Най-важното от уикенда: Бойко Рашков продължава атаката срещу Борисов, ниски лихви за свои хора в ББР

Политическите новини от последните дни, които задават тона на започващата седмица

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Доминираща тема през уикенда продължава да е подслушването на политици и работата на службите по времето на ГЕРБ. Размяната на реплики се изостри след заявката на служебния вътрешен министър Бойко Рашков да даде лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на прокуратурата заради информация за заплахи.

Реакцията не закъсня - Борисов за пръв път коментира директно обвиненията, че по негова поръчка са подслушвани опозиционни политици, с традиционните си монолози във facebook.

Спусъкът на тази тема пръв натисна преди седмица съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов, който обяви, че има информация, че година преди изборите са били прихванати 32-ма политици. Впоследствие вътрешният министър Бойко Рашков потвърди, че ДАНС е подслушвала опозиционни политици и е заличавала доказателства.

Бойко Рашков обвини Борисов в рекет

Служебният вътрешен министър обяви, че ще подаде сигнал до прокуратурата срещу лидера на ГЕРБ заради получена информация за заплаха. "Днес пристигна при мен един човек, който такива ужасяващи неща ми съобщи, че аз не знам къде живеем, в каква държава живеем или сме живели, не мога да си обясня. Нещо ужасяващо е - как му е казано, че има жена и деца или пък има семейство, които няма да разберат дали не ядат неговото месо", каза Рашков в интервю за Сашо Диков. В предаването служебният вътрешен министър направи още няколко твърдения, които заслужават внимание:

  • Според него не просто са правени опити за скриване на доказателства за незаконно подслушване. "Физически са унищожавани материали, събирани до формирането на това правителство, които материали са резултати на СРС", каза Бойко Рашков
  • Вътрешният министър твърди, че хора са били подслушвани, без това да бъде надлежно завеждано, а материали, които не са били годни за съдебно преследване, вместо да бъдат унищожавани, са давани на Бойко Борисов
  • Тези действия на предишната власт обаче едва ли ще бъдат наказани, защото прокуратурата се контролира от бившия премиер, смята Бойко Рашков и даде като доказателство липсата на реакция по снимките на пари и злато от спалнята на Борисов.

Това изявление накара бившия премиер да коментира за първи път скандала с подслушванията по време на среща с младежи, излъчвана директно във фейсбук. "Цяла седмица не казват нищо кой е подслушван, с престъпници ли е разговарял, за да е прихванат. Трескаво търсят някой като онзи бизнесмен в комисията, който се оказа, че нито ме знае, нито ме познава и нищо от казаното от него не излезе вярно", заяви Борисов. И допълни: "Най-много да дойдат да ме арестуват."

Ден по-късно Рашков заяви, че последните дни прокуратурата е образувала като на конвейер множество досъдебни производства, с които вече се опитва да спъва работата на МВР... "Г-н Борисов няма основание да се опасява, че някой ще го задържи под стража. На него не му е необходим имунитет на народен представител, той има абсолютен имунитет, защото притежава главния прокурор... Главният прокурор се обръща към министър-председателя с "шефе". Какво означава това?", попита риторично Рашков в интервю за БНР.

Последва нов контракоментар от Борисов, според когото редовно правителство не е било съставено, за да бъдат изпълнени "мръсните поръчки" от БСП и обкръжението на президента Румен Радев. И заяви, че не е давал разпореждане за подслушване. По закон той няма това право и формалната отговорност за евентуални незаконни действия наистина се носи от конкретните им извършители.

Фирма, свързвана с Пеевски, е получавала преференциална лихва от ББР

Близо два пъти по-ниски лихви от пазарните са получавали две фирми при финансирането си от ББР, заяви в интервю за БНР служебният икономически министър Кирил Петков.

  • Според него "Техномаркет" е получил кредит с лихва 2%, а преди ББР лихвата му е била 7%, а при "Транспект" (компанията, създадена да спаси автобусната "Юнион Ивкони") лихвата от ББР е 4%, докато при предишен техен кредит е била 9%
  • Това е поредната новина за това как се е управлявала държавната банка, след като преди време икономическият министър потвърди официално информацията за сериозна концентрация на раздадените кредити в няколко фирми, свързани с лица, близки до предишната власт
  • Миналата седмица той покани представители на тези фирми на публично изслушване, но нито една от тях не пожела да дойде.

