Месец преди изборите все още не е ясно ще има ли достатъчно машини за гласуване

"Сиела норма" може да достави 1100-1200 устройства. Така обаче няма да има машини за гласуване в чужбина

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фирмата, доставчик на машини за изборите - "Сиела норма", може да достави 1100-1200 устройства за предстоящия парламентарен вот на 11 юли с бюджета, предвиден от Централната избирателна комисия (ЦИК). Така обаче няма да има машини за гласуването в чужбина. Това каза пред bTV изпълнителният директор на фирмата Веселин Тодоров.

След направените от 45-ото Народно събрание промени в Изборния кодекс, с които във всички секции ще се гласува с машина, ЦИК изчисли, че ще са нужни нови 1500 устройства. (В момента има 9600 машини, като 9400 от тях са нужни само за страната.)

За целта комисията заложи максимална прогнозна цена от 6.5 млн. лева без ДДС. На последното заседание на ЦИК в петък Тодоров обяви, че фирмата му няма как да изпълни поръчката, тъй като цената е много ниска.

Ниската цена

"Поръчката се състои от доставка на машините, доработка на софтуера, логистика, поддръжка. Сега работата е много по-голяма от тази на предните избори. Сега трябва да има допълнителни машини в 500-600 секции, има частични местни избори в Благоевград и няколко села, има и избори в чужбина, където също трябва да има машини. Работата е два пъти повече", каза Тодоров като аргументи за поисканите в петък 15 млн. лева за поръчката.

От компанията обясняват, че ще са необходими 10 дни за производството на машините в чужбина, като след това те ще бъдат превозени по най-скъпия възможен начин със самолети от Тайпе до Люксембург и впоследствие с камиони до София.

Несъгласната ЦИК

От ЦИК обявиха, че не са съгласни да преговарят за цената и да увеличат парите, като посочиха, че са изчислили сумата от 6.5 млн. лева на базата на разходите от предходната поръчка за 1500 машини за гласуване.

Според шефа на "Сиела норма" обаче подобно смятане, без да се взимат предвид обстоятелствата по кратките срокове за доставка и допълнителната логистика, показвало, че "този, който е консултирал ЦИК, е некомпетентен, дори глупав". Той добави, че са поискали комисията да им обясни как са пресметнали цените, но до момента не са получили отговор.

Говорителят на комисията Цветозар Томов заяви пред БНТ, че няма да се водят преговори със "Сиела норма" за цената на устройствата. Според него ЦИК ще успее да се справи с организацията на изборите и с наличните 9600 машини и няма как вотът да се провали. Той подчерта, че в Изборния кодекс е записана възможност да се гласува и с хартиена бюлетина при невъзможност за гласуване с машина.

"Ако не се стигне до договор, ще организираме изборите с наличните машини за гласуване и ще следим много внимателно ситуацията. Явно е, че акцентът трябва да падне върху подготовката на тези секции, които можем да преценим като по-рискови - тези в малки населени места и с повече избиратели. Организацията би могла да позволи да се осигурят условия за гласуване на всички избиратели, дори в най-големите секции", заяви Цветозар Томов.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    knb avatar :-|
    Кнб
    • + 1

    При гласуване с машина едно е ясно :печели винаги машината. То е все едно да играеш на лотария:винаги лотарията печели.

    Нередност?
  • 2
    lxo07370614 avatar :-|
    lxo07370614

    С изключително неприятно предчувствие очаквам тези избори. Кампанийните и чисто популистки промени в посока изцяло машинен вот ще доведат до сериозни скандали. Ще се гласува с хартия в някои секции, ще има опашки и скандали и отказали се. Цялата сметка е такава, че 400-500 човека могат да гласуват на една машина НО ако са разпрелени с швейцарска точност във времето - а всички знаем, че в секциите има приливи и отливи на хора. И всичко това - без никакъв особен ефект върху манипулациите, тъй като те се случват много преди някой да драска с химикалка или да натиска копче.

    Нередност?
  • 3
    lxo07370614 avatar :-|
    lxo07370614

    И още нещо. Изборите са след един месец. От позицията на СИЕЛА стана ясно, че не само не е започнал процеса по препрограмиране на машините за новите избори - а че даже не е ясно кой ще го прави. Да няма после "Ама те ГЕРБ ми..... в гащите!"!

    Нередност?
Нов коментар