🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЦИК ще поръча още 1637 машини за гласуване от "Смартматик" чрез "Информационно обслужване"

От държавното дружество ще преговарят с ЦИК утре, като максималната стойност на поръчката ще бъде 8.9 млн. лв.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ЦИК ще възложи обществена поръчка за доставка на още 1637 машини за гласуване "Смартматик" чрез договаряне без предварително обявление на държавното дружество "Информационно обслужване", реши на заседание днес комисията. Поръчката, договорът за която директно ще бъде връчен на държавното дружество поради спешната нужда от машини преди частичните местни избори на 27 юни и изборите за народни представители на 11 юли, е с максимална стойност от 8 923 400 лв. без ДДС и включва доставката на машините от Амстердам, както и 19 500 смарткарти и "обучение, документация и процедури за специалисти разработчици с цел придобиване на способност за автономно управление и модифициране на софтуера за всякакъв вид избори", пише в решението на ЦИК.

Посредници за "Смартматик"

Още миналата седмица стана ясно, че ЦИК преговаря директно с производителя на машините за гласуване "Смартматик" и че могат да бъдат осигурени над 1500 машини, които от комисията считат за необходими за гладкото протичане на изборите над вече наличните 9600. Според източници от ЦИК е станало ясно, че от международната компания нямат чисто техническа готовност да покрият изискванията за директен договор по обществена поръчка в България поради липса на представителство и банкова сметка в страната.

Тук идва "Информационно обслужване" - държавното дружество също е оторизиран представител на "Смартматик" и ако се съгласи да подпише договор с ЦИК след днешното решение, ще осигури доставката на 1637 наскоро произведени машини, които в момента се намират на склад в Амстердам. Според говорителя на ЦИК Росица Матева, цитирана от БНТ, преговорите с "Информационно обслужване" са предвидени още за утре и ако са успешни и се подпише договор, машините за гласуване могат да стигнат в страната още в края на седмицата. На въпрос на "Капитал" от ръководството на "Информационно обслужване" засега отказват коментар какви условия ще има държавното дружество в преговорите с ЦИК.

По време на днешното заседание членовете на ЦИК, издигнати от ГЕРБ, са гласували против решението, с аргументите че не прилагат правилната процедура за обществена поръчка, както и че превишават първоначалната максимална стойност на поръчката от 6.5 млн. лв., която ЦИК беше определила при прекратените вече преговори със "Сиела норма" за доставка на допълнителни машини, съобщи "Сега".

Разделени отговорности

Договорът с държавното дружество би бил единствено за доставка на машините, тъй като "Информационно обслужване" обработва изборните резултати и не желае да бъде и на входа и на изхода на изборния процес.

Логистиката и софтуерното осигуряване на всички машини за гласуване на частичните местни избори в края на юни и за изборите на народни представители на 11 юли ще се извършат от "Сиела норма", след като ЦИК подписа договор с частната компания на стойност 4.35 млн. лв. без ДДС на 18 юни. По този начин "Информационно обслужване" наистина би било само посредник по доставката без функции в операциите за машините.

Договорът с държавното дружество би се различавал от провалилите се преговори между ЦИК и "Сиела норма", прекратени от комисията в началото на юни. Тогава българската компания поиска 14-15 млн. лв. за осигуряване на още 1500 машини и за логистика и поддръжка на всички машини включително до президентските избори при предвидена от ЦИК максимална стойност на поръчката 6.5 млн. лв. без ДДС. Сега ЦИК предвижда да даде 4.35 млн. лв. на "Сиела норма" за поддръжка на машините до изборите през юли и 8.9 млн. лв. на "Информационно обслужване" за доставката на 1637 допълнителни машини. Според източници от ЦИК от "Сиела норма" са поели ангажимент до 11 юли да осигуряват логистика и поддръжка и за допълнителните машини, ако те бъдат доставени.

Към тези разходи трябва да бъде добавени и разходи по осигуряването на машини за гласуване в чужбина, където общият брой секции тази година ще е рекордните 784 - в мотивите към днешното решение на ЦИК се споменава, че ще са необходими и над 300 машини за секции извън страната. Там все още се крият много неясноти. На редовен брифинг в МВнР Иван Кондов, постоянен секретар и председател на РГ "Избори", и Калин Анастасов - заместник-председател на РГ "Избори", цитирани от БНТ, обвиниха ЦИК, че не са ги уведомили за броя и местата, в които ще има машини за гласуване, нито дали логистиката за осигуряването на машини в чужбина ще бъде възложена на МВнР. На пресконференцията си днес говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ЦИК трябва да изчисти технически грешки от решението си за секциите в чужбина, след което ще определи къде ще има машини.

Еманципация на ЦИК

Разходите по потенциалния договор с "Информационно обслужване", вече подписаният договор за поддръжка със "Сиела норма" и още неясните разходи по логистиката за машините в секциите извън страната на практика означават, че разходите по машините за гласуване ще излязат горе-долу колкото първоначално предложената цена от "Сиела норма", заради която преговорите с компанията бяха прекратени. Има и разлики обаче.

По думите на Матева решението за днешната поръчка включва и осигуряване на обучения за работа със софтуера на машините на "трето ниво" от специалистите на "Смартматик". Подобни обучения досега не са били предмет на преговорите със "Сиела норма". Източници от ЦИК споделиха пред "Капитал", че подобни обучения биха позволили пълна автономия на ЦИК да модифицира софтуера без намесата на доставчика или фирмата производител. "Смартматик" би поела ангажимент да обучи екип от български програмисти в период от два до три месеца. В комисията в момента се обмисля и дали да се наеме професионален екип програмисти към ЦИК. Така целта на избирателната комисия е да стане напълно независима при модификацията на софтуера за президентските избори есента.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dorn avatar :-|
    dorn
    • - 1
    • + 4

    Бай Мишок май се пенсионира, но вероятно е оставил малки мишлета и калинки, които да правят същите въртели като оная - частната фирма

    Нередност?
  • 2
    samsum avatar :-@
    Deputat 241
    • - 7
    • + 1

    Какво стана с прозрачността, законността и друагата президентска плява? Къде е конкурсът, къде е обществената поръчка, къде е цената?
    Крадливи превратаджии...

    Нередност?
  • 3
    kokoto2 avatar :-|
    kokoto2
    • + 7

    До коментар [#] от "":

    Време няма да спазят всички букви на закона. Факт е обаче че "новата ЦИК" договори по добри цени от алчната частна фирма. Аз като данъкоплатец съм ок, щом цената е значително по ниска.

    Нередност?
  • 4
    vmware18 avatar :-?
    vmware18
    • + 5

    Браво на тези ЦИК, че не се дадоха без бой.
    Намалиха общата сума с 2-3 милиона, а и ще получат повече срещу парите си. Така трябва.
    Вероятно може и още по добре, но то време не остана 2 седмици и половина са.

    Нередност?
  • 5
    knb avatar :-|
    Кнб
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#2] : най-важното при едно гласуване е непроменяемостта на вота на избирателя. А тук е ясно че както и да гласувате не може да промените вота на машината. Няма гаранции, което при това уволняващо назначаващо назначено правителство е ясно какво означава. Ха да ни е честита механизацията, автоматизацията и кибернизацията в РБ (Н то се изръси по пътя, Р то да се приготви).

    Нередност?
  • 6
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Вижда се ясно, че има ли спешен проблем, решение винаги може да се намери.

    Поздравления на ЦИК, че не оставиха да им извиват ръцете и продължиха да се борят до последно за намирането на такова решение. Ако намерят и кадри, които в държавна компания да управляват софтуера - още по-добре.

    Нередност?
Нов коментар