БСП пред още по-трудни избори

Провторение на резултата от 4 април ще означава начало на маргинализацията на социалистическата партия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

БСП тръгва към предсрочните парламентарни избори на 11 юли със заявката да си върне поне част от загубените на предишния вот малко под половин милион гласа, но ситуацията, в която се намира, не дава много надежди за успех. Изгледите да привлече част от протестния вот, който по принцип очакваше като опозиция на ГЕРБ, но на последните избори в по-голямата си част отиде за партията на Слави Трифонов, изглеждат нищожни. Според последните социологически проучвания подкрепата за "Има такъв народ" расте и няма особени основания част от тези избиратели да се преориентират към БСП.

Другият резервоар за гласове, в който изтекоха част от избирателите на социалистите - коалицията на Мая Манолова "Изправи се! Мутри вън!", на този етап също задържа и дори увеличава подкрепата си, така че и тези избиратели изглеждат безвъзвратно загубени за БСП. На всичко отгоре в лявото пространство се появи и още един субект, макар и с неясен засега потенциал като конкурент на социалистите - новата коалиция на бившия премиер от БСП Жан Виденов "Ляв съюз за чиста и свята република". Неговата очевидна амбиция е да привлече носталгично настроения прокомунистически, русофилски и патриотичен електорат, който по традиция подкрепя червената партия. Не по-малко сложна остава и ситуацията вътре в БСП, където иначе представителите на разнородната опозиция на лидера Корнелия Нинова, обединена обаче от искането си тя да напусне председателския пост, заплашват ако не да саботират, то със сигурност да не участват активно в предстоящия вот. Преди началото на предизборната кампания част от тях сформираха и ново течение в партията - платформа "Социализъм 21 век". Сред учредителите му са открити противници на Нинова - журналистката Велислава Дърева и бившият депутат Валери Жаблянов, които заявиха, че не правят "партия в партията", а че "те са партията". Тази нова анти-Нинова структура подхранва допълнително чувството на разпад вътре в партията наред с напрежението, което по правило нараства във всички политически формации покрай подредбата на кандидатдепутатските листи.

Залогът за БСП и Нинова

Предсрочните избори ще са ключови за БСП по две линии. Едната е свързана с бъдещето на самата партия. Пореден провал, какъвто би бил оставането й като трета политическа сила, заплашва да маргинализира БСП, дори да влезе в някаква управленска конфигурация в следващия парламент. Такова развитие на свой ред би отворило ниша за поява на друга лява формация, която да заеме освободеното от БСП място, и би наподобило процесите, които се случиха през годините в дясното политическо пространство. Втората линия е свързана с политическото бъдеще на Нинова като лидер на БСП. Тя спечели безапелационно вътрешните избори за председателския пост в партията, има голямо мнозинство в Националния съвет (широкото ръководство, което на практика взема решенията) и в Изпълнителното бюро, но овладяването на ключовите ръководни органи може да се окаже недостатъчно и да постави под въпрос лидерството й, ако загубата на подкрепа за партията продължи и на тези избори.

Сложни дилеми Не без собствените й заслуги за това Нинова е поставена в сложна ситуация. От една страна, за да спре срива на партията, тя трябваше да покаже нова концепция за участието на БСП в следващия вот, защото очевидно стратегията от предишните избори с няколкото никому неизвестни идейно близки формацийки, както и отварянето на множество вътрешни фронтове се провали. От друга страна обаче, туширането на напрежението в партията чрез поставянето на противници на Нинова в листите рискува да отслаби контрола й върху парламентарната група в следващия парламент. А с това и разнобой при гласуването на ключови решения, какъвто наблюдавахме в 44-ото Народно събрание, когато част от депутатите на БСП влизаха в колаборация с ГЕРБ и ДПС въпреки Нинова.

В опит да реши дилемите Нинова инициира консолидация на левите избиратели с привличане на формацията на бившия президент от БСП Георги Първанов - АБВ, чийто настоящ лидер е бившият депутат и вътрешен министър Румен Петков, и тази на бившия червен депутат Георги Кадиев - "Нормална държава". Разговори за общо явяване имаше и с лидера на "Движение 21" Татяна Дончева, която е в коалицията на Манолова "Изправи се! Мутри вън!", но те се оказаха неуспешни.

