Икономическият министър Кирил Петков уволни двама от членовете на надзора на ББР

Митко Симеонов и Велина Бурска не се отзоваха на поканата му за публично изслушване днес, защото било "цирк"

Министерство на икономиката
Министерство на икономиката
Министерство на икономиката    ©  Министерство на икономиката
Министерство на икономиката    ©  Министерство на икономиката
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че днес ще отстрани двама от тримата членове на надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР). Това са Митко Симеонов и Велина Бурска, които днес не се отзоваха на поканата му за публично изслушване по повод на концентрацията на едва 8 частни най-големи кредитополучатели с 946 млн. лв. заеми от държавната банка. Те са пратили кратко писмо, че след среща с министъра в сряда считат днешното изслушване за "цирк".

На изслушването присъстваше само председателят на надзорния съвет Стамен Янев, който ще запази поста си. Предложенията на Кирил Петков за нови членове на ръководния орган са финансисти с международен опит - Васил Щонов и Валентин Михов.

Банка без надзор

Ходът на министъра е необичаен, тъй като все още няма одобрени от БНБ заместници на уволнените от него. Петков беше заявил публично, че в регулатора са внесени конкретни имена за надзорния и за управителния съвет, но вчера от БНБ заявиха пред "Капитал", че няма внесено актуално искане за предварително одобрение при тях. Вероятно първоначалното искане е пропаднало по процедурни причини и сега ще бъде внесено ново.

"От днес ББР остава без надзор. Надявам се, че БНБ ще ни даде възможност това бързо да се коригира", каза Кирил Петков по време на бламираното изслушване, като изтъкна, че ако уволнените Митко Симеонов и Велина Бурска предприемат подобни действия на одобрените от тях големи кредити, ще носят съдебна отговорност.

Така натискът за по-бързо действие отива към БНБ. Тя разполага с дълги нормативни срокове, като по наредба одобрението може да отнеме и 60 дни след внасянето на всички документи. Досегашната практика на регулатора специално спрямо държавната банка далеч не предполага да са необходими два месеца за целта, като одобрения са давани и за много по-къси периоди. Последно миналата година Стамен Янев получава одобрение за девет дни, а през 2017 г. Бурска и Симеонов, както и целият управителен съвет са одобрени за около две седмици. А в предишни периоди има и още по-експедитивни действия - например през май 2017 г. при влизането на Лъчезар Борисов в надзорния съвет на централната банка са й нужни едва четири дена.

Кои са новите номинации

Кирил Петков описа двете си предложения за нови надзорници като опитни финансисти с международен опит и прозрачно минало.

Първият от тях е Васил Щонов, който беше служебен министър на икономиката и енергетиката през 2014 г. в кабинета на Георги Близнашки. Той е завършил финанси в Wharton и бизнес администрация в MIT. Работил е като инвестиционен банкер, управлявал е офиса на McKinsey в София.

Валентин Михов е завършил INSEAD и е работил в банки в Централна и Източна Европа. Той основател на Valor Advisors, която се занимава с мениджмънт консултации във финансовия сектор. Брат е на известния икономист Илиян Михов, който през 2013 г. стана ректор на INSEAD.

Кои са отстранените

Двамата отстранени членове на надзорния съвет на ББР могат да се приемат спокойно за близки до бившия икономически министър Емил Караниколов - те са бивши директори в Агенцията за приватизацията от времето, когато той я управляваше, и бяха назначени в ББР, след като банката беше прехвърлена под негов контрол. Митко Симеонов е бил зам. изпълнителен директор, а Велина Бурска - директор "Следприватизационен контрол" в агенцията.

Самият Караниколов беше отстранен от експремиера Бойко Борисов през 2020 г. насред летните протести заедно с финансовия министър Владислав Горанов и вътрешния Младен Маринов, за да "се опровергаят внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски".

Въпреки че в началото на пандемията след скандала около пореден отпуснат голям кредит от ББР Бойко Борисов поиска оставка на цялото ръководство на банката, като крайно чистката застигна само тогавашния главен изпълнителен директор Стоян Мавродиев и пряко приближените му, а надзорният съвет и един от директорите останаха непокътнати.

Изслушване и утре

Днешното изслушване не хвърли особена светлина върху големите експозиции на ББР, тъй като Стамен Янев заема поста едва от миналото лято. Той заяви, че по негово време не са вземани решения за големи експозиции, а фокусът на работата им са били гаранционни схеми по ковид кризата. "През цялото време съм се опитвал да получа повече информация за големите кредитни експозиции и на тази база, тъй като възможността за формални отчети не срещна разбиране у колегите, прецених, че през меки мерки може да се изиска информация. Да се кани управителния съвет да докладва информация за тях", обясни той.

Той обаче не влезе в конкретика по осемте големи експозиции и евентуалните им връзки с Делян Пеевски или други крупни политически или бизнес фигури. А отговорите му на въпросите дали отпускането им е било редно бяха по-скоро уклончиви.

За сметка на това министър Петков беше традиционно остър. "Според това, което ми е докладвано, от средствата, дадени към частни клиенти - 1.9 млрд. лв., 1.8 млрд. са в топ 20. Това за мен е пълно безобразие. Съжалявам, че хората отговорни за това, не са сред нас. Работата на тази банка не е да се конкурира с търговските банки", заяви той преди да обяви отстраняването на неявилите се надзорници.

Петков заяви още, че за петък са поканени и представители на всичките осем топ кредитополучатели на публично изслушване, където да се научи как кредитите от ББР са усвоени и с какво спомогнали за повишаване на експортния им потенциал.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    valdim avatar :-@
    Dimov
    • - 1
    • + 9

    Било "цирк"... А досега какво е било? Игра на "Монополи" с парите на данъкоплатците, ето това е било.
    Нагъл, по-нагъл, надзорник на ББР.

    Нередност?
  • 4
    the_mad_mellon avatar :-|
    the_mad_mellon
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    До колкото съм запозната ББР НЕ оперира с пари на данъкоплатците, парите са от вън и техни лични от сделки. Но пари на гражданите няма.

    Нередност?
  • 5
    chris3bg avatar :-|
    chris3bg
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    Глава шеста
    ИЗТОЧНИЦИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ

    Чл. 9. Източници за финансиране на дейността на банката са:

    1. доходи от дейността на банката;

    2. емитирани от банката облигации;

    3. заеми от местни, чуждестранни и международни институции;
    4. средства от фондове на Европейския съюз и средства със специално предназначение за развитие на икономически сектори и географски региони;
    5. други източници.

    Нередност?
  • 6
    biserz avatar :-|
    Бисер Златанов
    • + 1

    Не е с пари на данъкоплатците, всичко е с доходи от дейността на банката е и от ЕС...Но банката ББР е частна собственост на политици, създадена е с парите на кръга Пеевски, Борисов и сие. А ЕС НЕ пълни бюджета си с с акцизи, които са начислени върху стоки, които плащат потребителите в България. ЕС пълни бюджета си с данъците, които плащат "избрани" от политическата върхушка фирми, та затова и ББР тях ги обслужва. ББР стимулира износа на пилешко и внос на фурми, развива изкуствения интелект на ония дето се криха в самолета и на тоя дето ги изпрати.

    Нередност?
Нов коментар