🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Ирена Кръстева се разграничи от сина си заради "Магнитски", Bitcoin падна под 30 хил. долара

И още: Новото ръководство на ББР е на крачка от вписване, ЕК ще разследва Google за конкуренцията при рекламите

Ирена Кръстева    ©  Юлия Лазарова

Ако основните събития днес трябва да се обобщят с една дума, то тя ще е "разграничаване". Първото такова дойде от Ирена Кръстева, майката на ексдепутата Делян Пеевски, който беше санкциониран от САЩ по закона "Магнитски" за участие в корупция. Самата Кръстева пък се озова като свързано с него лице в българските разширени списъци на лица, с които държавните институции и дружества трябва да прекратят взаимоотношения, за да минимизират риска. Тя някога формално притежаваше големи парчета от медийната империя и имотите, приписвани на сина й, но преди години му дари дружествата и излезе от тях и сега твърди, че няма общо с него и съответно е поискала да бъде извадена от списъка. Преди седмица това пожелаха Боян и Цветомир Найденови - бивши бизнес партньори на Васил Божков, по чиито сигнали прокуратурата му повдигна множество обвинения. А подкрепа за тях заваля и от футболни отбори, тъй като тяхната хазартна компания е спонсор на първенството.

Скъсване на връзката демонстрира и един от големите кредитополучатели на държавната Българска банка за развитие, които бяха разкрити от икономическия министър Кирил Петков като получатели на сумарно близо 1 млрд. лв. Сега една от компаниите е поискала предсрочно да погаси 40 млн. лв. кредит, като министърът не каза коя е.

Предизборната битка за сметка на това не произведе не само нови разграничения, но и почти нищо в скучен ден, при който почти не нямаше усещане за кампанията. Финансирането и организацията на предстоящите избори бяха тема на среща между служебното правителство и общините в България. Централната власт е поискала кметовете да установят дали на териториите на техните общини има случаи по 30-40 човека, регистрирани на един адрес. От своя общините пък са поискали средства за дезинфекцията на изборните помещения, след като на предния вот местната власт похарчила 5 млн лв а това, които не й били възстановени.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Bitcoin изтри цялата си печалба за годината

Цената на bitcoin падна под 30 хил. долара за първи път от януари насам, изтривайки почти цялата си печалба за годината и повече от половината от стойността си от рекорда от 65 хил. долара през април. Централната банка на Китай обяви в понеделник, че е събрала представители на най-големите си финансови институции, като им е било напомнено, че има забрана за използване на криптовалути. Това стана и основната причина за срива в цената. В ранната търговия на 22 юни цената на най-голямата криптовалута падна с 10% до 31125 долара за монета, а втората по големина Ether загуби около 13% до 1950 долара. След което днес спадовете се ускориха.

Кирил Петков представи новото ръководство на ББР на служителите в банката

То още не е вписано в Търговския регистър, но и последната засега известна пречка за това вече отпадна. Вчера БНБ е издала одобрение за промените в устава на държавната банка, с които управителните й органи могат да включват между 3 и 7 членове, а не както досега - точно трима. Последното стана наложително, тъй като освободените от икономическия министър членове на надзорния съвет на банката Митко Симеонов и Велина Бурска обжалват решението му и така не са отписани. С поправката обаче надзорният съвет ще може да бъде попълнен с вече одобрените от БНБ Валентин Михов и Васил Щонов и така заедно със Стамен Янев да стане петчленен. Чак след тяхното вписване ще могат да бъдат предприети промени и в управителния съвет на ББР, като за него също вече има одобрени от регулатора двама изпълнителни директори - Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев, и един член Крум Георгиев.

ЕК ще разследва Google за рекламите

Европейската комисия започна официално разследване, за да установи дали Google нарушава правилата на ЕС за конкуренцията, като предпочита да използва свои собствени услуги за онлайн рекламни технологии (така наречената Ad Tech) вместо тези на конкурентни доставчици на рекламни технологии, рекламодатели и онлайн издатели. Брюксел ще обърне внимание дали Google нарушава конкуренцията, като ограничава достъпа на трети страни до потребителски данни за рекламиране в уебсайтове и в приложения и като запазва тези данни за собствена употреба.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Премиерът Стефан Янев посети град Лом, чиято инфраструктура и улици са драстично увредени след дъждовете и бурите в района. Той обеща правителството да се погрижи да бъде възстановено нормалното им състояние.