ДРУГИТЕ ВАЖНИ СЪБИТИЯ НАКРАТКО

Бизнес климатът през май достигна най-високото си ниво от преди пандемията

През май общият показател се повишава с 12.4 пункта, достигайки 26.9 пункта. Това е най-високото му ниво от февруари миналата година, преди да започне пандемията. Ръстът на индикатора, който отчита оценките за настоящата и очакваната бизнес ситуация в предприятията, се дължи на положителните мнения на мениджърите във всички наблюдавани сектори. Производствената активност в промишлеността се подобрява, а очакванията са през следващите три месеца тя да продължи да се увеличава. Повече нови поръчки и по-оптимистични прогнози отчитат и в сектора на строителството. Най-значителен е ръстът в индикатора в търговията на дребно, движен както от позитивните оценки към момента, така и от очакванията за по-голям обем продажби и поръчки към доставчиците. Повишение отчита и секторът на услугите. Като основен проблем за развитие на бизнеса мениджърите посочват несигурната икономическа среда.

Агенция Fitch запази оценката и негативната перспектива на ПИБ

Миналия ноември агенцията потвърди присъдения по-рано рейтинг B (пет нива под инвестиционен клас и седем под рейтинга на България), но понижи перспективата от стабилна на отрицателна, като сега потвърждава оценката. Като слаба страна на рейтинга от Fitch определят качеството на активите на ПИБ и "високото натрупване на обезценени кредити със скромно покритие от провизии и значително портфолио от придобити обезпечения". В края на 2020 г. консолидираните заеми, отпуснати от банката, по които е спряло или пропуснато обслужване от клиентите, са били 22% от брутните заеми, а още около 15% са с повишен риск, смятат от Fitch. Заради желанието на България да влезе по-бързо в т.нар. чакалня на еврозоната държавната Българска банка за развитие придоби 19%, инвестирайки 140 млн. лв. в увеличение на капитала на ПИБ.

Сертификатите за ваксинация ще са със свободен достъп от имунизираните хора

За целта ще бъдат направени промени в системата на "Информационно обслужване", стана ясно от думите на здравния министър Стойчо Кацаров. В момента документът може да се получи само срещу електронен подпис, от личния лекар или от мястото, което е извършило ваксинацията. Кацаров каза още, че трябва да се разследва каква е причината за "ужасяващата смъртност" в България по време на пандемията, за да не се стига отново до подобна ситуация.

МЕДИЙНА СЕРГИЯ

"Г-н Борисов няма основание да се опасява, че някой ще го задържи под стража. На него не му е необходим имунитет на народен представител, той има абсолютен имунитет, защото притежава главния прокурор... Главният прокурор се обръща към министър-председателя с "шефе". Какво означава това?"

Служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков пред БНР

"Като чувам, най-вероятно ще съм изял някой човек. Само това не са ми пришили. На филета. (...) Дойдат ли за нас, вие сега малко ви е приятно, защото по една или друга причина като политически опоненти бият само по ГЕРБ. Запомнете ми думите - след това ще дойдат и за вас. Така сме паднали едно време под турско робство."

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред симпатизанти на партията

"Изглежда ми все по-малко вероятно Бойко Борисов да се върне, но нека не го подценяваме. ГЕРБ все още има мрежата в страната от кметове, от техни назначения в регионалния служби, може би бизнеси, които биха им осигурили корпоративен вот."

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пред БСП

"Каквито и експерти да се изберат в Българската банка за развитие, моделът е порочен. Тук става дума за държавна банка и тъй като държавата е притежател на капитала, практика е да се появява тенденция за създаване на убеждение сред обществото, че държавата разпределя нечестно кредитния ресурс. (...) Държавното дялово участие на банката трябва да бъде приватизирано, да бъде продадено на банка със солидна репутация, от чужбина по-добре. Тогава ще приключат всички скандали с т.нар. насърчително държавно банкерство.

Икономистът Валери Димитров пред БНР

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mitak1 avatar :-|
    mitak1

    По повод репликите между Бойко Рашков и Борисов и чистката в МВР -Нека се събуди МВР от ленната летаргия която го е обзела!!! Ние обикновените хора не можахме да свикнем, че живеем в държава, в която престъпленията срещу личността ги следят, заснемат и ги дават директно по телевизията, а МВР се държи като в дерилиум, без адекватна намеса, при очевидните факти! Кога ще ги стигнем американците и европейците, г-да от МВР, кога ЩЕ ИЗЧЕГЪРТАТЕ подслушвачите от личния живот, банята и леглото на обикновените хора?!

    Нередност?
Нов коментар