Прехвърлянето на вината за токовия удар на детето продължава

Кметицата на София Йорданка Фандъкова отрече да носи отговорност и обвини ЧЕЗ и район "Триадица" за инцидента

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Няколко дни след инцидента, при който 16-годишно момче почина от токов удар, като стъпи върху шахта на тротоар в центъра на столицата, от Столичната община най-сетне решиха да коментират случая.

Кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков обясниха, че павилионът, до който се предполага, че са стигнали фаталните кабели, е поставен и функционира съвсем незаконно в двора на държавната болница "Св. Иван Рилски". Документи и разрешение за въвеждане в експлоатация няма, няма и съгласие от страна на собственика на болницата - Министерството на здравеопазването.

Вината за това беше прехвърлена главно върху ЧЕЗ и районната администрация (район "Триадица", където стана инцидентът, се управлява от представители на опозиционната "Демократична България"). Шахтата обаче е собственост на Столичната община и служи за захранване на светофар и улично осветление, само че достъпът до нея бил свободен и не се знаело кога и кой прекарва кабели през нея. Последно проверка на шахтата била правена през декември 2020 г., но незаконен кабел не бил установен. По този казус от общината не коментираха повече.

Незаконно, но с договори

Въпреки че функционира съвсем незаконно, без разрешение за въвеждане в експлоатация, павилионът има договор с ЧЕЗ за предоставяне на електроенергия, както и договор за присъединяване към мрежата. По думите на главния архитект свързването е станало със "служебна бележка" - документ, който не съществува в Закона за устройство на територията, с "подпис на архитект със запетайка".

От електроразпределителното дружеството обаче излязоха с позиция, в която обясняват, че въпросната служебна бележка е официален документ, издаден от "район Триадица", подписан и с печат. "Подпис със запетая означава, че документът е подписан от упълномощено лице, което има право да подписва от името на институцията и това обстоятелство се потвърждава от поставения печат. В документа е уточнено, че е издаден, за да послужи пред ЧЕЗ. Той удостоверява, че павилионът вече е бил поставен на посоченото местоположение и е съществувал преди датата на издаване на документа. Същото е декларирано от клиента при подаване на искането за присъединяване", отговориха малко по-късно от ЧЕЗ, с което прехвърлянето на топката продължи.

Съгласно законодателството при присъединяването клиентът е декларирал пред ЧЕЗ, че изградените от него съоръжения след електромера съответстват на изискванията за безопасност и техническите норми.

Преместваем, но за постоянно

Другият проблем, който стана известен от пресконференцията на Фандъкова и Здравков, е, че са се размятали преписки за статута на павилиона с години - още през 2018 г. районната община "Триадица" (тогава с районен кмет от ГЕРБ Николай Терзиев и главен архитект Иван Шишков) констатира, че петте обекта върху тротоара и в двора на болницата са незаконни и започва процедура за премахването им. Съставени са констативни актове, но дирекция "Строителен контрол", която е под шапката на Направление "Архитектура и градоустройство", ги връща за поправка, защото има забележки. Главният архитект иска администрацията да ги издаде коректно, за да може да бъде издадена и заповедта за премахването, като е даден срок. Той не е спазен, като от "Триадица" казват, че не са получили отговор от болницата и областния управител - в случая въпросните договори за наем. "Нашето мнение е, че такива отговори не са били нужни, за да се продължи процедурата за премахването им и изпратихме заповед да бъдат премахнати", коментира след инцидента Здравков. От изказването му обаче не стана ясно дали той е упражнил контрол през последната година.

Документ след документ веригата се къса

Имало проблем и със самата схема за поставяне на обектите. "Защо схема, внесена от района и внесена при мен за съгласуване като контролен орган, не се спазва пак от тях - в техните договори установяваме големи разминавания в проектната документация. Не мога да си обясня колегата главен архитект (бел.авт. - Иван Шишков) не е ли видял?", възмути се Здравков. Въпросният главен архитект Шишков е бил главен архитект и при предишния кмет на района (от ГЕРБ).

