системс". Това обаче не се случи. По тази причина от ЦИК прогнозират, че тази обществена поръчка ще се развие по сходен сценарий от конкурса преди евроизборите. Собственик с малко над 75% от капитала на "Сиела норма" АД е адвокатът Иван Тодоров, а в съвета на директорите на дружеството освен него са и брат му Веселин Тодоров и Соня Вангелова.

Едноличен собственик на "Лекс.БГ" ЕАД пък е Дилян Вичев чрез дружеството си "Софтуеър пойнт България" ЕООД. Според публикуван документ в Търговския регистър дружеството се представлява от адвокат Ида Големанова, която работи в кантората на Иван Тодоров - адвокатското дружество "Георгиев, Тодоров и Ко.". Съгласно подписано от Вичев пълномощно тя има права да представлява дружеството при "всички действия, каквито и да са те, независимо дали са упоменати в пълномощното", както и за актове, свързани с дружеството, за които сметне, че са в негов интерес.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар