БСП смени водачите на листи в седем области за предстоящия вот

Янаки Стоилов и Крум Зарков вече не са в ръководството на социалистическата партия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Националният съвет на БСП смени водачите на листи в седем области за предстоящите парламентарни избори на 11 юли, размести поставените на първите места на предишния вот в четири избирателни района, а в останалите 19 региона поставените начело запазиха позициите си от изборите на 4 април.

Нинова няма да води листата в Пловдив, а тази във Варна

Лидерът на БСП Корнелия Нинова няма да води листата на социалистите в Пловдив. На предишните избори тя беше начело на две листи - в столичния 25-и избирателен район и в Пловдив-град. На предстоящия вот тя запазва водаческото място в София, но начело на листата в Пловдив ще бъде проф. Иво Христов. Причината лидерът на БСП да избере да се кандидатира за депутат от Пловдив беше сложната ситуация в местната партийна структура предвид изключването от партията на дългогодишния областен председател Георги Гергов и на практика разцепената структура, по-голямата част от която поиска оставката на Нинова. Вместо това да успокои партията обаче, кандидатирането на Нинова предизвика още по-голямо брожение сред част от преданите на бизнесмена социалисти в областния град, които настояваха начело на листата да бъде Иво Христов. Той оглавяваше листата на парламентарните избори през 2017 г.

Заради вътрешнопартийните проблеми социалистическата партия в Пловдив получи най-ниския си резултат на вота на 4 април. За БСП гласуваха малко под 20 000 души. За сравнение - на изборите преди четири години социалистите в Пловдив получиха близо 41 000 гласа. Поставянето начело на листата сега на Иво Христов е знак, че Нинова търси път за помирение с пловдивските социалисти, които искат оставката й.

На предстоящите избори Нинова обаче ще се кандидатира за депутат от друга размирна партийна структура - тази във Варна. Социалистите там също са разцепени, а поставянето начело на листата на местния лидер на БСП Борислав Гуцанов на вота на 4 април също не се оказа печеливш ход. Социалистите останаха трета политическа сила в морския град с малко над 22 000 гласа при спечелени близо 53 000 гласа на изборите през 2017 г.

Две места на коалиционните партньори

Коалиционните партньори на БСП - АБВ и "Нормална държава", получават две водачески места. Начело на листата в Хасково ще застане Владимир Маринов от АБВ, а лидерът на "Нормална държава" Георги Кадиев ще оглави листата в Стара Загора. Водачът на листата в Хасково на предишните избори Велизар Енчев сега е поставен начело на листата в Кърджали, а на Стара Загора - Георги Гьоков, не е сред поставените на първите места.

За разлика от предишните избори, когато беше поставен на второ място в листата в Стара Загора, сега бившият депутат Драгомир Стойнев е определен за водач на листата на БСП в Пазарджик.

От водаческото място в Разград е отпаднал дългогодишния депутат Таско Ерменков. На предишните избори той оглави листата на социалистите в Разград, но там БСП не спечели депутатски мандат. Сега листата се оглавява от местния лидер на партията Елка Неделчева.

И други размествания

Тези рокади предизвикаха размествания в част от листите в останалите региони. Петя Михалевска, която водеше листата на социалистите в Кърджали на изборите на 4 април, сега е поставена начело на листата в Смолян. Бившият депутат Александър Симов, който оглавяваше листата в родопския град на предишния вот, сега е на първото място на листата във Враца.

Противно на очакванията, че ще има размествания в двете софийски листи в 23-ти и 24-ти район, там водаческите места си запазиха Христо Проданов и Георги Свиленски. В останалите региони водачите на листи от предходните избори също запазиха първите места и за предстоящия вот. В Благоевград и Бургас начело са проф. Георги Михайлов и Петър Кънев. Водачи на листите в Добрич, Кюстендил и Ловеч са Димитър Данчев, Бойко Клечков и Ирена Атанасова. Атанас Костадинов, Стоян Мирчев и Румен Гечев оглавяват листите съответно в Монтана, Перник и Плевен. В Русе листата се води от Крум Зарков, в Силистра от Вяра Емилова, а в Сливен - от Атанас Зафиров. В София област и Пловдив област начело са Иван Ченчев и Манол Генов, а в Търговище, Шумен и Ямбол съответно Кольо Милев, Иван Иванов и Кристиян Вигенин.

Напрежение във Велико Търново

Двама представители от гражданската квота запазват водаческите си места в листите от последните избори. Това са автомобилния състезател Крум Дончев, който е начело на листата в Габрово и бившият депутат Явор Божанков, който оглави листата във Велико Търново. Поставянето отново начело на листата на Божанков предизвика сътресение в редиците на търновската организация. Малко след като националният съвет одобри водачите на листи бившият депутат от региона Весела Лечева публикува статус на страницата си във фейсбук, в който заяви, че "за пореден път са останали нечути организации и личности, които са доказали лоялността си към партията, както и, че могат да извоюват първото място на избори". "Няма да преча на Корнелия Нинова в стратегията й за спечелване на изборите.", написа още Лечева. Тя благодари и на структурите и кметовете на БСП от област Велико Търново. Лечева оглавяваше листата на БСП във Велико Търново на парламентарните избори през 2017 г., а на последния вот беше поставена на второ място. От статусът й не стана много ясно какво точно иска да каже, но според активисти на БСП тя се отказва от участие в листата на социалистите за тези парламентарни избори, но остава в партията. По неофициална информация ден преди заседанието на националния съвет на БСП се е провела среща на Нинова с великотърновската структура на партията, на което кметове на социалистическата партия от областта са поискали Лечева да оглави кандидатдепутатската листа, но лидерът на БСП е заявила, че стои зад кандидатурата на Божанков за водач.

Янаки Стоилов и Крум Зарков отпаднаха от ръководството на БСП

Националният съвет на БСП избра и ново ръководство на партията. Предишното, без лидера Корнелия Нинова, подаде оставка след катастрофалния резултат на последните парламентарни избори, който отреди на социалистите третото място. Изпълнителното бюро (ИБ) на БСП се избира от широкото ръководство на партията по предложение на председателя.

От сегашния състав отпадат единият от зам.-председателите - Янаки Стоилов, който сега е служебен министър на правосъдието, както и Крум Зарков, Георги Свиленски, Манол Генов, Иван Иванов и Стоян Мирчев. Като мотив за отстраняването им от пресцентъра на БСП посочват това, че петимата са водачи на листи за предстоящия вот. "Целта е да се ангажират повече хора от партията, едни със законодателна работа, други с партийната", се казва в съобщението. Няма посочена причина обаче за махането на Янаки Стоилов от зам.-председателския пост. Като такъв той ръководеше Комисията по идейно и програмно развитие на БСП. Стоилов и Зарков бяха двамата членове на ръководството, които поискаха оставката на Нинова след загубата на парламентарните избори на 4 април.

От пресцентъра на БСП посочват, че техните заместници в новото ръководство са избрани на регионален принцип, така че да "покрият шестте района за планиране в страната". Новите попълнения в 22-членното ръководство на БСП са членът на областният съвет на БСП във Враца Генади Събков, общинският съветник от Сопот Станислав Стоенчев, бившите депутати Таско Ерменков, Георги Гьоков и проф. д-р. Георги Йорданов и общинският съветник от БСП в Златоград Емил Хумчев.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    Разочароващо.
    С преразказ на прессъобщение на пресцентъра на Позитано ли ще се изчерпи темата в Капитал?! Само толкова ли можете?

    А big лявата коалиция?
    А защо Таня Д. след пазарлъка с Корнелия Н. предпочете да остане на несигурната лодка заедно с недолюбвания Хаджигенов, вместо отново да е зам.-председател от червените в следващото НС?
    А къде в уравнението е факторът Жан?
    А защо Нинова напъди Крум Зарков и останалите?
    Преформатира ли се БСП и накъде отива?

    Мога и още да питам.

    По две изречения да беше написала след всеки от тия въпроси и авторката щеше да са фука с първия си опит за преразказ с елементи на разсъждание.

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 2

    Хич не мога да разбера защо бял, прав, интелигентен човек би дал вота си на тези мошенници и джебчий на едро.

    Който търсеше да наказва ГЕРБ, гласувайки за тази изчерпана, безпринципна партия вече няма извинение. Алтернативи - бол.

    Нередност?
  • 3
    nsb17514521 avatar :-|
    nsb17514521
    • + 3

    Краят на Корнелия Нинова. Това си избра тя днес с подредбата на ново изпълнително бюро- изваждайки най умните хора от БСП, крум зарков и янаки стоилов и с подредбата на листите за депутати(там направо ми се повдига)

    Нередност?
  • 4
    sxn16224393081056956 avatar :-|
    Todor Kerchev

    Досега съм гласувал само за БСП но сега като гледам как не се спазва желанието на местните желания за кандидати за депутати а им се спускат парашутисти от други не местни кандидати с една дума им натрапват хора по вече аз няма да гласувам за БСП !!!!!
    И това ще доведе до нова загуба на БСП !!!!

    Нередност?
Нов коментар