Направени бяха и корекции във водаческите места в листите в някои региони с цел да се тушират вътрешнопартийни напрежения по места. Поставянето начело на листите в Пловдив и Пазарджик на проф. Иво Христов и на Драгомир Стойнев биха могли да се разчетат като знак за желание от страна на Нинова да затвори част от фронтовете вътре в партията. Подвластната на изключения от БСП бизнесмен Георги Гергов пловдивска организация откровено саботира предишните избори и оглавяваната тогава от Нинова листа като резултатът на партията в града беше двойно по-нисък от вота преди четири години. Като жест към един от най-големите й опоненти - Кирил Добрев, пък може да се определи поставянето начело на листата в Пазарджик на считания за близък до бившия организационен секретар на партията бивш депутат Драгомир Стойнев. На предишните избори той беше втори в листата в Стара Загора.

Опитът обаче да се тушират вътрешно партийните напрежения на едни места създаде проблеми на други. Бившият депутат Весела Лечева се отказа от участие в листата във Велико Търново след като за неин водач беше определен Явор Божанков от гражданската квота на БСП. Зад Лечева застанаха червените кметове от по-малките населени места в региона, което може да се отрази и на резултатите от изборите. Подобно недоволство след определянето на водачите на листи възникна в Добрич и Кюстендил.

"Символната коалиция" с АБВ и Кадиев

Партньорството с формациите на Петков и на Кадиев едва ли ще донесе кой знае какъв прилив на гласове. На предишните изборите на 4 април АБВ спечели малко под 15 000 гласа, а подкрепата да партията на Кадиев няма как да се измери, защото тя не е участва във вота. Привличането им в обединение около БСП има по-скоро символично значение. "В т.нар. елит на БСП открай време имаше, има и сега влиятелна група, която лансира идеята за по-широко ляво обединение около БСП, така че това не е нова идея. Но някак си досега ръководството като цяло не я прегръщаше. Това, което ускори нещата, е слабото представяне на БСП на парламентарните избори. Това е един символен жест, който е по-скоро адресиран към собствения периферен електорат, отколкото към някакво ново пространство от електоралното поле. Очевидно след изборите в БСП си дадоха сметка, че голяма част от загубения електорат е в зоната на въздържалите се от гласуване, а немалка част изтече към нови проекти", смята социологът Живко Георгиев. Изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов също вижда "по-скоро символно значение" в идеята. "Повтарянето на "широка лява коалиция", независимо дали я има реално и колко е голяма, се завъртя, а това е вече половината успех и най-вероятно БСП ще добави някакви гласове от това", каза той за "Капитал".

Такова значение щеше да има и привличането на Татяна Дончева, още повече че на предишните избори тя беше в коалицията "Изправи се! Мутри вън!", която успя да отнеме част от гласовете на БСП. "Татяна Дончева има своята малка, но автентична подкрепа през годините и е неприятно за БСП, че се случи така. Като политолог подозирам, че преговорите за Дончева бяха по-скоро тактически ход, за да постигне свои вътрешни цели в коалицията "Изправи се! Мутри вън!", а не толкова, за да се присъединява към голямото ляво обединение", смята Първан Симеонов.