ГРАФИКА НА ДЕНЯ

По-малко от три седмици преди предсрочните парламентарни избори ГЕРБ запазва минимална преднина от около процент и половина пред "Има такъв народ" на Слави Трифонов. И в следващото Народно събрание се очаква да влязат същите шест формации, а новообединените "патриоти" са на ръба с 3.9%. Това показва проучване на агенция "Тренд" за в. "24 часа", проведено в периода 11 - 18 юни. То също така прогнозира сравнително ниска избирателна активност от 48%.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 120 са новите случаи на коронавирус в страната за изминалото денонощие. Направени са 16 070 теста, от които положителни са 0.7%. Броят на пациентите с COVID-19 в болници е 1698, от които 200 са в интензивни клиники. За последните 24 часа са отчетени 10 жертви на вируса и 370 излекувани. Поставени са 8505 дози ваксина.

Увеличение на случаите на COVID-19 в три области в страната показват седмичните данни на Националния център по заразни и паразитни болести. Най-съществено е то в област Видин - от отчетените миналата седмица 34 новозаразени на 100 хил. население за 14-дневен период до 51 нови случая според данните към 20 юни. В областите Кюстендил и Сливен ръстът е по-умерен - съответно от 30 на 35 и от 22 на 24 новорегистрирани случаи на 100 хил. души население на двуседмична база. Същевременно броят на областите в т. нар. зелена зона на разпространение - с под 20 нови случаи на 100 хил. население за 14 дни, се увеличава от шест до 11 в сравнение с данните от миналата седмица.

От днес са разрешени свижданията при пациенти с болничен престой над 5 дни, разпореди здравният министър д-р Стойчо Кацаров с издадена в понеделник вечерта заповед. Посещенията се позволяват по преценка на лекуващия лекар за здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19.

Министерството на здравеопазването ще предприеме мерки за активизиране на ваксинационната кампания сред ромското население, тъй като в момента обхватът е твърде нисък - под 10% от тях имат поне първа доза. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов след среща с ромски медиатори. Според тях причината е дезинформацията и недоверието. В същото време обаче проблемът е не само за ромската общност, а за цялото население на страната, като България остава страната с най-нисък дял ваксинирани в ЕС - около 13% са с първа доза при почти 50% средно в ЕС, а темповете на поставяне на първи дози в последните седмици се забавят.

Белгия премахна ограниченията за влизащи на територията й пътници от България. От посолството в Брюксел информират, че страната ни вече е в списъка с държави от т.нар. зелена зона за пътуване, за които отпада задължението за представяне на отрицателен тест, документ за ваксинация или за преболедуване на COVID-19 при пристигане и не се налага карантина. Остава в сила изискването за попълване на Формуляр за локализация на пътниците Passenger Locator Form - PLF.

Великобритания разработва планове да смекчи ограниченията за пътувания за напълно ваксинирани граждани, за да даде възможност на хората да се насладят на почивка по европейските плажове. Плановете обаче все още не са довършени, съобщи днес министърът на здравеопазването Мат Ханкок. В момента британските граждани на практика не могат да пътуват до повечето страни, вкл. в ЕС, тъй като изпълнението на правилата за карантина и тестване е затрудняващо и скъпо.

Турция обяви, че в страната са поставени над 1.2 млн. дози ваксина за 24 часа. Според официалните данни общият брой на поставените дози достига 42.7 млн., като напълно ваксинирани са 14.5 млн. души. Вчера президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че е "жизнено необходимо" за всички турци, за които няма противопоказания, да послушат учените и да си поставят ваксина.

Белият дом представи план за разпределението на 55 млн. ваксини, които САЩ ще подари на други страни. Близо 75% са предвидени за Латинска Америка и Карибския регион, Азия и Африка чрез международната програма КОВАКС, предаде "Ройтерс". Останалите 25% - или 14 млн дози, ще бъдат споделени с "регионални приоритети", вкл Колумбия, Аржентина, Ирак, Украйна, Западния бряг и Газа.

НЕЩО ЛЮБОПИТНО

Финалът на Евро 2020 остава в Лондон

УЕФА няма планове да променя домакина на финалния мач от Евро 2020 и той ще се проведе в Лондон. Това беше обявено в съобщение от Европейската футболна федерация, в което се казва, че Италия е изпратила официално запитване да приеме финалната среща на 11 юли. Преди няколко дни вестник Times съобщи, че Лондон е заплашен да изгуби финала за сметка на Будапеща заради ограниченията около коронавируса. По план полуфиналите и финалът ще се играят на стадион "Уембли".