🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как да четем резултатите от екзитполовете - три важни момента

Най-важните елементи в предварителните сондажи, които дават ориентир какво ще е следващо управление

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Законът не позволява споделянето на данни от екзитполове в изборния ден, но забраната практически не обхваща нерегулирани от ЦИК платформи като социалните мрежи - там данни могат да бъдат намерени и на тези избори. Няколко новинарски сайта споделят прогнози: в. "24 часа" го прави директно на сайта си, ClubZ следи екзитполовете на три агенции в Twitter, "Дневник" - в Yоutube канала си, както и в чатбот във Viber.

Социологическите агенции не могат да се ангажират с данни преди края на изборния ден, затова никъде не се посочва техният източник. Рискът е числата да са манипулирани, затова първата преценка, която потребителите трябва да направят, е за репутацията на канала, през който са споделени прогнозите.

Ако основният въпрос на изборите е дали досегашната власт ще може да излъчи следващо управление, ето кои са най-важните елементи в предварителни сондажи, които дават известен ориентир.

Колко и кои партии ще прескочат 4-процентната бариера за влизане в парламента

Тук е важно да се следят формациите "Изправи се, мутри вън" около Мая Манолова и ВМРО на досегашния вицепремиер Красимир Каракачанов.

Коалицията около Манолова произлиза от протестните движения през лятото на 2020, самото й име говори за отношението й към сегашната власт. Влизането й в парламента ще подсили опозиционния лагера, какъвто в последното Народно събрание не съществуваше.

ВМРО от друга страна е важна "патерица" за ГЕРБ. Ако Каракачанов влезе в парламента, теоретичният сбор между ГЕРБ+ДПС+ВМРО би бил под 120 депутати, но по-близо до този брой. Тези три партии подкрепяха управлението на Борисов през третия му мандат, вероятно е да опитат да излъчат правителство - било то "експертно". Има данни, че на предишни избори ВМРО е било подпомагано от "контролиран" вот, който по-скоро се владее от ГЕРБ или ДПС. Сега отново бяха изказани подобни опасения. Подозрително би било, ако процентите на Каракачанов изненадващо се качат в края на изборния ден или в точкови райони.

Колкото повече партии влязат в парламента, толкова по-малка би била тежестта на фаворита и обратно - водещата формация ще обере най-много от гласовете за тези, които не минат бариерата.

Резултатите и дистанциите между водещите партии

За момента динамиката на екзитполовете при трите водещи партии - ГЕРБ, БСП и "Има такъв народ", е близка до последните прогнози на агенциите от края на седмицата. Разликите между тях са важни, защото ще определят потенциалните коалиционни възможности и математиката за формиране на мнозинство.

Първата важна разлика е между ГЕРБ и БСП. Най-ранните екзитполове смущаващо се разминаваха по тази тема. За Борисов не е неизгодно да излизат данни, които показват малка разлика - така в ГЕРБ се смята, че могат да подържат по-мобилизиран електората си.

Интересен ще е резултатът за формацията на Слави Трифонов и дали пък тя не може да се окаже на второ място. Прогнозите не даваха такава вероятност, но и повечето социолози се застраховаха, че партията на Трифонов вероятно е подценена.

Косвен показател за нейното представяне е

избирателната активност

Смята се, че високата избирателна активност предполага мобилизация на по-популярен протестен вот, представляван от формации като тези на Слави Трифонов и Мая Манолова.

В същото време високата активността е като пестицид срещу твърдите партийни ядра и купените гласове. Толкова по-маловажни стават те, колкото повече нараства избирателната активност.

Въпреки опасенията от епидемията, студеното и дъждовно време към 12 часа избирателната активност беше над 18% - не особено висока, не и проблемно ниска, като - за сравнение - в 13 ч на последните парламентарни избори през 2017 г е била около 25%. Ако за деня доближи, 50% ще се смята за висока.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4

    Първо: това не са екзитполове, а нечии повече или по-малко манипулативни сондажи. Целта на публикуването на подобни данни е да се нахъси определен електорат и да се обезкуражи противниковия. По растящите "данни" човек лесно може да определи кого ползва това "инфо".
    В този смисъл изключително любопитно е съвпадението на "данните" на прогербаджийските 24 часа и жълтопаветните Клуб Z и Дневник (които отгоре на всичко бозаят и от една майка - Ам за БГ).

    Второ: несериозно е в редакционния коментар да се пропуска на вота в чужбина. По всичко личи, че той ще изкриви донякъде логиката на националния вот с почти военна мобилизация за ДПС в Турция, както и ударната смяна на досегашните доброволци в европейските СИК и замяната им с партийни кандидати, които евентуално да "корегират" едно-друго в протоколите;

    Трето: в това НС ДПС и Герб ще играят оперетата за правителство на националното спасение или за сходна мимикрия на брака си. Нещо като правителство Беров 2.0. Баце ще си е осигурил депутатски имунитет, а някой фигурант тип Ники Младенов, ще се тика за премиер.
    Думичката на това НС ще е "консенсус"...
    Формулата изключва абсолютно мнозинство и разчита на т.н. "тематични" мнозинства. Класически маньовър за тази цел е да се цепят партии. Най-подходящи видимо ще са групата на Слави и тая на Мая, които са събирани с лопатата.
    Страхувам се, че във всички изброени партии с изключение на БСП, ще се намери достатъчно "мотивирано" мнозинство да гласува с кукловодите и да ни плакнат ушите с елейни приказки за национална отговорност, която ги принуждава да се съвукупляват с Доган, Пееф и баце.

    Много ми се ще да греша, но като изключим сегашното БСП, всички останали лидери са минали през спалнята на баце...

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-?
    Георги Георгиев

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Поздравявам БСП за последователността! Така и не спаха в спалнята на Баце! Винаги са предпочитали моногамията и верността към един-единствен партньор, а именно ДПС.

    Номинациите на БСП във ВСС гласуваха за Гешев, парламентарната група на БСП гласуваха за Цацаров... Трудно ми е да се сетя за лилаво пипало в завладяната ни държава, което не е насочено и подкрепено от БСП в полза на почетния председател.

    За огромно Ваше съжаление, Суверенът много ясно разпозна мимикрията в опозиционността на червените и ги лиши от така мечтаната им роля на заместник-ибрикчия.

    Нередност?
Нов коментар