🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БСП пак залага бъдещето си във вътрешни скандали за листите

Ръководството отлага утвърждаването на депутатските листи до 3 юни заради бойкоти на местни организации из страната

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вътрешното напрежение в БСП заради подреждането на депутатските листи продължава, а планираното за неделя заседание на широкото ръководство на партията, на което трябваше листите на партията да бъдат утвърдени окончателно, се отложи за 3 юни. Причината е недоволство в няколко водещи местни организации на БСП в страната. Във Велико Търново, Пловдив, Добрич, Стара Загора и в други градове социалисти се бунтуват срещу спуснатите от ръководството водачи и масово си правят отводи. Докато този път няма скандали в София, трудностите в нареждането на листите и недоволството на местни структури из страната може да изиграе на БСП лоша шега и да демотивира, вместо да втвърди червените редици преди вота на 11 юли. Резултатите на лявата партия ще имат голямо значение както за бъдещето ѝ, така и за формата на следващото управление. Силен резултат на БСП ще направи трудно след изборите да се сглоби мнозинство без нея. Обратното - засилването на тенденцията на упадък ще означава, че формирането на анти-ГЕРБ коалиция ще е възможно и без нея.

Драмата във Велико Търново

Националният съвет на БСП ще реди служебно листата във Велико Търново, съобщи БНР. Водещият конфликт в областта е, че 7 от 10-те местни организации не желаят да подкрепят обявения от широкото ръководството водач на листата Явор Божанков - юрист от гражданската квота. Божанков беше водач във Велико Търново и на изборите през април въпреки местната популярност на Весела Лечева, която остана втора в листите, но получи повече преференции от Божанков. Лечева обаче е сред най-големите критици на Нинова в настоящия Национален съвет, особено след като 50-тият Конгрес на партията изключи много от другите знакови опозиционери на лидера от широкото ръководство.

Повторното издигане на Божанков доведе до бунт на местните организации, а Лечева и други влиятелни партийци от областта си направиха отвод от листата. Поради повторния бойкот на местни организации ще се наложи Националният съвет да нареди листата служебно. Пред БНР Лечева намекна, че резултатът на БСП в Търново може да не е очакваният, тъй като повтаря грешките от предишните избори. Нинова видя в драмите в местните структури организирана кампания срещу партията и пред "Дарик" защити избора на Националния съвет за Божанков. "Явор Божанков не е за първи път водач и депутат от Велико Търново и е издигнат от част от структурите там. Той е изключително подготвен млад и модерен човек, доказал го е в парламента, така че се върви по логиката и има всички условия той да остане водач", каза лидера на БСП пред "Дарик".

Структурите си отмъщават

Проблеми с водачите на листите и отводи от местни социалисти има и в други области - в Добрич например, където водач ще бъде икономистът от София Димитър Данчев.

Градската конференция в Пловдив пък в петък отказа да утвърди списък с депутати в отговор на пренареждането на листите в града от страна на Националния съвет на изборите през април. Тогава водач в Пловдив стана Нинова, въпреки че най-много преференции получи проф. Иво Христов. Въпреки че този път Националният съвет определя Христов за водач на листата, пловдивската конференция е гласувала точката за утвърждаване на кандидат-депутатите да отпадне от дневния ред. Светлана Шаренкова също си направи отвод от участие в листите.

Проблеми има и в Стара Загора, където водач ще е бившият член на БСП и лидер на "Нормална държава" Георги Кадиев. Местните настроения са, че се спуска човек, който от години не е в БСП, и по този начин структурите от областта са обидени.

Сегашната драма и отводите на влиятелни социалисти обричат БСП на по-нисък резултат по места - местните структури масово се чувстват неуважени и най-малкото няма да са мотивирани да работят активно със служебно определените листи, а БСП отново показва на избирателите си, че е разделена. Според партийци именно непрекъснатите скандали, противопоставяне и вътрешни битки са отказали много хора да гласуват на изборите на 4 април, а не толкова страха от ковид. От тази гледна точка въпреки символната "широка" коалиция БСП засега не вдъхва доверие на избирателите си като обединено и консолидирано ляво, каквато е целта на кампанията ѝ този път.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 3

    Отдавна трябваше да вегетират около 4% ...

    Нередност?
  • 2
    rincewind avatar :-|
    rincewind
    • + 2

    Сега и Жан като им вземе .. отиват към 10%, но живота ми мина докато тия дебили изчезнат.
    А другите са същите!
    За това гласувам за Аугусто Пиночет!

    Нередност?
  • 3
    demokoko18 avatar :-P
    demokoko18
    • + 1

    Малко ми липсва в коментарите друга гледна точка, която едновременно да обясни как са тенденциозни авторите и как реално БСП са супер яки :) :)

    Нередност?
  • 5
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Нинова ми става все по-симпатична! Пожелавам й да стигне докрай. БСП трябва да достигне мястото, което заслужава.

    Не-опозицията трябва да изчезне от парламента. Противни червени наглеци!

    Нередност?
Нов коментар