🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Политическите идеи за съдебна реформа в няколко инфографики

Българският институт за правни инициативи с нагледна схема за предложенията в съдебната власт и борбата с корупцията

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Съдебната реформа ще е топ тема и за следващия парламент, ако се съди по предизборните програми на основните партии, които - с изключение на ДПС - признават това като основен политически приоритет. Акцентите обаче са твърде различни по основните теми, свързани със съдебната реформа, има съществени разлики в предлаганите решения, така че има опасност отново да не се стигне до приемлив резултат.

За темата в цялостния контекст на съдебната реформа четете прегледа ни "Най-важните въпроси и отговори за съдебната реформа".

Съдебната система определено е опитното зайче на прехода, се казва в публикация на Български институт за правни инициативи (БИПИ), находчиво обобщила картина на предизборните обещания на партиите за съдебната система в инфографики по три основни теми - предлагани промени в конституцията, реформа на Висшия съдебен съвет и промени в статута на главния прокурор, както и борбата с корупцията.

Няма политическа сила, която да предлага изработването на изцяло нова конституция, а предложенията са за промени и поправки, се казва в анализа на БИПИ.

Същевременно има сериозно обединение около идеята за закриването на специализираните съдилища и прокуратури, на практика само ГЕРБ са против. Има и нестандартни предложения, а най-разнообразни като че ли са идеите за статута на ВСС.

Пълния преглед на БИПИ вижте тук

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 5

    Това го заявяват сега партиите, но не се знае след изборите каква песен ще запеят. Той и Борисов беше за съдебна реформа, но провали работата на Христо Иванов.

    Нередност?
Нов коментар