Изглежда, че според Здравков неговата част от работата е свършена - той обясни, че многократно е изпращал напомняния на 24-те района на София "да си проверят павилионите", но точно от "Триадица" нямало отговори. Нямаше как да бъде изпусната и политическата страна на нещата - "Настоявам хора, които се явяват на избори, да понесат отговорност", заяви Здравков. По думите му освен "Триадица" и район "Панчарево" не реагира и не изпраща резултати от проверките на павилиони, нито вкарват схемите с обекти в регистъра, докато в същото време има и "райони отличници" като "Средец".

"Считам, че ние сме поели ангажимент по отношение на издаването на съответните наредби, дали сме съответните указания, а защо се издават хвърчащи бележки и как се свързват към електрическа мрежа моля да отговорят тези, които са се подписали", заяви Здравков.

Разпилени листчета, разпиляна отговорност

Дори и общината да не е пряко свързана в случая с процесите, именно тя е тази, която трябва да осигури ред, при който да не се размятат хвърчащи листчета, за които после неизвестно колко време се търси "виновник". С промени в закона и наредбата за преместваемите обекти общината сама се е оплела в собствените си правила, като е разпределила отговорността за узаконяването и контрола на един преместваем обект на няколко органа, вместо на един - напр. на районния кмет, както е било преди. Това се случва тъкмо преди местните избори 2019 г., когато правомощията за премахване на поставяеми обекти по чл. 56, ал. 1 от ЗУТ са предоставени изцяло на главният архитект на Столична община (в случая Здравко Здравков) със заповед от 1 юли на кмета Йорданка Фандъкова.

"Предвид огромното количество поставяеми обекти на територията на Столична община, така централизиран контролът за премахването на тези от тях, които са незаконни и разделяне изпълнението на процедурата между районната администрация, която констатира нарушението, и НАГ, който издава Заповед за премахване, прави изпълнението тромаво и неефективно. Докато върви административното производство обектът може и да си работи", коментира пред "Капитал" арх. Николай Христов, който е главен експерт "Архитектура" в район "Лозенец" и има дългогодишен стаж в публичната и държавна администрация, включително на ръководни постове.

Така в основата на проблема застава и обещаваната иначе предизборно децентрализация. И до днес кметовете на райони са изправени пред административни пречки да си вършат бързо работата и са крайно зависими от централната община. "Всъщност при централната община отиват всички наеми от преместваеми обекти, при нас не влиза нито лев", коментира пред "Капитал" кметът на район "Лозенец" от Константин Павлов .

По време на днешната пресконференция кметът Йорданка Фандъкова изтъкна, че главният архитект Здравков е внесъл промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), който предстои да бъде разгледан от Народното събрание след отхвърленото вето. С тях се цели търговията на открито върху общински площи с мобилни съоръжения - открити щандове, грилове, хладилни витрини, колички да се извършва само с разрешение на кмета по реда на общинските наредби за преместваеми обекти и за облика на градските пространства. Нов текст в закона дава възможност на общините да премахват по облекчен ред мобилните съоръжения от паркове, градини и площадни пространства. Столична община е имала такава процедура, но тя е била отменена заради липса на законово основание, обясни кметът Фандъкова. И все пак не е сигурно, че дори законът да бъде приет, мобилни съоръжения (колички, витрини) и преместваеми обекти (като павилиони) ще се преведат под общ знаменател и така районният кмет ще може да отговаря и за двата вида обекти.

Повече по темата, очаквайте в следващия брой на в. "Капитал".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nogica avatar :-@
    nogica
    • + 4

    Така се захранват гетата,една къща,един електромер след него частно енерго. На слънчака,златни и къде ли не еДИН ЕЛЕКТРОМЕР И ХИЛЯДИ БАРАКИ СЛЕД НЕГО.Вълкът сит (е друж.)и собственикът на бараките рекет върху наемателите. Сега тоо кой виновен ,когато яде кюфтетата е ок сега насрани Детето отиде

    Нередност?
  • 2
    bpv1593073754667492 avatar :-|
    vlado vlado
    • + 4

    ОТРОВАТА ГЕРБ! Заглавие в учебник по история след 10г.

    Нередност?
Нов коментар