ЦИК ще плати още 4.35 млн. лв. на "Сиела норма" за поддръжка на машините за гласуване

По-късно тази вечер предстоят преговори за закупуване на още 1472 машини от производителя "Смартматик"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Централната избирателна комисия (ЦИК) плаща 4.35 млн. лв без ДДС за поддръжка на досегашните машини за гласуване и ще договаря доставката на нови машини директно с производителя на машините, използвани в България.

ЦИК взе решение "Сиела норма" да осигури технически машинното гласуване, включително на софтуера, за вече доставените от нея 9600 машини за изборите през юли. Физически договор още не е подписан.* Това беше неизбежно, тъй като компанията е единственият възможен избор за тази дейност. Така тя ще получи още пари върху дължаните ѝ от държавата 42 милиона лева за доставените вече машини, чиито кодове не е предала.

По-късно тази вечер ще започнат преговорите без посредник на ЦИК с производителя на машините "Смартматик" за осигуряването на още 1472 машини. Миналата седмица преговорите за осигуряване на още 1500 машини между "Сиела норма" и ЦИК се провалиха, тъй като от компанията искаха над 14 млн. лв. при максимална предложена стойност на поръчката от ЦИК от 6.5 млн. лв. без ДДС.

Държавата още не е собственик на машините

Със решението от днес "Сиела норма" ще осигури поддръжка и логистика за закупените за изборите през април 9600 машини за 4.35 млн. лв. без ДДС. Според зам.-председателя на ЦИК Емил Войнов, цитиран от mediapool, от "Сиела норма" са настояли да не се правят промени в софтуера използван на 4 април. "Сиела норма" реално е единствената компания, която може да поддържа машините или модифицира софтуера им. 42 милиона още не са платени на фирмата, защото тя не е предала всички кодове, за да може държавата да модифицира софтуера, "а не всички следващи избори да зависят от "Сиела норма", обясни пред bTV в понеделник зам.-председателят на ЦИК Росица Матева. Докато "Сиела норма" не предаде кодовете и не се изплати договора от февруари, държавата не е собственик на машините.

В началото на юни ЦИК водеше преговори със "Сиела норма" и за осигуряване на още 1500 машини, както и за поддръжка и логистика при съществуващите - компанията обаче поиска 14 млн. лв. при предвидена от ЦИК максимална стойност на поръчката 6.5 млн. лв. без ДДС, което доведе до прекратяване на преговорите миналата седмица. Оправданието на компанията е, че по-кратките срокове за доставка и по-малкия брой машини спрямо предишната сделка за 9600 оскъпяват силно процеса.

Вчера стана ясно и че ЦИК води директни преговори с производителя на машините "Смартматик". Вчера Росица Митева заяви, че производителят има 672 машини на склад в Нидерландия и може до сряда да произведе още 800 в Тайван. На теория така може да бъдат осигурени почти всички 1500 машини, които са необходими за гладко протичане на вота в България и в чужбина на 11 юли според ЦИК.

Преговорите за финансовите параметри на подобна директна сделка между ЦИК и "Смартматик" обаче ще започнат след 18:00 тази вечер. По думите на Матева обслужването и на новите машини, ако се стигне до договор, ще бъде извършено от "Сиела норма".

Риск за забавяне на изборния процес

Според ЦИК за гладко протичане на изборите с машини за гласуване във всяка секция с над 300 гласуващи ще са необходими още 1500 машини. Засега държавата си осигурява поддръжка на съществуващите 9600 машини без все още да им е собственик, които според ЦИК ще са достатъчни за провеждането на изборите в страната. В краен случай по думите на говорителя на ЦИК Цветозар Томов от миналия четвъртък може да останат около 50 секции без машини за гласуване, в какъвто случай там ще се гласува с бюлетини. "В България трябва да има машини в 9400 секции, зад граница трябва да има машини в 242 секции, ще направим възможното да се справим", допълни Росица Матева пред bTV в понеделник.

Истинският проблем обаче биха били най-натоварените секции в страната, където би се наложило да се гласува само с една машина, което може да доведе до тежки опашки и забавяне на изборния процес при лоша организация. Според Матева доставката на допълнителните машини би осигурила втора машина за гласуване в над 700 секции.

На 18 юни ще стане ясно колко ще са секциите в чужбина, но според ЦИК се очертава да са общо над 800 - машинно гласуване в чужбина се изисква в секции, където на миналите избори са гласували над 300 избиратели или където има подадени над 300 заявления. Днес е финалният срок за подаването на заявления.

*Предишна версия на статията погрешно твърдеше, че "Сиела норма" и ЦИК са сключили договор за въпросните 4.35 млн. лв. ЦИК взе решение за това, но в момента на публикуването на статията все още нямаше официално подписан договор между компанията и ЦИК.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Значи пари още няма , действайте ...

    Нередност?
Нов коментар