🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Листите на "Демократична България" - микс от партийни фигури и авторитетни експерти

Формулата на обединението беше изпитана на евроизборите и местния вот

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпреки че е трудно в момента да се правят прогнози как точно ще изглежда следващият парламент, едно е ясно - съставът му ще бъде много различен от досегашния.

Текстът е част от поредица на "Капитал" за кандидат-депутатските листи на политическите формации с най-големи шансове да влязат в следващия парламент - ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" на Слави Трифонов, ДПС, "Демократична България", коалицията "Изправи се! Мутри вън!" около Мая Манолова и ВМРО.

Обединението "Демократична България" (ДСБ, "Да, България" и "Зелено движение"), изглежда, научи урока си от предишните парламентарни избори, когато двете основни формации - "Да, България" и ДСБ, се явиха поотделно и нито една от тях не успя. Формулата на обединението беше изпитана първо на евроизборите, когато "Демократична България" спечели мандат в Европейския парламент, а след това и на местните избори. Знак, че коалицията отива в добра кондиция на предстоящите парламентарни избори е, че около реденето на листите поне публично нямаше високо напрежение - нещо, което преди беше доста характерно за формациите от демократичното пространство.

Хората на челни позиции в листите са смесица от водещи партийни фигури, представители на "Демократична България" в местната власт и гражданска квота от експерти, някои от тях с опит и в законодателната власт. Лидерът на "Да, България" Христо Иванов оглавява листата в столичния 25-и избирателен район и в Пловдив, председателят на ДСБ Атанас Атанасов - в 23-и и в Благоевград, а в централния 24-и софийски район начело е съпредседателят на "Зелено движение" Владислав Панев. Другият съпредседател на зелените - Борислав Сандов, води листата в Смолян и е втори след Иванов в 25-и район.

Принципно обединението е най-силно в столицата и силна част от гражданската му квота е в трите софийски листи. Трети в 25-и избирателен район е известният пулмолог д-р Александър Симидчиев, който води и листата на "Демократична България" в София-област. А пети в столичния район е юристът Петър Славов, който беше депутат от гражданския съвет на Реформаторския блок в предишния парламент. Икономистът Мартин Димитров, който също е бивш депутат, е поставен на пето място в 24-и район, а програмният директор по икономическите въпроси в Центъра за либерални изследвания и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" Георги Ганев е на същата позиция, но в 23-и район. Начело на листата в Кърджали е журналистката Вилдан Байрямова.

Знаково е подреждането на листата в Бургас, където начело е Ивайло Мирчев, а след него общинският съветник от града Димитър Найденов. Двамата, заедно с Христо Иванов, бяха в основата на акцията пред т.нар. летен сарай на Ахмед Доган през лятото на миналата година, дала тласък на антиправителствените протести. Начело на две листи е Велизар Шаламанов, бивш зам.-министър на отбраната от правителството на Иван Костов и военен министър в служебния кабинет на Георги Близнашки - в Пловдив-област и Монтана. Водач в Стара Загора е докторът по конституционно право в СУ и съучредител на гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" Атанас Славов. Начело в Пазарджик е бившият посланик на България в ООН Стефан Тафров, който е и четвърти в 24-и МИР в София. Общинският съветник във Велико Търново Калоян Янков оглавява местната листа. Водач на листата в Плевен е Найден Зеленогорски, който беше кмет на областния град три мандата. В предишния парламент беше депутат от Реформаторския блок и зам.-председател на ДБГ, но напусна партията и създаде собствена формация. Присъствието му в листата на "Демократична България" обаче е в лично качество.

Влизането на тази формация в новия парламент ще е и най-ясната към момента опозиция на политическото статукво - с последователните й действия за разкриването на механизмите за превземане на институциите и подчиняването им на нелегитимни интереси. Основен акцент в програмата на "Демократична България" е модернизацията на държавата, за която ключова предпоставка е реална съдебна реформа.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 17
    • + 7

    Тъжни са листите на ДБ.

    Разпознаваеми там са 5-6 човека: вождовете (разкрачени на две листи) плюс вечният първи под чертата Тафров, приспособленецът Шаламанов и политическият номад Найден.

    Кой е Любен Иванов? А Владислава Лакова? Коя е Албена Симеонова? А Цвятко Георгиев или Митко Кунчев? Знае ли ги някой?
    Това са все водачи на листи в големи градове. И щом те са масово неразпознаваеми, какво остава за сбиртока под тях...

    Единствените експерти - при това личности от тая боя - пък и с бекграунд - Мартин Димитров и Георги Ганев, са забити на абсолютно неизбираемите пети места в тежки софийски листи, За сметка на това съсипателят на филхармонията Стоян Михалев и конферансието Веселин Калановски са водачи...