Като "добро попадение" се определя включването в обединението около БСП на Минчо Христо. На изборите за европарламент той спечели 23 000 гласа като независим кандидат. "Той по-скоро е в профила на онова ляво обединение, което се случва около Жан Виденов. За БСП е много важно, че го привлича към себе си, защото въпросното обединение около Виденов е много сериозен конкурент", коментира Симеонов. Политическото реанимиране на Жан Виденов В една от интригите преди предсрочните избори несъмнено се превърна завръщането на политическата сцена на бившия премиер Жан Виденов. След Лукановата зима от началото на прехода неговото правителство олицетвори другото, завършило с икономическа катастрофа, управление на БСП през 1996-1997 г. Виденов изненадващо се появи "от нищото" като лидер на коалиция, която ще участва на изборите на 11 юли. В нея са представени партиите "Български път" с председател проф. Ангел Димов (бивш депутат от БСП, напуснал партията поради несъгласие със свалянето на Виденов), "Българска прогресивна линия" с председател Красимир Янков (бивш областен шеф на БСП - Варна, и депутат, отцепил се с групата противници на Корнелия Нинова в 44-ия парламент), "Възраждане на отечеството" с лидер Николай Малинов (бивш издател на вестник "Дума" и председател на движение "Русофили" ) и "Партия на българските комунисти" с лидер Иван Пенчев. В лично качество присъства и бившият депутат от "Атака" Станислав Станилов. "Тази коалицията ще черпи гласове от БСП и от трайно негласуващите през последните години леви хора. Но не очаквам чудо не защото няма пространство за нов ляв субект - очевидно се оформи голям корпус от по-скоро леви хора, които трайно не гласуват, но дали тази коалиция ще съумее за такъв кратък период да ги убеди, не може да се каже. Жан Виденов по-скоро е традиционното и забравено в някакъв смисъл левичарство от втората половина на ХХ век. Това е проект, реставриращ считаното от немалко хора в България автентично ляво. Има търсене в сферата на лявото. И там може да се разчита на хора, които досега не са гласували", е мнението на Живко Георгиев. Според представителите на коалицията около Виденов БСП няма бъдеще и те ще са лявата алтернатива. "Това обединение прави един друг, по-краен полюс, който може да се хареса на една част от избирателите. Не знам дали може да открадне значителни гласове, но може да открадне нещо", смята Първан Симеонов. От БСП подозират, че връщането на Виденов в политиката не е случайно, и възприемат това като опит за удар по социалистическата партия. Подозренията са, че новото обединение е инспирирано от "кръгове извън БСП". Засега не е ясно дали размътването на лявото пространство ще нанесе допълнително щети на социалистическата партия. А нишата за модерна левица от европейски тип в България си остава незаета. Загубените гласове от 2017 г.

На изборите през 2017 г. към електората си от около 700 хил. гласа БСП успя да прибави още около 200 хил., определени от социолозите като протестен вот. На последните избори тези избиратели са се насочили основно към формацията на Слави Трифонов и по-малко към "Изправи се! Мутри вън!". Други 200 хил. избиратели на БСП пък изобщо не са гласували. "БСП по-трудно ще си върнат отишлите към партията на Трифонов избиратели за разлика от тези, които не гласуваха заради тежката пандемична ситуация. Сега те навярно ще гласуват за партията", прогнозира Живко Георгиев.

Според социалисти, ако на 11 юли партията не повиши резултата си от вота на 4 април, ще означава, че причината за срива не е плод на лошо стечение на обстоятелства, а е дълбоко политическа.

По темата работи: Деян Димитров

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 4

    ...Жан Виденов "Ляв съюз за чиста и свята република". Неговата очевидна амбиция е да привлече носталгично настроения прокомунистически, русофилски и патриотичен електорат...

    Много маймуни станаха на това клонче !

    Нередност?
  • 2
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • + 3

    Прекалено голямо внимание отделя "Капитал" на лявото у нас. Ясно е, че комунизмът много трудно ще напусне главите на всички тези социалисти, споменати като герои в публикацията. И няма драма, че всички те можели да отпаднат от третото място. Ами там име е мястото - четвърто, пето, тогава имаме шанс като европейска държава, а не хибрид на евразийска губерния.

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 2

    До коментар [2] от "Chernomorski":

    Споделям сантиментите ти, но не и тезата. В България се вихри яростна про-руска пропаганда на всички нива и очевидно има ефект за хората над около и над 55 години.

    Масовото отразяване на събитията из тези партии дава поглед над процесите вътре в тях и изобличава зависимостите, които имат помежду си. Особено ме радва включването на Виденов, както ме радваше включването на Местан. Почти никакви шансове за влизане в парламента няма този човек и каквото открадне като вот - все ще е от БСП.

    Наистина съм очуден, че тези крадци и измамници успяха да се задържат толкова време на сцената и стискам палци това наистина да е началото на края за тях.

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 2

    До коментар [SS] от "1":

    Не е баш клонче. Плиткоумните антиваксъри и конспиратори в здравната криза дадоха отлично поле за изява на троловете, които само такива моменти чакат.

    Особено показателно беше как руската ваксина с по-малко тестване и по-бързо излизане на пазара спечели най-голямо доверие в средите на тези зомбита.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 1

    Тъй като чета тая газета отдавна, съм забелязал пряката закономерност между елементарното ниво на внушенията в статиите и мръсната пяна, която предизвикват отдолу.
    Или казано с други думи: сънят на разума ражда чудовища... Винаги!

    Видимо е, че процесите в БСП са прекалено сложни за аналитичните способности на Капитал. А тези процеси са закономерна рефлексия на процесите в европейското и американското политически пространства. И ако те се познаваха малко от малко, логиката им можеше да се пренесе и у нас и нещата да се обяснят много просто и достъпно.
    И тъй като не ги познава, Капитал набляга на заклинания, хвърляне на боб и всякакви ишерети от Узунджовския (журналистически) панаир.

    И така: има ли ляво?
    Да, има. По света това е троцкистко лявото на американската Демократическа партия - местната соцпартия, където също има няколко крила - от крайнолеви - Бърни Сандърс - до много десни - Александра Окасио-Кортес.

    Основното при троцкисткия (за Лев Троцки В.Г. да си прочете в обичаната уикипедия) прочит на социализма е отказът от понятието класа и съответно класова борба. Таргетът на троцкизма са декласираните малцинства, а впоследствие към тях се съшиват и всякакви други маргинални малцинства: феминистки, гейове и подобни, МиТу-та, недоволни от Трймп, чернокожи, жълтокожи, последователи на религиозни култове и пр. Това е аморфната социално база на троцкисткия прочит на социализма.

    Тази тенденция в САЩ е толкова очебийна и толкова много е писано за нея, че само заради слугински синдром не може да бъде забелязана на Иван Вазов.
    Нещо много подобно става в Европа под вещото ръководство на началника на ПЕС Сергей Станишев, което много нагледно се видя при опита му (заедно с Герб!) за налаганета на антихристката Истанбулска.

    Обяснявам всичко това така подробно, защото това е лявото, което БСП не иска за България.

    И тъй като антиподът на троцкизма - Коминтерновското ляво с класите, пролетариата и т.н.- също е мъртво, българската лява партия опитва да тръгне по различен от двата пътя - национален, като запази основната характеристика на лявата идея - социалната справедливост, равенството пред закона, единството на нацията и суверенитета на държавата.
    Тези четири пункта всъщност са програмните тези на Ниновото БСП.

    Това е сложен процес, който се препятства както от обективните обстоятелства, така и от чисто човешките борба за власт, кюлчета, жени и пр. придобивки, които изобщо не са чужди и на висши функционери в БСП. И на мен лично ми е странно как да очакваме червени милионери като Гергов, Киро Добрев, Весела Лечева, Драго Стойнев и пр. ще развиват идеологически партията си към лявото!

    Къде е БСП в процесите в държавата?
    Няма друга БГ партия, която да не е влизала през 12-те години на Гербавото робство в колаборация с властниците и да не е помагала да изкристализира модела Герб, от който сега те високогласно се отричат.
    Ицо Иванов, Пепи Москов, Меги Кунева-Пръмова, Янев, Ковачки, Марешки, Местан (който на последните избори агитираше за Дай,БГ), Станишев, Сидеров... са по-значимите фигури на колаборантите от разните пера и кълки на политическото в БГ. Легион!

    В БСП тече бавен процес на изчистване на Станишевото троцкистко наследство и търсене на свой път. Предишната пролетарска база трябва да бъде заменена не с троцкистките хермафродитни или маргинални групички, а с друго. И идеологическата битка в БСП е как да стане изразител на интересите на остатъците от прословутата средна класа, чиято огромната част обедня или се разори.

    И не мога да си отговоря защо Капитал деградира толкова рязко за 5-6 години?
    Не че се преориентира, а че уби способността си да мисли.
    А отвикнеш ли веднъж - е завинаги...

    Нередност?
  • 6
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala

    До коментар [#] от "":

    Много логично, докторе. Разумът трябва да е над емоциите.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Re: amidala
    Както виждате, принцесо, трябва, ама в света около нас не става. Затова пиша своите студии и ги хвърлям в пространството. Пък дано стигнат до някой разумен.

    Нередност?
Нов коментар