    И друго: Лютфи Местан, който е доста опозорен политик, вчера призова да се гласува за ДБ...
    На фона на "мечешките" кандидати, по-мечешка услуга едва ли може да им се направи!

    Нередност?
  • 2
    BBB avatar :-P
    D.r D
    • - 10
    • + 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Ха, ха! Късате им нервите, докторе! Тук за Ицовата дружина се очакват само панегирици. И никой не ще да помни, че Наско е генерал от ДС.

    Нередност?
  • 3
    vvs08576060 avatar :-|
    vvs08576060
    • + 9

    До коментар [#2] от "BBB":

    Георги Марков, разпознавам те от километри. Тук не ти е 24 часа. Ходи там да пишеш за ДЖИПКАТА.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 1

    До коментар [#2] от "BBB":

    Не е драмата кой къде е работил. Трагедията е, че за 10-15 г. градската десница не "произведе" разпознаваеми лица освен тия на вождовете, които -ако законът позволяваше - щяха да се копи-пейстнат във всяка листа, за да са сигурни депутати.
    Пък като знам как младият Христо Иванов служеше на Борисов 2,0, вече ми се очетрава едната патерица на Герб - дясната.

    Нередност?
  • 5
    zoroaster avatar :-|
    zoroaster
    • - 6
    • + 4

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Любен Иванов не е непознат във Видин. Ама не знам дали това е хубаво за ДБ :-).
    Ходът с Найден Зеленогорски в Плевен буди ехидни усмивки и няма логично обяснение.
    Лидерът Атанас Атанасов отдавна трябваше да се оттегли.
    Останалите на избираеми места навяват спомен за реформаторския блок.
    Пулмологът сигурно е добър специалист, но включването му изглежда доста популистко и елементарен трик за привличане на внимание.
    Велизар Шаламанов водач на две листи е несериозно. Това ли са новите лица?
    Не виждам нищо по различно от реформаторския блок, съответно не очаквам нищо по различно, т.е. донори на депутати подкрепящи ГЕРБ.

    Нередност?
  • 6
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • - 2
    • + 7

    Добра публикация. Какво и да се коментира едно е ясно: това е коалицията с най-нормално име и ясна програма, истинска алтернатива на сегашното статукво. По-важно от всичко са целите и потенциалните възможности на една демократична коалиция, отколкото всяка друга лидерска партия. За това който гласува за русофилски и разни там патриотарски партии или изобщо не гласува, трябва да е наясно, че помага на ДПС и БСП.

    Нередност?
  • 7
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 4
    • + 6

    Много добро разпределение на кандидатите. Ще влезе една качествена формация от високобразовани, компетентни и най-вече достойни хора. Спокойна съм за бъдещата опозиция в парламента.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 2

    До коментар [#5] от "zoroaster":

    Хвърлих око на другите коментари, които са като уводни статии преди конгрес на БКП: пламенни и наивни...
    Хората бяха приучени като кучето на Павлов само да вярват и да мразят, само и само да не мислят.
    И от чувства на чувства животът на едно поколение отиде на вятъра, докато разни политически въжеиграчи едно приказват преди, а друго правят след като яхнат властта. И ония, които пишат горните мисловни клишета, хич и не могат да направят връзката между едното и другото.

    А че Дай, БГ, която изобщо не се е излекувала от синдрома "Реформаторски блок: юруш на властта", ще Му легне "партер", аз лично нямам съмнение.
    Ицо вече се вижда (отново) министър на правосъдието...

    Нередност?
  • 9
    mmt1427702451396394 avatar :-(
    DR
    • - 1
    • + 3

    Тази листа отговаря на предричания от социолозите резултат - 5% - 6% и 12-14 депутата

    Нередност?
  • 10
    deaconfrost avatar :-(
    deacon

    Заради тази зам. кукувица - Зеленогорски, на баш кукувицата - М. Кунева и заради този тъмен и,леко казано,спорен азиатец - Емил Джасим,17 души НЯМА ДА ГЛАСУВАМЕ за "Да,България"!Сори,ама с такива индивиди Хр. Иванов се ИЗЛОЖИ пред МАСА НАРОД.А тази...Джасим,е освен друго,и "Част от Национален съвет"...нЕаме думи просто,какво падение...Когато Иванов,като мин. на Лойко,си хвърли оставката,това беше мъжки жест,говореше за морала на човека...Но с тези двамцата в редиците ЗАГУБИ...Само за тези виждам с поглед отгоре-отгоре,но ако взема да ровя по-обстойно,съм сигурен,че ще изкочат още подлеци!

    Нередност?
Нов коментар